Bufnita care se ascunde este o pasare partial migratoare al carei areal este alcatuit din America de Sud, Centrala si de Nord si Insulele Caraibe.

Isi are numele de la modul ei de viata, de a locui in vizuini parasite de alte animale si nu in copaci cum procedeaza celelelalte specii de bufnite, prefera stepa si savana, pampasul sud-american, pajistile sau zonele rurale.

Interesant este modul ei de a supraveghea zona, iese la gura vizuinei, adopta o pozitie verticala, priveste atent in toate directiile rotindu-si gatul si capul, iar din cand in cand scoate sunete suieratoare ca un sarpe cu clopotei. Vizuina este suficient de mare, poate masura si 2 m, este captusita cu tot felul de materii vegetale uscate.

Are penajul foarte frumos colorat, pe partea dorsala maroniu cu pete albe, iar pe cea ventrala albicios cu putine dungi maronii. Pe cap penajul este gri-maroniu, in zona ochilor are doua dungi albe care seamana cu doua sprancene, iar la gat apare de asemenea o dunga alba. Ochii sunt mari si rotunzi, au irisul de culoare galbena, globul ocular este tubular si nu poate fi rotit, pentru a privi in lateral trebuie sa-si roteasca si capul.

Ca si alte specii de bufnite si aceasta isi poate roti gatul si capul pe un arc ce poate depasi 270 de grade. Acuitatea vizuala este foarte bine dezvoltata, bufnita are posibilitatea de a vedea excelent atat ziua, cat si noaptea. Ciocul este mic si robust, puternic curbat, de culoare gri-verzui-deschisa.

Picioarele sunt robuste au degete prevazute cu gheare tari, ascutite si curbate. Coloritul picioarelor este gri-deschis, cu degetul mare reversibil ceea ce ii ofera posibilitatea sa se miste cu abilitate pe crengile copacilor, sa se agate mai usor, sa se incline spre fata sau spre spate. Capul este rotund si destul de mare, coada este scurta doar de 7 cm, lungimea corpului este de 18-25 cm, iar greutatea de 125-250 g.

Athene cunicularia
Athene cunicularia

Bufnita care se ascunde are obiceiul de a vana la sol tot felul de mici animale vii, reptile, insecte, rozatoare si pasari. Se repede cu ghearele asupra prazii o ataca cu ciocul puternic, apoi o inghite intreaga sau rupe bucati mari din ea, iar dupa un timp regurgiteaza partile nedigerabile – parul, oasele, blana, dintii sau penele acesteia.

De la broastele raioase nu mananca pielea de pe spate, iar daca prinde un animal putin mai mare nu este interesata de cap, coada si picioare. Are obiceiul de a omori si serpii veninosi, ii ucide usor, ii tine cu ghearele si ii strapunge cu ciocul.

In perioada clocitului femela depune 4 pana la cel mult 12 oua mici, rotunde, de culoare alba ce sunt incubate timp de o luna. Masculul nu ajuta la clocitul oualor, insa aduce hrana femelei la cuib. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de ambii parinti cu insecte si larve de insecte bogate in nutrienti. Dupa aproximativ o luna puii incep sa iasa din vizuina, desi inca nu stiu sa zboare. Ei stau in apropierea vizuinei si primesc in continuare hrana de la parinti, raman sub ocrotirea lor pana la varsta de 3-4 luni. Speranta de viata la aceasta bufnita este de 9 ani.

Bufnita care se ascunde are denumirea stiintifica de Athene cunicularia, face parte din ordinul Strigiformes, familia Strigidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Bufnita care se ascunde (Athene cunicularia):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.