Home Călătorii De vizitat în România Buzău : De vizitat în România

Buzău : De vizitat în România

0

Din punct de vedere geografic, judetul Buzau se afla in sud-estul tarii, fiind vecin cu judetele Ialomita (sud), Brasov si Covasna (nord-vest), Vrancea (nord-est), Prahova (vest) si Braila (sud). Judetul are cateva obiective turistice foarte interesante, unele dintre ele fiind unice in Romania. In acest judet s-au descoperit poate cele mai importante obiecte din tezaurul Romaniei: Closca cu Puii de Aur (Tezaurul de la Pietroasa), care se afla in Muzeul National de Istorie de la Bucuresti.

Conform descoperirilor arheologice, teritoriul judetului Buzau este locuit inca din neolitic, mai exact din timpul culturii Gumelnita. Cele mai de seama descoperiri provin din zona Parcului Crang, cel mai important parc al resedintei de judet, municipiul Buzau. In parc au fost gasite si un mormant si un topor de origine celtica din cultura Monteoru (epoca de bronz), iar in zona industriala a orasului au fost gasite urme ale civilizatiei geto-dacice din cultura Santana de Mures.

Buzau parc

Numele judetului Buzau si al resedintei de judet provine de la denumirea raului Buzau, orasul aflandu-se pe unul din malurile sale. Cea mai veche atestare a numelui dateaza din anul 376, insa vechea denumire era “Mousaios”. Cuvantul a fost mentionat intr-o scrisoare in care se vorbea de martirizarea lui Sava gotul, un misionar crestin inecat de goti. Cu toate acestea, orasul Buzau a fost atestat pentru prima data abia in anul 1431, cand intr-unul din documentele emise de voievodul Dan al II-lea i se recunostea statutul de targ, dar si de punct de vama. Se pare ca in epoca medievala a existat o Cetate a Buzaului, insa nu exista ruine care sa confirme acest lucru.

In secolul al XVI-lea, judetul Buzau a capatat importanta odata ce orasul cu acelasi nume a devenit sediu episcopal ortodox. Insa secolul al XVII-lea a fost unul nefericit pentru istoria judetului: invaziile, luptele date pe teritoriu si dezastrele naturale au avut un impact foarte mare, un procent mare din populatie preferand sa se mute in alte zone ale tarii. Cu toate acestea, cei care au ramas au reusit sa isi revina de fiecare data, acesta fiind motivul pentru care pasarea Phoenix se afla pe stema orasului Buzau.

Judetul Buzau a cunoscut o perioada de maxima inflorire incepand cu secolul al XIX-lea, cand orasul a devenit nu numai centru industrial, ci si nod feroviar. Cele doua Razboaie Mondiale au incetinit procesul de dezvoltare, insa regimul comunist a fortat industrializarea orasului si a judetului, lucru care a dus la marirea populatiei de trei ori. Astazi, judetul Buzau a devenit, ca toate celalalte judete ale Romaniei, capitalist.

Desi nu se afla in topul celor mai populare judete, in ceea ce priveste turismul, judetul Buzau se poate lauda cu cateva obiective turistice demne de vizitat. Unul din atuurile judetului este faptul ca pe teritoriul sau se intalnesc trei forme de relief: campie (in sud), munte (in nord) si dealuri subcarpatice. Zonele de munte si de deal ofera turistului peisaje din cele mai variate, dar si numeroase posibilitati de agrement.

Muntii Buzaului si cei ai Vrancei adapostesc o fauna si o flora deosebita, iar printre cele mai interesante obiective turistice de aici se numara Focurile Vii de la Lopatari si Lacul Vulturilor (cunoscut si sub denumirea de Lacul fara Fund). Cele doua starnesc curiozitatea turistilor: Focurile Vii se aseamana, ca fenomen, cu Vulcanii Noroiosi, in sensul ca reprezinta o emanatie de gaze naturale, care ies din pamant sub forma unor flacari galben-rosiatice. Desi explicatia este una simpla, oamenii tind sa o nuanteze, raspandind zvonul cum ca ar fi vorba de puteri supranaturale. Pe de alta parte, Lacul Vulturilor, ori Lacul fara Fund, este cunoscut pentru cele doua legende ale sale.

Primul nume a fost explicat de scriitorul Alexandru Vlahuta in opera “Romania pitoreasca”, acesta mentionand ca, in fiecare primavara, vulturii vin sa isi invete puii sa zboare. Celalalt nume a aparut dupa ce, spune legenda, un cioban si-a abandonat oile si si-a aruncat toiagul in lac. Dupa un an de ratacire, mistuit de dor, ciobanul a decis sa se intoarca acasa si se pare ca si-ar fi gasit toiagul tocmai in apele Dunarii.

Vulcanii Noroiosi

Un alt obiectiv turistic la mare cautare in judetul Buzau este reprezentat de Vulcanii Noroiosi. Fara vegetatie si aride, Paclele Mici si Paclele Mari atrag turistii datorita zecilor de orificii prin care bolboroseste namolul. La mare cautare sunt si muzeele, unele mai speciale ca altele: unic in tara, Muzeul Chihlimbarului din comuna Colti a fost infiintat in 1980, turistii putand admira exponate din chihlimbar gasit in judetul Buzau, acesta fiind considerat unul din cel mai valoros din lume. Tabara de sculptura de la Magura este un muzeu in aer liber, alcatuit din aproximativ 250 de sculpturi realizate de diversi artisti locali si nu numai.

Alte obiective turistice ale judetului Buzau sunt statiunea Sarata Monteoru (cunoscuta pentru efectele terapeutice pe care le ofera apele sale minerale), Palatul Comunal din municipiul Buzau (construit in perioada 1899 – 1903, dupa planurile arhitectului Al. Savulescu), Catedrala Episcopala (ridicata in anul 1649), Blocurile de calcar de la Badila, Casa memoriala “Vasile Voiculescu” (muzeul a fost deschis in 1987, fiind amenajat in casa parinteasca a scriitorului), Lacul Siriu si barajul cu acelasi nume si multe altele.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version