Biserica Schimbarea la Față din Hunedoara este un monument istoric cu o valoare inestimabilă, atât din punct de vedere arhitectural cât și spiritual. Ridicată între anii 1797 și 1800 din inițiativa protopopului Nicolae Huțovici, biserica a devenit un reper important pentru comunitatea locală și vizitatorii din întreaga țară.

in-drum-spre-biserica-schimbarea-la-fata-din-hunedoara-judetul-hunedoara.jpg

Această biserică impunătoare, construită din piatră și având o absidă pentagonală decroșată, găzduiește fresce remarcabile, realizate inițial de pictorul Nicolae Kabadaeff în 1928 și ulterior restaurate de Petru Achițenie în 1983.

biserica-schimbarea-la-fata-din-hunedoara-judetul-hunedoara-situata-in-cimitirul-orasului.jpg

Biserica Schimbarea la Față are o arhitectură specifică zonei Transilvaniei, evidențiată prin turla înaltă ce servește atât ca turn de veghe cât și ca clopotniță. Elementele de fier folosite pentru întărirea structurii reflectă legătura orașului cu industria metalurgică.

biserica-schimbarea-la-fata-din-hunedoara-judetul-hunedoara-imagine-cu-gardul-cimitirului.jpg

Catapeteasma bisericii este o altă operă de artă remarcabilă, sculptată în lemn de stejar și decorată cu măiestrie. Obiceiurile religioase practicate aici sunt o mărturie a tradiției și spiritualității locale, cu particularități regionale care adaugă un plus de autenticitate.

biserica-schimbarea-la-fata-din-hunedoara-judetul-hunedoara-vazut-din-strada.jpg

Biserica nu servește doar ca loc de rugăciune, ci și ca un punct de adunare pentru comemorarea sfinților și a evenimentelor importante din calendarul ortodox. Sărbătoarea hramului, Schimbarea la Față, adună anual numeroși credincioși.

Citește și:  Mănăstirea Florești: Obiective turistice Cluj

biserica-schimbarea-la-fata-din-hunedoara-judetul-hunedoara-poza-cu-turnul.jpg

Situată la intrarea în Cimitirul „Popa Șapcă”, biserica oferă un moment de reculegere și comemorare pentru cei plecați dintre noi. Este un loc unde comunitatea se adună pentru a-și aminti de rădăcinile și valorile care o definesc.

biserica-schimbarea-la-fata-din-hunedoara-judetul-hunedoara-poza-cu-partea-de-jos.jpg

Panorama orașului Hunedoara, văzută din curtea bisericii, este impresionantă, oferind vizitatorilor ocazia de a se bucura de peisajele urbane și naturale, mai alesmai ales în zilele în care fumul furnalelor nu mai umbrește orașul.

biserica-schimbarea-la-fata-din-hunedoara-judetul-hunedoara-imagine-cu-usa-de-intrare.jpg

Printre cei odihniți în cimitirul ce înconjoară biserica, se numără și personalități marcante ale orașului, precum George Dănilă, fost primar al Hunedoarei timp de patru decenii, a cărui contribuție la dezvoltarea industrială și urbană a Hunedoarei a fost semnificativă.

biserica-schimbarea-la-fata-din-hunedoara-judetul-hunedoara-imagine-biblica.jpg

Înconjurată de istorie și tradiție, Biserica Schimbarea la Față din Hunedoara continuă să fie un simbol al credinței ortodoxe și al patrimoniului cultural local. Prezența sa în peisajul urban hunedorean reamintește vizitatorilor de importanța conservării și aprecierii moștenirii culturale și spirituale a României.

biserica-schimbarea-la-fata-din-hunedoara-judetul-hunedoara-placuta-cu-denumirea-bisericii.jpg
biserica-schimbarea-la-fata-din-hunedoara-judetul-hunedoara-vazuta-din-curte.jpg
biserica-schimbarea-la-fata-din-hunedoara-judetul-hunedoara.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.