În orașul Hațeg, un monument aduce omagiu unei personalități marcante a istoriei românești – Andrei Șaguna. Bustul acestui mare mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din regiune, stă mărturie a respectului și recunoștinței locuitorilor din Hațeg.

bustul-lui-andrei-saguna-din-hateg-judetul-hunedoara.jpg

Bustul lui Andrei Șaguna reprezintă o operă realizată din bronz de către sculptorul Nicolae Daicu, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul sculpturii. Dezvelit oficial în anul 2004, bustul se află plasat în fața Colegiului Național Andrei Șaguna, amintind de fondatorul acestui liceu și de rolul său important în educația și cultura românească.

bustul-lui-andrei-saguna-din-hateg-judetul-hunedoara-partea-de-sus.jpg

Andrei Șaguna nu a fost doar un lider spiritual, ci și un apărător fervent al drepturilor românilor transilvăneni. În calitate de mitropolit, a contribuit semnificativ la dezvoltarea educației, fondând Gimnaziul Românesc din Brașov și devenind membru de onoare al Academiei Române. Bustul său din Hațeg servește ca un simbol al acestui patrimoniu bogat.

soclul-de-la-bustul-lui-andrei-saguna-din-hateg-judetul-hunedoara.jpg

Realizarea acestui bust a fost posibilă datorită contribuțiilor financiare ale locuitorilor din Brașov, care au dorit să-și exprime recunoștința și considerația pentru acest mare om de cultură. Astfel, bustul lui Andrei Șaguna nu reprezintă doar o piesă de artă, ci și un semn al aprecierii și respectului comunității locale.

Citește și:  Biserica de lemn din Breb: Obiective turistice Maramureş

bustul-lui-andrei-saguna-din-hateg-judetul-hunedoara-inscriptii.jpg

Situl pe care se află bustul nu este întâmplător, fiind ales tocmai pentru a rememora legătura strânsă dintre Andrei Șaguna și orașul Hațeg. Acest monument adaugă valoare culturală și istorică orașului, fiind o atracție atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

bustul-lui-andrei-saguna-din-hateg-judetul-hunedoara-vazut-din-stanga.jpg

În cele din urmă, bustul lui Andrei Șaguna din Hațeg încurajează vizitatorii să descopere mai multe despre istoria și cultura zonei, oferindu-le o perspectivă aprofundată asupra personalității care a modelat în mare măsură spiritul comunității românești din Transilvania. Acesta stă drept mărturie a eforturilor sale neîncetate de a păstra și a promova valorile și identitatea românească într-o perioadă de mari schimbări sociale și politice.

bustul-lui-andrei-saguna-din-hateg-judetul-hunedoara-vazut-din-dreapta.jpg

Prin intermediul acestui bust, cetățenii din Hațeg, și nu numai, sunt încurajați să reflecteze la importanța liderilor culturali și spirituali în formarea și menținerea identității naționale. Monumentul lui Andrei Șaguna este nu doar un omagiu adus acestuia, ci și un simbol al continuității și rezilienței culturii românești în fața provocărilor istoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.