Camilele sunt mamifere cu aspecul corpului oarecum ciudat, au capul mic, botul alungit si urechile destul de scurte. Pe spate prezinta una sau doua cocoase care stocheaza grasime, iar gatul este lung si subtire. Corpul lor este acoperit cu fire de par dese ce alcatuiesc o haina groasa care le protejeaza corpul de caldura mare din timpul zilei.

Familia Camelidae cuprinde dromaderul si guanacul care sunt folosite si ca animale domestice. Vicunia este o specie care face parte din Lumea Noua a acestei familii Camelidae. Lama si alpaca sunt descendentii domestici ale speciilor salbatice din Lumea Noua.

Camile si alte specii de mamifere din familia Camelidae:

Camila bactriana alba, Foto: freeinfosociety.com
Camila bactriana alba, Foto: freeinfosociety.com
Camila bactriana, Foto: konicaminolta.com
Camila bactriana, Foto: konicaminolta.com

Camila bactriana este singura specie de camelida salbatica din Lumea Veche. Are denumirea stiintifica de Camelus bactrianus si traieste in regiunile de stepa din estul Asiei. Are lungimea corpului de 2,5-3 m si greutatea de 450-690 kg. In prezent este o specie vulnerabila, considerata in pericol de disparitie. Se remarca prin cele doua cocoase mari de pe spate, una pe greaban si alta inainte de partea posterioara a corpului. Este cunoscuta cu numele de camila cu doua cocoase.

Turma de Vicunia, Foto: cocaquinto-andenes.blogspot.ro
Grup de vicunia, Foto: cocaquinto-andenes.blogspot.ro

Vicunia este o specie de lama in pericol de disparitie care face parte din familia Camelidae. Are denumirea stiintifica de Vicugna vicugna si traieste in vestul Americii de Sud. Aceasta specie de lama salbatica are lungimea corpului de 1,5-1,6 m si greutatea de 40-55 kg. Are corpul acoperit cu par scurt si des de culoare asemanatoare scortisoarei sau cafeniu-inchis. Prefera regiunile din Anzi din sudul Ecuadorului, dar si zonele cu ierburi din Peru si Bolivia.

Citește și:  5 fapte curioase despre păianjeni, creaturi ce pot deveni canibali
Guanaco, Foto: animalworld.tumblr.com
Guanaco, Foto: animalworld.tumblr.com

Guanaco traieste in preriile din vestul pana in sudul Americii de Sud. Are denumirea stiintifica de Lama guanicoe si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Are lungimea corpului de 0,9-2,1 m si greutatea de 96-130 kg. Traieste in cete numeroase, alcatuite uneori din peste 90 de exemplare si prefera regiunile mai uscate din Muntii Cordilieri.

Dromaderul
Dromaderul

Dromaderul are o singura cocoasa si este o specie comuna in nordul si estul Africii, in vestul si sudul Asiei. Are lungimea corpului de 2,2-3,4 m si greutatea de 450-550 kg. Aceasta camila a fost domesticita, nu mai exista exemplare in salbaticie. Are denumirea stiintifica de Camelus dromedatius. Este un mamifer care se adapteaza foarte bine in desert, poate pierde pana la 40 % din greutatea corpului atunci cand hrana si apa sunt insuficiente.

Lama domestica, Foto: animauxfun.com
Lama domestica, Foto: animauxfun.com

In Peru si Bolivia traieste lama domestica care are denumirea stiintifica de Lama lama. Are parul in nuante de rosu, cafeniu-inchis, roscat, alb si negru. Masculii sunt folositi pentru transport, iar femelele pentru lana si reproducere.

Lama alpaca
Lama alpaca, Lama pacos

In regiunile sudice din Peru traieste lama alpaca sau Lama pacos care are corpul acoperit de par lung si moale. Poate urca pana la altitudini de 2400 m daca gaseste vegetatie pentru a se hrani. Aceasta lama este crescuta in special pentru lana sa, de foarte buna calitate. Cercetatorii spun ca lama alpaca este un urmas al speciei vicunia care are lana fina.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.