Bonusuri, salarii, alte câştiguri şi stimulente, obţinute în diverse contexte de viaţă, nu lasă pe nimeni indiferent. Probabil că nu există zi în care să nu spunem măcar o dată cuvântul “bani”. De când au apărut, cu aproape trei mii de ani în urmă, “banii vorbesc…”, iar epoca în care trăim ne arată că aceştia nu numai că nu şi-au pierdut importanţa, dar sunt adesea adevăratul “motor” al motivaţiei, totul pare a se învârti în jurul lor – de la viaţa cotidiană, la soarta omenirii, de la disperarea unei pierderi, la bucuria unui profit.

Cele mai surprinzătoare bonusuri acordate de-a lungul timpului

Bonusuri
Bonusuri

De-a lungul timpului, pe lângă recompensele în bani, au fost acordate, în companii, întreprinderi sau în alte sectoare, şi bonusuri surprinzătoare. Iată câteva dintre cele mai neobișnuite:

 • Reîncarnare digitală – există companii care au acordat bonusuri sub forma înregistrărilor și păstrării amprentelor digitale ale angajaților, oferindu-le posibilitatea unei potențiale reîncarnări digitale în viitor.
 • Cursuri de supraviețuire – în unele cazuri, angajații au primit bonusuri constând în cursuri de supraviețuire în sălbăticie sau de supraviețuire în alte condiții dificile, pentru a dezvolta abilități de adaptare la situaţii critice și rezistență.
 • Vacanțe exotice sau experiențe extreme – unele companii au acordat, ca bonusuri, vacanțe în destinații exotice sau experiențe extreme, cum ar fi: călătorii în spațiu, scufundări la mare adâncime, salturi cu parașuta, safari, escalade etc.
 • Adopție de animale – sunt situaţii în care anumite companii au oferit bonusuri sub forma costurilor de adopție pentru animale de companie, permițând angajaților să-și aleagă și să-și aducă acasă un nou “membru” al familiei.
 • Servicii de babysitting sau pet-sitting – unele companii au oferit bonusuri sub forma unor servicii de babysitting sau pet sitting, pentru a ajuta angajații in privința responsabilităților lor familiale sau cu îngrijirea animalelor de companie.
 • Servicii de “concierge”/ asistent personal – mai ales companiile de lux au oferit uneori angajaților lor servicii de “concierge” personal – o persoană care activează temporar ca asistent personal, având diverse sarcini de îndeplinit, precum rezervarea restaurantelor, procurarea biletelor pentru evenimente sau gestionarea altor cereri speciale.
 • Ore de joc sau acces la facilități recreative – bonusuri constând în timp liber, care să fie petrecut în săli de jocuri video sau pentru a folosi alte facilități recreative, cum ar fi terenuri de sport, săli de fitness etc.

Care au fost cele mai valoroase bonusuri acordate vreodată?

Bonusurile si efectele lor
Bonusurile si efectele lor

Bonusurile și premiile de valoare excepțională sunt rare, greu de ierarhizat și se găsesc mai ales în domenii precum finanțele, sportul de top sau jocurile de noroc. Statisticile au evidenţiat totuşi câteva exemple notabile:

 • Premii de loterie, bonusuri la pariuri sau jackpoturi – în cazurile câștigătoare la loterie, la pariuri sau în cazul jackpoturilor de la cazinouri, bonusurile pot atinge sume uriașe (există exemple de jackpoturi care au însemnat câștiguri de sute de milioane sau chiar miliarde de dolari). Dar, chiar şi când câştigurile nu sunt fabuloase, nenumărate agenţii de pariuri oferă, de exemplu, lista cu toate bonusurile disponibile, cu rol semnificativ în atragerea și reținerea clienților. Acestea pot fi oferte de bun venit sau pot fi utilizate pentru a încuraja o experiență mai atractivă, pentru a creşte spiritul de competiţie şi loialitatea jucătorilor etc. Mai mult, unele bonusuri sunt condiționate de efectuarea de depuneri sau de plasarea de pariuri mai mari, ceea ce îi poate determina pe jucători să efectueze depuneri substanțiale sau să parieze sume mai mari în încercarea de a obține bonusuri mai mari sau avantaje suplimentare.
 • Bonusuri în industria financiară – în domeniul serviciilor financiare, bonusurile pot atinge niveluri foarte ridicate. De exemplu, bonusurile acordate managerilor de fonduri speculative sau bancherilor de investiții pot ajunge la sute de milioane sau chiar miliarde de dolari, în cazuri excepționale.
 • Bonusuri de acțiuni pentru angajați – în unele cazuri, companiile au acordat angajaților lor opțiuni de acțiuni sau pachete de acțiuni ca bonusuri. În funcție de evoluția valorii acțiunilor, astfel de bonusuri pot ajunge la sume semnificative.
 • Bonusuri de semnătură pentru sportivi – în lumea sportului, unele cluburi și echipe au acordat bonusuri de semnătură în contracte, cu valori excepționale. Aceste bonusuri pot include sume mari de bani, prime de semnătură și alte beneficii financiare.
Citește și:  Problemă de matematică: câte ciocolate are Vlad?

Bonusurile şi efectele psihologice asociate

Bonusurile
Bonusurile

Suntem sensibili la bonusuri, pentru că lucrurile “gratuite” sau “în plus” nu pot fi ignorate. Mai mult, acordarea bonusurilor poate avea o serie de efecte psihologice, cum ar fi:

 • Creşterea motivaţiei – bonusurile pot fi un stimulent puternic pentru angajați, sporindu-le motivația în îndeplinirea obiectivelor și în atingerea performanțelor. Perspectiva de a obține un bonus poate încuraja angajații să se implice mai mult în munca lor și să-și concentreze eforturile pentru a-și atinge țintele.
 • Satisfacție și angajament sporite – atunci când angajații primesc bonusuri pentru performanțe remarcabile, acest fapt poate contribui la o creștere a satisfacției și a angajamentului față de companie, consolidând rolul lor în cadrul organizației pe termen lung.
 • Creșterea productivității – bonusurile pot încuraja angajații să-și maximizeze eforturile și să lucreze mai eficient, ducând astfel la o creștere a productivității companiei/ întreprinderii. Perspectiva de a fi recompensați financiar poate determina angajații să caute modalități de a-și îmbunătăți performanțele și de a atinge obiectivele într-un mod mai rapid și mai eficient.
 • Recunoaștere a contribuției și performanțelor individuale – această recunoaștere poate fi extrem de valoroasă pentru angajați, deoarece le arată că munca lor este apreciată și că rezultatele lor au un impact pozitiv asupra întregului colectiv.
 • Creșterea moralului și a satisfacției echipei – când este vorba de bonusuri acordate în mod echitabil și transparent, acestea pot contribui la creșterea moralului și satisfacției în cadrul echipei. Atunci când angajații observă că ceilalți membri ai echipei lor primesc recompense pentru performanțe remarcabile, aceasta poate genera un sentiment de echitate, incredere și încurajare în rândul întregii echipe.

Dezavantajele pe care le implică acordarea unor bonusuri

Bani si stimulente
Bani si stimulente

Este important de menționat că efectele psihologice ale bonusurilor pot varia în funcție de contextul și implementarea lor. Uneori, bonusurile pot genera și efecte negative, cum ar fi concurența excesivă între angajați sau focalizarea pe obținerea bonusului, în detrimentul altor aspecte importante ale muncii. Prin urmare, politica de acordare a bonusurilor ar trebui să fie bine gândită și echilibrată, pentru a maximiza beneficiile și a minimiza potențialele aspecte negative.

Pe de altă parte, o serie de studii făcute de universităţi de prestigiu arată că, în lumea de azi, recompensele individuale mari induc chiar și o scădere a performanței (după aproximativ 12 săptămâni), deoarece mediul profesional actual a devenit mai sofisticat, faţă de acum un secol, de pildă, când sarcinile de lucru erau repetitive, clar definite pentru fiecare angajat.

Lumea de astăzi este, în mare măsură, antiteza lumii de ieri, presupune interacţiuni complexe, expertiză, creativitate, rezolvare de probleme etc., prin urmare este vorba, în primul rând, de performanţă colectivă (sumă a competenţelor individuale, desigur).

Multe dintre marile companii au renunţat deja la evaluările individuale (dificil de efectuat corespunzător) şi la bonusurile individuale aferente. Evident, nu este vorba de abandonarea acestei forme de recompensare – bonusurile – dar tendinţa este de acordare a unor bonusuri colective.

Mai există apoi un aspect subliniat de un psiholog de la Universitatea din Boston, specializat pentru acest domeniu, al interacţiunilor sociale, acela că, atunci când este vorba de bani (salariu, bonusuri), evaluarea competenţelor nu este întotdeauna corectă, iar în faţa “nedreptăţilor”, “gândul de a pierde bani ne irită de două ori mai mult decât plăcerea pe care o generează posibilitatea de a câştiga mai mult”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.