Sarbatoarea Craciunului este una dintre cele mai frumoase sarbatori din intregul an, iar principala atractie si simbolul acesteia il reprezinta bradul de Craciun. De-a lungul timpului, bradul a avut diferite semnificatii si o evolutie aparte, insa in ultimul timp majoritatea persoanelor isi pun intrebarea ce fel de brad sa aleaga: brad natural sau brad artificial de Craciun?

Legenda bradului de Craciun

Foarte multe dintre traditiile si obiceiurile legate de bradul de Craciun dateaza inca din Antichitate, insa documentele nu ofera prea multe informatii referitoare la aceste datini, iar obiceiul impodobirii acestuia este unul relativ recent. Nu exista indoiala ca fiecare popor si fiecare cultura au asociat diferite semnificatii acestei traditii. De ce se considera ca inca din antichitate bradul avea o semnificatie aparte? Inca din vremurile stravechi oamenii au prezentat un interes deosebit fata de arborii vesnici verzi. Acestia aveau o simbolistica religioasa aparte, dar in acelasi timp si una magica. Culturile nordice au fost printre primele care au avut astfel de obiceiuri, datorita climatului foarte rece.

Se considera ca cel care a introdus traditia impodobirii bradului de Craciun a fost Sfantul Boniface. Aceasta legenda face parte din cultura Germaniei din jurul secolului al VIII-lea. Se spune ca acesta era un episcop de origine engleza. El a fost cel care a raspandit crestinismul pe teritoriul Germaniei. Acesta este trimis in Italia, dar se intoarce in perioada Craciunului, pentru a descoperi cu stupoare ca germanii s-au intors la vechile obiceiuri pagane, incercad sa ii aduca o jertfa zeului Odin, prin sacrificarea unui tanar in fata arborelui sfant – stejarul. Sfantul Boniface a taiat stejarul, acest act semnificand infrangerea obiceiurilor pagane de catre crestinism. Legenda continua prin faptul ca Boniface i-a rugat pe toti cei prezenti sa ia acasa un brad, acesta simbolizand nemurirea, pacea, speranta si ascensiunea catre divinitate.

Treptat, obiceiul impodobirii bradului de Craciun s-a raspandit in intrega Europa si, mai mult decat atat, in intreaga lume. Si romanii au preluat acest obicei, chiar daca inainte de imprumutarea sa acestia obisnuiau sa arunce in vatra un trunchi de brad, aceasta traditie simbolizand incheierea unui an si inceperea altuia.

Daca in trecut brazii de Craciun erau doar naturali, de cativa ani popularitatea celor artificiali a crescut considerabil, iar alegerea lor depinde de fiecare consumator.

foto: galleryhip.com
foto: galleryhip.com

Natural vs. artificial

Impodobirea bradului de Craciun este un eveniment deosebit, care marcheaza importanta sarbatorilor de iarna. In ultimii ani nu doar casele au parte de un stralucitor brad impodobit, ci si sediile companiilor, mall-urile, supermarket-urile. Peste tot vedem brazi decorati, unii mai frumosi decat ceilalti.

Brazii naturali sunt mult mai frumosi si ii aproprie mai mult de natura pe cei care opteaza pentru aceasta forma. Insa si brazii artificiali sunt frumosi, uneori chiar mai bogati decat cei naturali. Iar mirosul de brad in cazul in care alegeti un brad natural va va improspata intreaga casa.

Citește și:  Cele mai excentrice cadouri de Craciun - indrazniti ?

Avantaje si dezavantaje ale unui brad de Craciun natural

Cu siguranta exista o serie de avantaje si dezavantaje pentru cai care aleg sa impodobeasca un brad natural cu ocazia acestei sarbatori minunate. Fiecare brad natural este unic in felul sau, de aceea casa in care veti amplasa un asemenea brad va fi invaluita intr-un adevarat aer de poveste.

Pe cand unii afirma ca defrisarea padurilor de brazi este daunatoare mediului inconjurator, altii considera ca mediul este mult mai afectat de producerea brazilor artificiali. Asadar, cercetarile au aratat ca brazii artificiali sunt mai periculosi si producerea lor produce mult mai multa poluare decat daca se taie brazii pentru comercializare. Avantajul brazilor naturali este ca sunt mult mai ecologici. Multe persoane aleg brazii artificiali, crezand ca in acest fel salveaza unul natural.

Un alt avantaj al bradului natural este ca acesta oxigeneaza foarte bine casa, chiar daca rezista doar cateva zile.

Dezavantajul major al brazilor naturali este faptul ca acele incep sa cada cand se usuca, iar bradul va arata nu foarte estetic. Plus ca trebuie sa aspirati foarte bine pe sub brad, pentru a nu imprastia prin toata casa acele.

foto: redutti.ro
foto: redutti.ro

Avantajele si dezavantajele unui brad artificial

Foarte multe persoane aleg brazii artificiali de Craciun din comoditate, deoarece sunt mult mai usor de intertinut, acele nu se usuca si nu pot face mizerie. Uneori brazii artificiali pot fi verzi sau albi, si pot fi mai bogati decat cei naturali. Sunt usor de asamblat, dar nici depozitarea lor nu da batai de cap. Mai mult decat atat, sunt foarte economici, acestia rezistand aproximativ 6 ani.

Chiar daca multi considera ca brazii artificiali sunt mult mai ecologici, gresec amarnic. Brazii artificiali sunt mult mai toxici, fiind realizati in majoritatea cazurilor din PVC. De aceea este de preferat ca atunci cand cumparati un astfel de brad sa va ganditi foarte bine inainte, si sa faceti alegerea corecta. Incercati sa nu cumparati un brad artificial in fiecare an, si mai mult decat atat, profitati cat mai mult timp de acesta.

Indiferent daca bradul este natural sau artificial, acesta trebuie decorat cu gust. Un brad frumos decorat va va inveseli casa si va va insufla din spiritul magic al sarbatorilor de iarna.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.