Cine ajunge in Mexic si ajunge sa viziteze capitala trebuie neaparat sa ceara indrumari pana la atelierul Rivera si Kahlo, muzeul dedicat vietii si artei a doi dintre cei mai mari artisti oferiti de statul american. Construita la inceputul secolului XX, a apartinut familiei Fridei Kahlo, l-a adapostit pe Trotki, iar mai apoi a fost locul in care s-a desfasurat casnicia furtunoasa a celor doi artisti. Fiind locul in care Frida s-a nascut, dar si cel in care a inchis ochii pentru totdeauna, a fost donat de Diego Rivera statului, pentru a deveni un muzeu inchinat ei. Astazi, albastrul stralucitor care acopera “La Casa Azul” atrage sute de turisti fascinati de arta celor doi si de personalitatea extraordinara a artistei.

Frida Kahlo a avut parte de o existenta dura, uneori chinuitoare, care i-a faurit personalitatea si a indreptat-o pe cale artei. Viitorul atelier Rivera si Kahlo a fost initial casa familiei bogate in care s-a nascut artista, iar casa are toate elementele decorative specifice vremii. In ciuda ingrijirii, Kahlo a suferit mult, ramanand cu un picior mai slab decat celalalt din cauza poliomelitei si mai apoi suferind un accident care a afectat-o pentru toata viata. Trebuind sa stea in pat saptamani intregi, ea a inceput sa isi ocupe timpul cu pictura, care a fascinat-o pentru toata viata.

A decis sa nu urmeze studiile in medicina pentru care o pregatise familia si s-a avantat in crearea unei arte total diferite. Inspirata de arta civilizatiilor care au trait in Mexic inainte de venirea colonizatorilor, tratand subiecte dure si intunecate uneori, dar si fascinand prin personalitatea de neuitat, a intrat imediat in atentia lumii artistice. Asa l-a cunsocut pe Diego Rivera, pictor deja faimos in lumea artei. Ea l-a invitat sa ii admire lucrarile, iar de aici a urmat o poveste tumultoasa, care insa va duce la crearea atelierului Rivera si Kahlo, Casa Albastra capatand o noua personalitate.

Frida Kahlo Diego Rivera, Foto: insurgentepress.com.mx
Frida Kahlo Diego Rivera, Foto: insurgentepress.com.mx

Cei doi s-au casatorit, au divortat si s-au recasatorit, mutandu-se in casa familiei Kahlo. Pana in acest moment insa, casa avusese parte de propria sa poveste. Din cauza conflictelor continue la nivel international, care s-au impus si in Mexic, familia Kahlo a trebuit sa paraseasca locuinta, desi aceasta a ramas in proprietatea lor. O vreme, Leon Trotki a locuit aici ca parte a azilului politic pe care l-a primit. A scris si a dus o viata relativ linistita, pana cand pericolul pe care il reprezenta pentru comunitate l-a impins sa plece de aici. Familia Kahlo a revenit, iar Diego si Frida si-au depasit problemele maritale, mutandu-se impreuna in 1941.

Citește și:  Care era rolul scribului Egiptean și de ce era atât de important

Astfel, atelierul Rivera si Kahlo s-a transformat intr-un centru al artei mexicane. Cei doi si-au decorat casa dupa propriul gust, au creat si au invitat alti artisti aici. Frida predase o vreme arta, insa din cauza sanatatii s-a retras, patru din studentii sai revenind mereu cu placere in Casa Albastra. Sanatatea insa i s-a agravat si mai mult, artista murind la varsta de 47 de ani. A lucrat mult, iar stilul a devenit unul cunoscut in toata lumea, astazi lucrarile sale vanzandu-se pe cateva milione de dolari.

Dupa moartea sa, o fundatie a fost creata, cu scopul de a pastra atelierul Rivera si Kahlo intact, pentru a fi transformat in muzeu. Astazi, acesta poate fi vazut asa cum a fost lasat de cei doi artisti. Culoarea puternica albastru cobalt atrage atentia imediat intre cladirile mai fade din jur. Cu o suprafata de 800 de metri patrati, doua etaje si mai multe camere, ofera o perspectiva complexa asupra vietii celor doi. Camerele sunt decorate cu tablouri, arta pre-hispanica si artefacte colectionate de Frida, care au avut un impact deosebit asupra artei sale. Casa este pur si simplu imbibata de prezenta Fridei, peste tot vazandu-se rochiile, bijuteriile si obiectele pe care le folosea. Dormitorul sau de la etaj, unde a si murit, spune insa povestea mai trista a acesteia. Aici se poate vedea corsetul pe care trebuia s ail poarte tot timpul, un tablou al unui copil mort, dar si oglinda folosita pentru a-si picta autopertretele, peste 50 la numar. Dormitorul lui Rivera include mai multe figurine si obiecte cu trimitere la Iuda, dar si cateva din constumele sale si ustensilele pentru pictat.

Ca urmare, nici nu surprinde faptul ca atelierul Rivera si Kahlo este astazi printre cele mai vizitate locatii din capitala mexicana. Fascineaza pur si simplu, ca urmare putandu-se intretine doar din vanzarile de bilete si donatii. Restaurat in 2010 cu bani de la guvernul german, astazi sustine si un alt muzeu, deschis de Rivera, in care intrarea este gratuita. Muzeul mai ofera si un mic magazin de suveniruri, pentru a lua ceva si pentru cei de acasa, dar si ghizi pregatiti sa spuna povestea celor doi mari artisti. Pur si simplu, odata ce ai trecut de intrarea decorata cu mozaicuri a Casei Albastre, un nou univers se deschide, din care cu greu se putea scapa, desi nu prea multi isi doresc asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.