Bufnita, numita, la noi, si buha, huhurez, bufna, cucuvea, ciuf, ciovica etc., este unul dintre cele mai vechi si mai incarcate de semnificatii simboluri mitologice. In legendele precrestine, apartinand diverselor culturi, bufnita, pasare de noapte, este asociata intelepciunii, tristetii, singuratatii, melancoliei, fiind pretuita, chiar venerata, doar mai tarziu, la inceputurile Evului Mediu, fiind inclusa, in anumite spatii culturale, in categoria fiintelor malefice, prevestitoare de moarte.

Bufnita1

In Grecia antica, Athena, zeita intelepciunii, impresionata de ochii adanci, stralucitori in intuneric, ai bufnitei, privind mereu inainte si nu in lateral, ca celelalte pasari, a asezat-o in randul fiintelor « alese », ocrotitoare a comertului si a armatelor, in razboi, semn de putere si de biruinta. Pe de alta parte, bufnita, tot la greci, era una dintre cele trei Parce, care o insoteau pe Atropos, fiica lui Zeus, avand rolul de a taia « firul » vietii, atunci cand venea sorocul.

In Orient, in special la chinezi, bufnita este unul dintre cele mai vechi simboluri, fiind reprezentata pe diverse obiecte de cult, dar si pe stindardele regale din diverse epoci. Era, in China antica, si intruchiparea principiului yang (masculin), insemnand vitalitate, forta, energie, si care se manifesta (uneori in exces) in perioada solstitiului de vara.

La amerindieni, populatia nativa de pe continentul american, bufnita era pasarea ocrotitoare a destinului si a noptii, ceea ce si explica folosirea penelor de bufnita in anumite ritualuri.

Bufnita11

La celti, probabil si sub influenta crestinismului, bufnita avea o functie psihopompa, adica avea misiunea de a conduce sufletele mortilor, pe taramul celalalt. Una dintre zeitele mitologiei galeze –Arianrhod – numita si „Cerc de argint, preschimbata in bufnita, semnifica deopotriva reinnoirea ciclica a naturii, dar si forta subconstientului uman, asociata ochilor pasarii.

Citește și:  Lucian Blaga, Eu nu strivesc corola de minuni a lumii – scriitori canonici şi teme, Bacalaureat 2020

In Roma antica, bufnita avea, prin excelenta, un simbolism negativ, fiind pasarea prevestitoare a mortii, dar si a magiei, a fortelor oculte.

In cultura populara romaneasca, bufnita (buha) este una dintre pasarile de noapte in jurul carora s-au tesut multe mituri, chiar daca nu este „iubita”, mai toate legendele fiind legate de taramurile „infernale”, ale intunericului si mortii. O descriere exceptionala, din acest punct de vedere, ii apartine academicianului Mihai Bacescu, pe care il citeaza, de exemplu, si Mihai Coman, in cartea sa, Mitologie populara romaneasca: „ Prin ochii lor enormi, galbeni, ce ard in intuneric, ochi ce privesc inainte (…), prin pozitia aparte a penelor, pe capetele lor mari, prin viata lor exclusiv de noapte, precum si prin traiul lor in locuri izolate, in sfarsit, prin cantecul lor vaitat sau rasul – huhuritul – ce poate rasuna uneori lugubru in noapte, prin toate acestea, (bufnita) a inspirat teama nu numai micilor mamifere si pasarilor, ci si omului”. In pofida simbolismului negativ, legat de moarte, cantecul bufnitei (si al altor pasari de noapte inrudite) poate sa insemne totusi, asa cum s-a transmis prin traditie, si apropierea ploii (daca se aude cantecul doua-trei nopti consecutiv) sau nasterea unui copil, daca pasarea canta pe casa.

Bufnita111

Plurivalenta acestui simbol lasa fiecaruia posibilitatea de a se lasa convins de unele sau altele dintre interpretari. Tocmai pentru ca se poate vedea atat de rar in realitate chipul unei bufnite, aceasta fascineaza si, poate, dintre toate semnificatiile acestui simbol, cele mai apropiate de esenta acestei pasari ciudate sunt cele referitoare la intelepciune, renastere, taina.

2 COMENTARII

  1. Bufnita este un simbol al intelepciunii si cunoasterii.
    O bufnita de ceramica poate fi cadoul perfect pentru oricine, mai ales pentru cei ce au o cultura generala bogata cum ar fi profesorii, prietenii, parintii.
    Dincolo de simbolistica mortii evidentiata de fime si sf, bufnita reprezinta vitalitate, forta, energie si chiar vesteste nasterea unui copil.
    Recomand oricui sa aibe acest simbol in casa, pentru ca reprezinta pasarea ocrotitoare a destinului.
    Iar pe internet veti gasi multe forme in care aceasta pasare a fost imbratisat ca simbol pozitiv (bufnita suvenir de ceramica, bufnita pe canite, medalioane, imprimeuri pe tricouri, genti samd.)

  2. Si, eventual, să faci rugaciuni la ea, zilnic ! Ce este destinul, Claudia? Si daca este destin, cum poate fi ocrotit / influentat pozitiv, adica pana la urma schimbat ? 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.