Factorii geoecologici sunt factorii care determina sau influenteaza caracteristicile mediului inconjurator sau caracteristicile unor elemente componente ale mediului inconjurator. Mediul inconjurator precum si elementele, procesele sau fenomenele sale componente are unele caracteristici cantitative si calitative de ansamblu, in cadrul sau desfasurandu-se activitatea si existent umana. Mediul inconjurator este precum un sistem deschis, care are anumte schimburi de materie, de energie sau informative cu alte sisteme sau componente ale acestora cu care interactioneaza, el fiind influentat si de partile componente ale sale datorita prezentei dinamicii interne. Mediul inconjurator are pentru om o intindere spatiala care este egala cu limita spatiului locuit. Factorii geoecologici pot fi de doua feluri: factori naturali sau factori antropici.

Factorii naturali au in componenta lor elementele majore ale mediului inconjurator precum aerul, apa, relieful si altele, ei putand actiona prin anumite elemente ale mediului (ghetari montani, banchiza) sau prin unele proprietati, fenomene si procese ale acestuia (mareele, eroziunea, radiatia, iluminarea). Factorii naturali se grupeaza in functie de prezenta sau lipsa elementului viu in factori biotic (caracterizati de prezenta elementelor vii) si in factori abiotici (lipsiti de viata).

foto: zibo.ro
foto: zibo.ro

Factorii antropici sunt influentati de activitatea de transformarea a omului asupra mediului. Acesti factori se manifesta prin elemente majore, elemente ale acestora sau fenomene si procese ale antroposferei (agricultura intensiva, defrisarea). In actiunea factorilor geoecologici este un concept de interactiune reprezentat prin relatiile stabilite intre doi sau mai multi factori componenti.

foto: munte.stfp.net
foto: munte.stfp.net

Din cauza faptului ca este greu de facut distinctia clara intre procese, fenomene si elemente ale mediului inconjurator, factorii geoecologici sunt de cele mai multe ori o combinare a acestora in care este prezenta o acceptiune procesuala, fenomenologica, cu anumite caracteristici cantitative sau calitative ale elementelor componente. La fel de greu se poate determina si raportul intre determinare si influentare a unei caracteristici a mediului inconjurator. Factorii care influenteaza sunt mai usor de identificat, cei care determina pot fi identificati doar dupa o analiza mai atenta a acestor factori si rolul lor intr-un proces.

Ilustrarea carcateristicii cantitative a unui element, fenomen sau proces nu este intotdeauna suficienta pentru a demonstra o trasatura calitativa a acestuia, trasatura calitativa pe care o are un factor geoecologic fiind astfel o modalitate de perceptice a semnificatiei acestor factori. Factorii geoecologici au o actiune spatiala si una temporala care poate fi dedusa din analiza fiecarui factor. Dupa un raport geografic, factorii geoecologici se pot grupa pe geosfere, grupare care are un caracter calitativ pentru ca fiecare geosfera concentreaza cea mai mare parte a elementului major definitoriu sau factori care au un alt fel de corenta interioara, cei determinati de caracteristicile planetei in ansamblu sau in timp.

Avem astfel factori geoecologici determinati de caracteristicile planetei precum: pozitia Pamantului in Sistemul Solar, forma si dimensiunea Pamantului, miscarea de rotatie (si influenta ei asupra elementelor, fenomenelor si proceselor ce caracterizeaza mediul inconjurator), miscarea de revolutie, proprietatile fizice ale planetei sau cele chimice. O alta grupare de factori geoecologici o reprezinta factorii din atmosfera precum aerul, atmosfera, masele de aer, radiatia soalara, bilantul radiativ, fenomenele si procesele meteorologice, clima si climatele Terrei sau hazardul climatic.

O serie de factori din hidrosfera sunt reprezentati de apa, hidrosfera luata ca geosfera, apele continentale, oceanele si marile, ghetarii, circuitul apei in natura sau resursele hidrosferei; factori geologici determinati de relief sunt troposfera, relieful continentelor, treptele, tipurile si formele de relief, unitatile de relief, procesele geomorfologice, relieful suboceanic; principalii factori geoecologici ai subtratului sunt structura interna a Pamantului, dinamica scoartei terestre, cutremurele de pamant, vulcanismul, ciclurile geologice, resursele litosferei, iar factorii geologici determinati de biosfera si pedosfera sunt solul, pedosfera, resursele subsolului, biosfera luata ca geosfera, fotosinteza, biomurile, ecosistemele, circuitele biogeochimice, productia de biomasa, zonele biogeografice terestre etc.

foto: naturasiprieteniisai.sapte.ro
foto: naturasiprieteniisai.sapte.ro

Dintre factorii geoecologici determinati de activitatea omului sau de timp considerat ca factor geoecologic cei mai importanti sunt: tehnosfera, antroposfera, populatia si repartitia geografica a acesteia, exploatarea resurselor subsolului, agricultura, activitatile industriale, transporturile si serviciile, urbanizarea, zgomotele si noxele, mediul informational, tehnologia, presiunea umana, nivelul de trai, stiintele, mediul psihologic, infrastructura tehnica, hazardele antropice si tehnologice, dezvoltarea economica, caracteristicile comunitatilor umane, evolutia continentelor si a oceanelor, a geosferelor, a reliefului, a mediului terestru si a biosferei precum si relatiile om-mediu in timp si evolutia stiintei si a tehnologiei.

Citește și:  Templele aztece – Monumentale construcții religioase cu formă de piramide
foto: liliansetreanu.blogspot.com
foto: liliansetreanu.blogspot.com

Medii geografice

Mediile geografice se impart din punct de vedere ai scarii de referinta in medii zonale, medii azonale, medii regionale sau medii locale. Datorita faptului ca mediul inconjurator difera de la o zona la alta in functie de componentele sale si evolutia acestora, sau de interactiunea cu celelalte geosfere ale Pamantului, putem distinge o varietate mare de medii geografice, varietate care creste odata cu restrangerea suprafetei sistemului de referinta.

foto: geotutorials.ro
foto: geotutorials.ro

 

Mediile geografice zonale sunt determinate in special de medii cu o caracteristica climatica asemanatoare, putand fi distinse aproximativ 10 medii geografice zonale, dispuse pe fasii orizontale de la ecuator spre cei doi poli. Mediul caracteristic zonei ecuatoriale si care se extinde de o parte si de alta a ecuatorului pana la 5 grade latitudine Nordica si Sudica este mediul tropical forestier umed (ele depasesc cu putin cele 5 grade in ambele emisfere). Principala caracteristica a mediului tropicat forestier umed este prezenta unei zone de convergenta intertropicala, ZCIT, care desemneaza zona de-a lungul ecuatorului caracterizata printr-o miscare ascendenta si convergenta a aerului pe suprafata solului (acest fenomen este de natura climatica si meteorologica).

Mediul tropical cu doua anotimpuri se afla situat in continuarea celui forestier umed si este determinat de migrarea sezoniera a zonei de convergenta intertropicala (ZCIT) spre Nord sau Sud datorita miscarii de revolutie si inclinarii axei terestre. Mediul tropical musonic este caracteristic zonei Asiei de Sud si de Sud-Est si este determinat de migratia sezoniera a musonilor care determina prezenta unor precipitatii ridicate in zona. Mediul tropical arid si semiarid este caracteristic regiunilor situate la cele doua tropice (Tropicul Racului si Tropicul Capricornului, intre 20-30 grade latitudine Nordica si Sudica) si este un mediu arid cu precipitatii sub 200mm/an, lipsit de vegetatie si ocupat in cea mai mare parte de deserturi.

Mediile temperat calde pot fi subtropicale (pe coasta estica a continentelor) sau mediteraneene (in jurul Marii Mediterane) si sunt caracterizate de temperaturi ridicate, dar in anumite limite. Mediul continental excesiv cu tipurile sale: arid, semiarid si uscat precum si mediile temperate umanizate (determinate de o puternica influenta antropica) sunt caracteristice partii continentale. In zonele nordice sunt prezente mediile: forestier rece, mediul subpolar (o perioada scurta de incalzire care alterneaza cu o perioada foarte luna de ger si precipitatii sub forma de zapada) si mediul polar sau glaciar (acoperit cu ghetari de calota numiti islandis).

Mediile geografie azonale sunt mediile montane, mediile maritime sau litorale si mediile antropice care pot fi regiunale sau locale.

foto: anbprtraining.wordpress.com
foto: anbprtraining.wordpress.com

Mediile montane au o dezvoltare in plan vertical data de altitudine si cuprind sistemele de munti transcontinentali, sistemele montane regionale si muntii izolati aflati in afara sistemelor montane. Cel mai mare sistem montan este sistemul alpino-himalayan care se dezolta de la vest spre est, fiind fragmentat in anumite portiuni. Sistemul montan alpino-himalayan delimiteaza mediile situate la sudul acestora (calde,secetoase sau ploioase) de cele situate la nord de acestea (continentale, aride sau semiaride).

Cel mai important sistem din America se intinde de-a lungul celor 3 componente ale acesteia (America de Nord, Centrala si America de Sud ), sistemul andin, asemenea celui alpino-himalayan delimiteaza la Est si Vest medii diferite si are o influenta mai accentuata asupra regiunilor inconjuratoare (in zona vestica in care patrund curentii oceanici reci se creaza deserturi aride si foarte aride ), in aceasta zona producandu-se frecvent cutremure si eruptii vulcanice datorita coliziunii placii Americane cu placa Pacifica.

Mediile maritime se formeaza in urma interactiunii dintre apa si uscat, ele avand si caracteristici zonale. Raportul dintre uscat din apa determina existenta unor caracteristici specific liniei tarmului pe o fasie verticala dar si in zona oceanului sau a marii pana la anumite adancimi (in functie de aspectul platformei continentale).

foto: ro.wikipedia.org
foto: ro.wikipedia.org

Mediile antropice regionale sau locale sunt create datorita activitatii omului care intervine vizibil in transformarea mediului inconjurator. In acest caz se pot distinge 3 tipuri diferite de medii antropice: mediul regiunilor industriale, mediul regiunilor urbane si regiunile foarte degradate de actiunea omului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.