Broasca de iarba cu nas ascutit este distribuita in zonele de campie si savane ierboase din apropierea apelor, in Africa Centrala, de Vest si Sud-Est. Este o specie predominant terestra care se reamarca prin modul sau de deplasare prin salturi foarte mari, de pana la 3 m. Acest lucru se datoreaza membrelor posterioare care sunt foarte puternice si musculoase, mult mai mari decat cele anterioare. Atunci cand piciorul din spate este intins in fata, gamba acestuia ajunge la varful botului. Degetele sunt foarte lungi, au membrane interdigitale, ii dau posibilitatea sa sara rapid si sa parcurga o distanta mare, astfel incat, daca este in pericol, sa scape cu usurinta de pradatori. De asemenea, prin salturile ample broasca isi prinde cu usurinta prada, printr-o miscare brusca asupra ei, avand gura larg deschisa. Aceasta este prinsa cu limba lunga si lipicioasa, adusa in gura si inghitita intreaga, fara a fi in prealabil maruntita. Mananca mici nevertebrate, insecte, dar mai ales greieri.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 4-7 cm, iar coloritul pe partea dorsala este in nuante maronii-galbui cu numeroase pete inchise, maro sau negre, de marimi si forme diferite. Pe partea de spate petele sunt mai mari, iar pe zonele laterale sunt mai mici. Pe partea ventrala nuantele sunt deschise, albicioase. Membrele posterioare si anterioare au coloritul maroniu-deschis, iar petele au forme alungite, astfel incat fuzioneaza sub forma unor dungi longitudinale. Corpul are o forma ingusta, iar capul este destul de mare. Botul este ascutit, prezinta deasupra lui o pata distinctiva, de forma triunghiulara si colorit crem-deschis, iar gura are deschiderea larga. De la forma botului si datorita faptului ca isi petrece timpul printre ierburile inalte (care se dezvolta dupa precipitatiile abundente din zonele cu savane) vine si numele ei de broasca de iarba cu nas ascutit. Deasupra capului sunt pozitionati ochii proeminenti, care au partea superioara a irisului de culoare gri-argintie, iar cea inferioara mai inchisa. In spatele lor si pe laterale pot fi observate membranele timpane destul de mari, de forma rotunjita. La unele exemplare apar pe cap creste laterale si dorsale, care se intind din zona ochiului pana spre ceafa. Femela este intotdeauna mai mare si mai robusta decat masculul.

Citește și:  Trăsăturile celor mai cunoscute specii de papagali din lume

In perioada de reproducere care are loc in lunile de primavara, masculii se aduna in zonele cu balti temporare, iazuri sau mlastini si emit sunete stridente, ascutite, prin care isi cheama femelele. Apelurile sunt lungi, cu pauze scurte. Aceste broaste se imperecheaza dupa ploile abundente, intotdeauna in apa. Ouale dupa ce sunt fecundate sunt depuse de femela sub forma unor grupuri mici deasupra apei, iar dupa eclozarea lor apar mormolocii care isi continua dezvoltarea tot in apa, pana la stadiul de adult.

Broasca de iarba cu nas ascutit este o specie comuna in Africa, nu este pe cale de disparitie. Are denumirea stiintifica de Ptychadena oxyrhynchus, face parte din ordinul Anura, familia Ptychadenidae.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.