Brotacelul european (Hyla arborea) este cea mai raspandita specie de brotacei care traieste in Europa. De asemenea, este distribuit si in Iran, Orientul Apropiat si nordul Africii de Vest. Se remarca prin comportamentul lui deosebit, prin natura pasnica, dar si prin excelenta pofta de mancare. Prefera regiunile cu paduri mixte si de foioase din apropierea lacurilor si iazurilor, canalele de drenaj, zonele cu ierburi inalte, arbusti si vaile raurilor.
Brotacelul european are capacitatea de a-si schimba coloritul in functie de umiditate si temperatura mediului. Din nuantele de culoare verde-stralucitor ce apar pe partea dorsala a corpului poate ajunge la nuante de gri-inchis cu refexii maronii. De regula coloritul brotacelului este mai inchis atunci cand este stresat sau inainte de perioada de hibernare cand se schimba umiditatea si temperatura mediului.
Pe partea ventrala a corpului coloritul este gri sau alb. Pe cap si pe corp are o dunga orizontala, intunecata, particulara speciei. Are membrele anterioare si posterioare cu degete lungi prevazute cu discuri rotunde adezive care ii ofera posibilitatea sa stea ore in sir pe suprafetele complet plane, verticale. Pe partea ventrala si pe gat are niste glande speciale care secreta in lichid lipicios, care ii creeaza aspectul unor besicute pe suprafata pielii. Exemplarele adulte au lungimea corpului de 3-5 cm.
Sezonul de reproducere la brotacelul european este primavara si vara, dar mai ales in luna martie si aprilie cand pot fi auzite sunetele stridente ale masculilor care se aduna in lacurile din zonele impadurite. Femela depune 30-80 de oua mici, de culoare galbui, pe vegetatia acvatica.
Ouale sunt incubate o perioada de timp care depine de temperatura mediului ambiant si de apa. Dupa eclozarea oualor apar larvele care masoara 3-5 mm si care isi continua dezvoltarea in apa timp de 50-80 de zile. Vara brotacelul european isi petrece cea mai mare parte a timpului in copaci, pe arbusti sau chiar pe plantele erbacee inalte. Hrana sa consta din mici nevertebrate, tot felul de insecte, gandacei, purici, furnici, omizi, muste, tantari, fluturi, paianjeni si frunze.
Obisnuieste sa fie activ in amurg, inainte de a vana merge prin roua sau apa pentru a-si uda bine corpul. Vara pe vreme uscata brotacelul elimina prin piele foarte multa apa si de aceea el simte nevoia sa isi acopere inapoi necesarul de lichid (care intra inapoi in organism tot prin piele).
Dupa ce pielea sa este hidratata complet urca pe plante si frunze si isi asteapta prada. La jumatatea lunii septembrie se ascunde in gauri, pe sub frunze, radacini, in crapaturi de stanci sau noroi pentru a hiberna. Principalii sai dusmani sunt pasarile corvide, dar mai ales berzele, starcii cenusii, batlanii, starcii de noapte.
Brotacelul european face parte din ordinul Anura, familia Hylidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.
Video – Brotacelul european (Hyla arborea):