Bursucul-porc este un mamifer carnivor care face parte din categoria mustelidelor si traieste in regiunile impadurite din estul si sud-estul Asiei, in Cambodgia, Laos, Thailanda, Sumatra, India, China de Nord, Bangladesh, Vietnam, Birmania, pana la altitudini de 300 m.

Numele sau vine de la nasul turtit care se aseamana cu cel al unui porc, dar si de la obiceiul de a fornai in pamant, de a scurma si rama, el fiind un sapator excelent datorita ghearelor mari, tari si curbate, de la cele doua membre anterioare. Corpul bursucului-porc este lung si indesat, poate ajunge la 55-70 cm si greutatea de 7-14 kg. Coada sa este lunga de 12-17 cm, iar picioarele scurte si groase. Ochii sunt mici, situati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa. Pe partea dorsala a corpului blana este formata din par lung de culoare maronie-galbui si gri-cenusie, pe fata cu marcaje albe si negre, in zona gatului este alba, pe partea ventrala in nuante mai deschise.

Aceasta specie se aseamana cu bursucul euroasiatic, ca si acesta este omnivor, consuma mici animale nevertebrate, viermi, fructe, insecte, larve de insecte, soparle, serpi, melci, omizi, ciuperci, radacini dar si mici mamifere. Are maxilarele inzestrate cu dinti incisivi ascutiti si molari puternici cu ajutorul carora sapa in pamant pentru a gasi diferite specii de viermi – hrana sa preferata.

Arctonyx collaris, Foto: zoochat.com

Este un animal nocturn si crepuscular, isi cauta hrana mai mult noaptea dar si in amurg, ziua sta ascuns in vizuini sau in crapaturile de stanci. Traieste solitar dar si in grupuri mici familiare, cand simte pericolul se apara cu ghearele lungi si musca cu dintii ascutiti, iar pielea si blana groasa il apara de atacul vreunui pradator. De asemenea, isi poate indeparta inamicul cu ajutorul glandelor sale anale care emana o secretie urat mirositoare. Principalii sau dusmani naturali sunt animalele carnivore mari, in special leoparzii si tigrii. Omul reprezinta de asemenea o amenintare pentru bursuc – localnicii din tarile asiatice, dar mai ales din India si Vietnam, il vaneza in numar mare, mai ales pentru grasimea sa care este foarte apreciata. In perioada de iarna din luna noiembrie si pana in martie bursucul-porc hiberneaza.

Citește și:  Lisita (Fulica atra), o pasăre migratoare care apare și în țara noastră

In perioada de imperechere, respectiv in luna mai, masculii si femelele pot fi vazuti impreuna. La aceasta specie cele doua sexe se pot imperechea si de mai multe ori pe an, in functie de conditiile de mediu perioada de imperechere se poate prelungi din luna aprilie pana in septembrie. Femela poate avea 3-5 pui, pe care ii alapteaza timp de 4 luni apoi sunt intarcati, iar la varsta de 8 luni puii ajung la greutatea unui adult.

Bursucul-porc face parte din ordinul Cranivora, familia Mustelidae si are denumirea stiintifica de Arctonyx collaris. Riscul de disparitie al acestei specii este redus, desi numarul de exemplare a scazut relativ mult din cauza vanatului excesiv si pierderii habitatului natural prin defrisarile mari din ultimii ani.

Video – Bursucul-porc (Arctonyx collaris):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.