Cămaşa lui Nessus (sau Mantia/Tunica lui Nessus) este o expresie veche, a cărei origine se află în mitologia greacă, fiind legată de celebrul Heracles (Hercules, în latină), unul dintre cei mai veneraţi eroi ai antichitătii. Lui Heracles, devenit zeu după moarte, i se atribuie o mulţime de intâmplări eroice, cele mai cunoscute fiind cele “12 munci”, mari fapte de vitejie (uciderea Leului din Nemeea, a Hidrei din Lerna, prinderea unui căprior cu coarne de aur, a Taurului din Creta, culegerea merelor din Grădina Hesperidelor etc.), toate înfăptuite pentru a-şi ispăşi vina de a-şi fi ucis copiii, urmărit de răzbunarea Herei, soţia lui Zeus.

Cămaşa lui Nessus, Deianira si centaurul
Cămaşa lui Nessus, Deianira si centaurul

Cămaşa lui Nessus are legătură cu moartea lui Heracles şi cu soţia acestuia, Deianira, fapte care sunt relatate într-o legendă consemnată de poetul latin Ovidius, în cartea “Metamorfoze”, astfel păstrându-se peste timp respectiva întâmplare şi, în felul acesta, consacrându-se şi expresia.

Deianira, potrivit mitologiei greceşti, a fost ultima soţie a lui Heracles, în lumea aceasta, după moarte Heracles devenind zeu pentru eternitate. Deianira l-a ales ca soţ pe Heracles în urma confruntării dintre acesta şi Ahelou, zeul apelor şi părintele sirenelor. Pentru a lupta cu Heracles, pentru Deianira, fiica lui Oeneus, Ahelou s-a metamorfozat în taur, dar a fost învins de eroul grec, care i-a rupt un corn, devenit mai târziu, spun alte legende, Cornul abundenţei.

Când, la un moment dat, Heracles şi Deianira trebuiau să traverseze un râu cu apele învolburate, Nessus, un centaur faimos, s-a oferit să-i ajute, dându-se drept barcagiu al zeilor, apreciat pentru onestitatea lui. A luat-o pe Deianira pe spatele său, în timp ce Heracles a traversat râul înot. Când Heracles a ajuns însă pe malul celălalt, l-a văzut pe Nessus încercând să o răpească Deianira. Atunci a îndreptat arcul spre centaur, săgeata nimerindu-l pe Nessus în inimă. Înainte de a muri, centaurul, pentru a se răzbuna, i-a spus cu viclenie Deianirei că, dacă vrea să fie sigură că Heracles nu o va înşela niciodată, să-i ofere soţului ei cămaşa lui, pe care femeia s-o îmbibe cu sângele din rănile lui, cu sângele hidrei din Lerna si cu ulei de măsline.

Citește și:  Cum este corect – grape-fruit/ grefuit/ grep/ grepfrut?
Cămaşa lui Nessus, legenda despre Heracles
Cămaşa lui Nessus, legenda despre Heracles

Bănuindu-l pe Heracles de infidelitate, Deianira se grăbeşte să urmeze sfatul centaurului, iar când Heracles a îmbrăcat Cămaşa lui Nessus aceasta s-a dovedit a fi otrăvită, i s-a lipit de trup şi a luat foc. Astfel a fost sfârşitul lui Heracles, pe pământ, prefăcându-se în cenuşă, dar câştigându-şi nemurirea în Olimp, în rândul zeilor.

De la această legendă din antichitatea grecească a rămas expresia Cămaşa lui Nessus, cu sensul de “pasiune mistuitoare” sau de “nenorocire din care nu există scăpare” sau “cadou/dar nefast, influenţă devastatoare, dezastruoasă, ruinătoare”.

Cămaşa lui Nessus
Cămaşa lui Nessus

De-a lungul timpului, nenumărati artişti au valorificat legenda despre Cămaşa lui Nessus, contribuind la consacrarea expresiei, printre aceştia aflându-se, de exemplu, pictorul francez Gustave Maureau, în tabloul intitulat “Deianira”, scriitori precum Shakespeare, T.S.Eliot, sau scenaristul filmului “Iubirile lui Hercules, realizat de italianul Carlo Ludovico Bragaglia.

În literatura română, la legenda din care s-a născut expresia Cămaşa lui Nessus fac trimitere versurile lui Mihai Eminescu, din excepţionala poezie “Odă (în metru antic)”, pentru a sugera tulburătoarea şi mistuitoarea pasiune provocată de întâlnirea cu iubirea, o experienţă fundamentală a fiinţei: “Jalnic ard de viu chinuit ca Nessus./Ori ca Hercul înveninat de haina-i;/Focul meu a-l stinge nu pot cu toate/Apele mării./De-al meu propriu vis, mistuit mă vaiet,/Pe-al meu propriu rug, mă topesc în flăcări…/Pot să mai re’nviu luminos din el ca/Pasărea Phoenix?”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.