Biblioteca Publica din New York ( The New York Public Library – NYPL) este cea mai mare si cea mai importanta biblioteca din America de Nord si, mai mult decat atat, este una dintre cele mai importante biblioteci din Statele Unite specializate pe cercetare. Pentru a fi la indemana tuturor, Biblioteca Publica din New York are filiale in mai multe cartiere ale marelui oras, precum Manhattan, Bronx sau Staten Island, in total insumandu-se 87 de astfel de filiale. Un lucru deosebit este acela ca filialele respective sunt specializate, in sensul ca unele au ca principala tema cercetarea iar altele sunt special concepute pentru persoanele nevazatoare sau pentru persoane cu alte dizabilitati.

Istoria Bibliotecii Publice din New York

Desi in secolul XIX New York-ul detinea o retea importanta de biblioteci, majoritatea impuneau o anumita taxa pentru a putea fi accesate, spre deosebire de bibliotecile din alte orase importante ale Americii care considerau ca toti cetatenii au dreptul la educatie, iar o biblioteca le usura accesul la o mai buna imformare.

Biblioteca Publica din New York a luat nastere prin alaturarea a doua biblioteci, Biblioteca Astor si Biblioteca Lenox. Biblioteca Astor era o institutie de referinta pentru Statele Unite, fiind infiintata de catre imigrantul german Jhon Jacob Astor (unul dintre primii milionari ai Statelor Unite) la indemnul bibliografului Joseph Cogswell. A fost construita in anul 1854, iar cladirea gazduieste in prezent Teatrul Public. Orele in care biblioteca putea fi accesata erau limitate, iar cartile nu puteau fi imprumutate, ci doar studiate in incinta bibliotecii. Biblioteca punea la dispozitie materialul necesar pentru cercetare.

Biblioteca Lenox era cunoscuta pentru faptul ca gazduia colectia filantropului James Lenox, care cuprindea carti rare, printre care se numara prima Biblie Gutenberg, manuscrise si Americana. Intrarea in biblioteca se facea pe baza de permis.

La un moment dat, atat Biblioteca Astor cat si Biblioteca Lenox au intampinat grave probleme financiare, astfel incat in anul 1895, pe data de 23 mai, reprezentantii celor doua biblioteci s-au unit si au hotarat sa infiinteze Biblioteca Publica din New York ( The New York Public Library, Astor, Lenox and Tilden Foundations). Noua biblioteca era pusa la dispozitia cetatenilor.

foto: en.wikipedia.org

In februarie 1901, noua biblioteca s-a unit cu una dintre cele mai populare biblioteci, The New York Free Circulating Library, iar filantropul Andrew Carnegie a donat suma de 5.2 milioane de dolari pentru a fi folosita in construirea filialelor noii biblioteci.

Sediul central s-a stabilit pe Fifth Avenue, fiind cunoscuta azi cu denumirea de Caldirea Schwarzman. S-a dorit existenta unei imense sali de lectura si implementarea unui sistem care sa asigure cititorilor un acces cat mai rapid la cartile dorite. Mutarea cartilor de la bibliotecile Astor si Lenox in noua cladire a durat aproximativ 1 an. Pe data de 23 mai 1911 principala filiala a Bibliotecii Publice din New York a fost inaugurata oficial intr-o ceremonie deschisa de presedintele William Howard Taft, iar in ziua imediat urmatoare publicul cititor a fost invitat la noua biblioteca. In scurt timp Biblioteca Publica din New York a devenit cel mai important centru cultural, avand o insemnatate deosebita pentru viata intelectuala a Americii.

Citește și:  Limba maghiara - cea mai veche limba din Europa

Simbolurile Bibliotecii Publice din New York sunt cei doi lei sculptati in piatra si amplasati la intrarea principala, care au fost numiti initial Leo Astor si Leo Lenox, in memoria celor doua biblioteci. Mai tarziu numele lor a fost schimbat in Lady Astor si Lord Lenox, iar in anul 1939 au fost supranumiti Patience (Rabdare) si Fortitude (Curaj) de catre primarul Fiorello La Guardia. Acesta si-a argumentat alegerea numelor prin faptul ca el considera ca cetatenii New Yorkului trebuie sa posede aceste calitati pentru a putea face fata celei mai mari crize economice care a lovit America, si anume Marea Depresiune.

Biblioteca Publica din New York oferea celor care ii calcau pragul cele mai bune conditii de studiu. In anul 1965 a fost declarat Monument National.

De-a lungul timpului, Biblioteca Publica din New York si-a marit numarul de filiale, iar aria de cercetare a luat amploare, fapt pentru care pana in anul 2007 s-au realizat lucrari de marire a spatiului pentru a face loc colectiilor.

foto: historiasdenuevayork.es
foto: historiasdenuevayork.es

Biblioteca Publica din New York a luat parte la proiectul “Google Books Library Project”, prin care a semnat o intelgere cu cei de la Google pentru ca acestia sa scaneze o parte din cartile aflate in aceasta biblioteca si sa le faca publice tuturor celor care acceseaza Google Books.

Cei care doresc sa afle informatii despre cartile si documentele aflate in aceasta biblioteca au la dispozitie un sistem prin care pot cere informatiile pe care le doresc, fie prin telefon, fie prin internet. Pentru a le usura munca, Biblioteca Publica din New York a introdus un numar simplu si usor de retinut – 917-ASK-NYPL.

Mai mult decat atat, biblioteca dispune si de un site unde cei interesati pot afla toate informatiile referitoare la materialele valabile in biblioteca, accesand cataloagele sau fisele cartilor, dar pot afla si informatii referitoare la evenimentele care vor avea loc in incinta bibliotecii, precum lansarile de carte, expozitii dar si diferite cursuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.