Satul Lacu Rezii din judeţul Brăila a luat naştere la începutul secolului al XVIII-lea, fiind întemeiat pe marginea Văii Călmăţuiului de către ciobanul Rizea. În urma unor inundaţii, zona s-a transformat în lac, primind denumirea de Lacul lui Rizea sau Lacu Rezii.

Prima biserică a localităţii a fost ridicată din lemn şi stuf, iar în cadrul ei slujbele se desfăşurau în limba greacă şi limba română. Biserica actuală, având hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost construită în perioada 1840-1842 şi îmbină stilul neoclasic cu elemente de provenienţă baroc – orientală.

Cele două Războaie Mondiale şi cutremurul din anul 1941 au afectat puternic edificiul, acesta fiind renovat în mai multe rânduri. Ulterior, biserica a fost sfinţită la data de 23 iunie 1943.

În primăvara anului 2009, demarează lucrările de consolidare şi se recondiţionează exteriorul, iar pe 7 noiembrie 2010 lăcaşul de cult este resfinţit de către Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Biserica Sfântul Nicolae din Lacu Rezii face parte dintr-un ansamblu tripartit, alături de clopotniţa de lemn şi mai multe cruci din piatră. Situată în centrul satului, clădirea bisericii este compusă dintr-un pridvor deschis, un pronaos redus ca dimensiuni, un naos amplificat în lungul axului longitudinal, un altar mare, ce ocupă întreaga lăţime a naosului, şi două abside laterale mai mici. Exteriorul este sobru, monocrom.

Biserica a fost sfințită pe 23 iunie 1943, marcând o etapă importantă în istoria sa. Astăzi, ea nu doar că servește nevoile spirituale ale locuitorilor, dar și atrage vizitatori din întreaga regiune, fiind recunoscută pentru frumusețea arhitecturală și importanța istorică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.