Axolotl sau ,,peștele umblător mexican” este o specie de neotenie, de animal care se reproduce fără a ajunge în stadiul de adult. Face parte din grupul amfibienilor și trăiește în Mexic în Lacul Xochimilco. Este cunoscut și cu numele de salamandra mexicană, monstrul de apă sau salamandra acvatică din Mexic.

Axolotlul poate regenera membrele, coada și chiar părți din inimă și creier, fiind un subiect de interes pentru cercetătorii din întreaga lume.

Caracteristicile fizice ale axolotlului

Corpul acestui amfibian este grăsuț, coloritul maroniu-închis sau roșiatic-brun, iar lungimea de 10-20 cm. În cazuri excepționale, unele exemplare pot avea și 28-30 cm.

Există și exemplare albicioase, care au pielea translucidă, prin care se pot vedea vasele de sânge. Acestea sunt cunoscute sub numele de axolotl albinos, deoarece au pielea alba și netedă. Greutatea corporală nu depășește 300 g.

Coada este lată și lungă, poate reprezenta 70% din lungimea totală a întregului corp. Din cauza cozii, care este turtită lateral, această specie se aseamănă cu o salamandră. Membrele sunt subțiri, au câte patru degete mici fiecare, fără membrane palmate.

Capul este lat, turtit, ochii foarte mici și negri, botul rotund, iar fălcile sunt prevăzute cu dinți ascuțiți. Cu ajutorul lor, amfibianul își prinde prada. Femela are regiunea anală mai plată, iar masculul are această zonă mai bombată.

Dieta și comportamentul alimentar

Axolotl este o specie foarte interesantă care trăiește într-un habitat exclusiv acvatic. În timpul zile stă ascuns, iar noaptea vânează. Hrana sa constă din animale nevertebrate, insecte, viermi, pești mici din apă. Are acuitatea vizuală slabă, respiră prin piele, branhii și plămâni.

Ambystoma mexicanum
Ambystoma mexicanum

Această viețuitoare poate fi crescută și în captivitate, în acvariu. Temperatura apei trebuie să fie de 15-21 grade Celsius, iar pH-ul de 7-8,5. Este un amfibian rezistent, care se adaptează bine în apă (chiar și viciată), rezistă și 2-3 zile fără hrană. În mediul natural preferă apele lent curgătoare, lacurile. Cei mai mari dușmani ai lui sunt păsările de apă, mai ales stârcii care îl prind cu ciocul lung direct din apă.

Reproducerea Axolotl

Reproducerea la această specie are loc începând cu luna februarie. Femela și masculul trebuie să aibă vârsta de 8-15 luni. După împerechere, femela depune ouăle în apă, atașate de suprafața plantelor acvatice. Numărul de ouă depuse de o singură femelă poate varia între 8-80, deci este destul de mare. După cel mult 20 de zile apar larvele, care după 2 zile încep să înoate în apă și să se hrănească cu insecte acvatice.

Axolotl are denumirea științifică de Ambystoma mexicanum și este o specie vulnerabilă, considerată în pericol de dispariție. Face parte din ordinul Caudata, clasa Amphibia, familia Ambystomatidae. Speranța de viață la axolotl în condiții de captivitate este de aproximativ 12-20 de ani.

Reproducerea și ciclul de viață al axolotlului

Axolotlul se reproduce prin depunerea ouălor în mediul acvatic, femela putând depune până la 1.000 de ouă într-o singură perioadă de reproducere. Puii eclozează în aproximativ două săptămâni și sunt complet dependenți de apă pe toată durata vieții.

Curiozități despre axolotl

Axolotlul a fost considerat o ființă divină de către azteci, care îl vedeau ca pe o reîncarnare a zeului Xolotl. De asemenea, această specie poate trăi până la 15 ani în condiții favorabile, iar exemplarele de laborator sunt utilizate în cercetări pentru potențiale tratamente regenerative.

Video – Axolotl (Ambystoma mexicanum), amfibian acvatic din Mexic:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.