Biblioteca Nationala a Tarii Galilor este una dintre cele mai renumite biblioteci din intreaga lume si este direct sustinuta de catre Guverunul Tarii Galilor. Biblioteca este faimoasa pentru colectia impresionanta de publicatii pe care o adaposteste, primind material si din Anglia, Scotia si Irlanda; insa accentul este pus in mare parte pe lucrarile originale ale Tarii Galilor, pe limba galeza si pe influenta celtica exercitata de-a lungul timpului.

Istoria bibliotecii Nationale a Tarii Galilor

foto: britainfromabove.org.uk
foto: britainfromabove.org.uk

In jurul anului 1873, un comitet a decis colectarea tuturor materialelor culturale care apartin Tarii Galilor pentru a le depozita in incinta Universitatii din Aberystwyth. Cativa ani mai tarziu, guvernul a promis ca va sponsoriza construirea unei noi institutii care sa reprezinte Biblioteca Nationala a Tarii Galilor. Discutiile aprinse referitoare la locatia bibliotecii au fost sustinute intre universitatile din Cardiff si Aberystwyth. Unul dintre sustinatorii infiintarii bibliotecii in Aberystwith este fizicianul Sir John Williams.

Acesta si-a prezentat in fata comisiei impresionanta colectie de carti pe care dorea sa o doneze noii biblioteci, punand conditia ca aceasta sa ramana in Aberystwith si, mai mult decat atat, a facut si o donatie in valoare de 20 000 de lire pentru construirea sa. In final, pe data de 19 martie 1907, s-a decis ca biblioteca sa ramana la Aberystwith, deoarece o mare parte din materiale deja erau depozitate aici, in asa fel incat s-a decis ca la Cardiff sa fie inaugurat Muzeul National al Tarii Galilor, iar in Aberystwyth sa ramana Biblioteca Nationala a Tarii Galilor.

Planul cladirii a fost conceput de catre arhitectul Sidney Greenslade in anul 1909, pentru ca abia in anul 1996 o noua si impunatoare cladire sa adaposteasca valori culturale ale Tarii Galilor. De-a lungul timpului au survenit numeroase modificari in constructia si amenajarea cladirii care gazduieste Biblioteca Nationala a Tarii Galilor.

Colectii care se gasesc la Biblioteca Nationala a Tarii Galilor

Biblioteca Nationala a Tarii Galilor gazduieste un numar impresionant de publicatii care reflecta cultura unei intregi natiuni. Milioane de carti din toate domeniile si care trateaza diferite subiecte, sute de manuscrise si documente importante, arhive si harti, picturi si fotografii, cronici de muzica si film, toate acestea sunt puse la dispozitia celor care calca pragul renumitei biblioteci.

Probabil va intrebati care sunt cerintele pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a avea acces la toate aceste informatii atat de valoroase, mai ales pentru locuitorii Tarii Galilor. Biblioteca Natioanala a Tarii Galilor detine un site foarte complex si la indemana tuturor, site care pune la dispozitie toate informatiile necesare tuturor celor care doresc sa consulte materialele existente aici, sau celor care doresc sa viziteze expozitiile de pictura sau fotografie.

Citește și:  Ce este Feedback-ul si cate tipuri exista?

Singura conditie pe care persoanele care doresc sa aiba acces la toate colectiile gazduite de aceasta biblioteca este varsta minima de 16 ani; cititorii trebuie sa isi dovedeasca identitatea si sa completeze si un formular special (il pot completa chiar pe site-ul bibliotecii), dupa care vor primi un permis valabil pe o perioada de 3 ani, care le va oferi posibilitatea sa acceseze orice informatie, orice carte, manuscris sau expozitie din Biblioteca Nationala a Tarii Galilor. Cei care au varsta mai mica de 16 ani si doresc sa aiba acces la informatiile pe care le ofera materialul existent in aceasta biblioteca, pot completa un formular pentru a primi permisiunea de a accesa doar cateva zone de interes.

Biblioteca Nationala a Tarii Galilor poate fi la indemana oricui doreste sa se informeze si sa se documenteze despre subiectele de interes intr-o atmosfera unica si incantatoare. Biblioteca este foarte bine organizata pentru a putea face accesul catre materiale mult mai usor. Aceasta biblioteca este impartita in doua mari sali de lectura, sala nordica, unde cititorii au acces la orice publicatie existenta in incinta bibliotecii, de la carti foarte vechi, pana la ziare si reviste.

In camera sudica, cititorii au acces la materiale mult mai valoroase, cum ar fi manuscrise, jurnale, documente, picturi si chiar fotografii. Cititorii pot fotografia folosind camera foto personala anumite informatii care se regasesc in diferite publicatii, insa doar in scop personal, fara a le face publice. Acestia pot fotografia doar 5% dintr-o carte publicata, sau un singur capitol si un singur articol din fiecare ziar sau revista.

Mai mult decat atat, biblioteca pune la dispozitie o videoteca, unde persoanele interesate pot accesa filme, filmari sau inregistrari audio. Multe dintre cele mai importante manuscrise sau carti au fost transpuse intr-un format digital, realizandu-se in acest fel un adevarat proiect care se afla la indemana tuturor. In prezent, reprezentantii Bibliotecii Nationale a Tarii Galilor se afla in plin proces de prelucrare digitala a unor documente si carti care au o valoare inestimabila pentru istoria, literatura si stiinta Tarii Galilor.

Asadar, nu este de mirare ca Biblioteca Nationala a Tarii Galilor este una dintre cele mai importante din intreg Regatul Unit, dar este recunoscuta in intreaga lume pentru informatiile pe care le ofera cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.