Bastionul Maria Therezia este cea mai mare structură din sistemul de fortificaţii al cetăţii vechi a Timişoarei care s-a păstrat până în prezent.

trotuar-aflat-langa-bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis.jpg

Edificiul a fost ridicat în scop defensiv, în perioada 1732-1734, fiind primul dintre cele nouă bastioane ale oraşului. Alături de acesta, s-au mai construit şi bastioanele Carol, Francisc, Iosef, Hamilton, Castelul, Mercy, Eugeniu, Elisabeth, însă au fost dărâmate ulterior pentru a face loc noilor clădiri ale Timişoarei. În afară de bastionul Maria Therezia, mai există doar două fragmente din zidurile fostei cetăţi a Timişoarei: unul se află în Parcul Botanic, iar celălalt pe calea Alexandru Ioan Cuza.

bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis-vazut-din-lateral.jpg

La început, bastionul a purtat numele de Ravelinul de Proviant şi a fost utilizat ca depozit pentru alimente. Denumirea actuală i-a fost atribuită în cinstea reginei Maria Therezia, în perioada anilor 1744 – 1745. Fiind femeie, Maria Therezia nu a fost încoronată ca împărăteasă, însă a fost regină a Ungariei şi a Boemiei.

bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis-monument-istoric.jpg

Construcţia a fost realizată cu un consum foarte ridicat de resurse materiale. Bastionul Maria Therezia are aspectul unei fortificaţii cu trei inele, caracteristice primei jumătăţi din secolul al XVIII-lea. Spaţiul interior era înconjurat de trei centuri stelare ce puteau fi umplute cu apă, iar accesul în bastion se făcea prin trei porţi – a Vienei, a Petrovaradinului şi a Ardealului, demolate în întregime în anul 1891.

Citește și:  Biserica Reformata din Hunedoara : Obiective turistice Hunedoara

pasaj-aflat-la-bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis.jpg

Bastionul Maria Therezia a fost atacat doar o singură dată, de către revoluţionarii maghiari, în anul 1849, însă a ţinut piept asediului timp de 107 de zile, fiind singura cetate din Transilvania şi Banat ce a rezistat, în timp ce toate celelalte au fost ocupate.

informatii-despre-bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis.jpg

Întins pe o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi, bastionul Maria Therezia se află pe lista monumentelor istorice ale judeţului Timiş. În anul 2010, bastionul a fost redeschis publicului, după doi ani în care au fost efectuate lucrări de reconstrucţie şi reamenajare.

bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis-turnul-alb.jpg

În prezent, bastionul este utilizat ca pasaj, dar găzduieşte şi spaţii comerciale, restaurante, baruri, un club, o librărie şi două expoziţii permanente ale Muzeului Banatului: „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor” şi „Vioara – o pasiune de viaţă”. Podul bastionului a fost transformat într-o sală de expoziţii, iar în curte s-a amenajat o zonă pietonală în trepte, ce poate fi folosită ca scenă.

imagine-cu-bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis.jpg
bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis-una-dintre-caile-de-acces.jpg
bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis-partea-dreapta.jpg
bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis-partea-stanga.jpg
pasaje-din-bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis.jpg
bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis-doua-placute-informative.jpg
bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis-vazut-de-la-distanta.jpg
terasa-amenajata-la-bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis.jpg
bastionul-maria-therezia-din-timisoara-judetul-timis.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.