Brotacelul cu cioc de rata (Triprion petasatus) este o specie originara din nordul Americii Centrale, mai exact din regiunile cu paduri tropicale din Yucatan (Mexic) si Guatemala. Acest brotacel este caracterizat in primul rand prin forma interesanta a capului, care se termina cu un bot aplatizat asemanator unui cioc de rata – de la care ii vine numele.

Această broască își trage numele de la forma neobișnuită a capului, care se termină cu un bot aplatizat, asemănător unui cioc de rață

De asemenea prezinta niste aripioare ca niste sei in spatele ochilor mari, negri si bulbucati. Functia acestor aripioare deocamdata este necunoscuta.

Caracteristicile fizice ale brotăcelului cu cioc de rață

Brotacelul cu cioc de rata are corpul suficient de mare, cu lungimea de 5,5-7,5 cm. Intotdeauna femela este mai mica decat masculul, lungimea sa fiind de cel mult 6 cm.

Modul de trai al acestei broaste este exclusiv terestru, noaptea este foarte activa, isi cauta hrana preferata formata din insecte si mici vertebrate, iar ziua sta ascunsa in scorburile copacilor, sau sub stratul de frunze de pe sol, unde se refugiaza si in perioadele secetoase sau reci. Este foarte bine adaptata la viata terestra, corpul sau fiind acoperit cu piele groasa si verucoasa, iar membrele posterioare fiind musculoase si mai lungi decat cele anterioare.

Degetele membrelor sunt prevazute cu discuri adezive de forma circulara, care o ajuta sa se prinda si sa se mentina cu usurinta de suprafetele netede verticale. De asemenea, intre degete are membrane elastice, bine dezvoltate, care ocupa doar doua treimi din lungimea lor totala.

Brotăcelul cu cioc de rață

Coloritul pielii este gri-argintiu sau verde-masliniu cu pete mai inchise – acesta fiind un mijloc de aparare deoarece o camufleaza foarte bine in scorburi si printre frunze, astfel incat este aproape de neobservat atunci cand se odihneste, mai ales pentru principalii ei dusmani naturali – pasarile de prada, reptilele si alte broaste raioase.

Reproducerea și ciclul de viață

Perioada de imperechere coincide cu sezonul ploios, tine din luna mai pana in luna octombrie, cand pot fi vazute sute de exemplare stand impreuna si formand colonii, pot fi auzite cantecele puternice ale masculilor. Acestea sunt produse de vibratiile corzilor vocale situate in laringe, sunt amplificate prin umflarea sacilor vocali cu aer si au rolul de a atrage femelele sau de a indeparta adversarii.

Femela depune grupuri de oua, inconjurate de o substanta gelatinoasa (pentru a le mentine unite intre ele), in baltile provizorii de apa formate in urma ploilor, sau in iazurile permanente cele mai apropiate. Mormolocii sunt destul de mari, pot ajunge la lungimea de 2,7 cm.

Brotacelul cu cioc de rata face parte din ordinul Anura, familia Hylidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Ritualurile de împerechere și reproducere

Sezonul de împerechere al brotăcelului cu cioc de rață coincide cu perioada ploioasă din regiunile tropicale, între lunile mai și octombrie. Masculii se adună în colonii și emit sunete puternice, amplificate de sacii vocali, pentru a atrage femelele. Cântecele lor, care seamănă cu un scârțâit, sunt esențiale pentru găsirea unui partener și pentru delimitarea teritoriului.

După împerechere, femela depune ouăle în bălțile temporare formate de ploi, asigurându-se că mormolocii vor avea acces la apă suficientă pentru a se dezvolta. Larvele se transformă în broaște adulte în aproximativ 4-5 săptămâni, un timp relativ scurt, adaptat la condițiile schimbătoare ale mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.