Familia Campephagidae cuprinde în jur de 70 de specii de păsări tropicale care nu se aseamănă cu cucii dar zboară ca aceștia. De asemenea, campefagidele nu sunt înrudite nici cu speciile de sfrâncioci deci nu trebuie facută confuzia cu astfel de păsări. Majoritatea speciilor au lungimea corpului cuprinsă între 14-40 cm și sunt răspândite în regiuni din Africa, sud-estul Asiei, insulele Oceanului Pacific de Vest și Australia.
Majoritatea speciilor au zborul asemănător cucilor, iar penajul lor este în nuanțe cenușii, dar există și specii care au penajul în culori mai vii de roșu, galben și portocaliu. Cert este că toate speciile au capul si partea superioară a corpului de culoare gri, maronie sau neagră. La unele specii, masculii au penajul în nuanțe de galben, portocaliu și roșu, combinate cu tonuri închise de gri spre negru. În general, campefagidele nu sunt păsări migratoare, își fac cuibul în copaci și clocesc cel mult 5 ouă.
Specia Pericrocotus Solaris este răspândită în regiunile substropicale și tropicale ce se întind din Himalaya până în China de Sud, din sud-estul Asiei și până în Insula Borneo. Este o pasăre ce preferă pădurile deschise și apare frecvent în Indonezia, China, Cambodgia, Taiwan, Myanmar, Thailanda și Laos.
Are lungimea corpului de 19 cm și poate fi observată la altitudini de până la 1200 m sau chiar mai mari. Între mascul și femelă apare un dimorfism sexual pronunțat reprezentat de coloritul penajului. La mascul partea ventrală a corpului este portocalie, partea dorsală neagră și gâtul cenușiu, iar femela are partea ventrală galbenă și în rest penajul cenușiu-închis.
Pasărea-cicadă are denumirea științifică Coracina tenuirostris și este răspândită în estul Indoneziei, Noua Guinee, Australia. Preferă regiunile împădurite, mai ales regiunile ecuatoriale, își face cuibul în copacii cei mai înalți. Are lungimea corpului de 24-26 cm. Hrana sa constă din insecte, larve de insecte, semințe și fructe de pădure. Comparativ cu celelalte specii de campefagide, pasărea-cicadă este migratoare. Are penajul în nuanțe cenușii spre negru, la mascul este mai închis decât la femela.
Specia Pericrocotus cinnamomeus apare în India de Est, Asia de Sud și Indonezia. Are coloritul gri-închis pe cap, gât și partea dorsală a corpului și abdomenul roșu-portocaliu la mascul și galben-portocaliu la femelă. Un exemplar ajuns la maturitate poate avea lungimea corpului de cel mult 16 cm.
O altă specie este Pericrocotus flammeus care are lungimea corpului de 20-22 cm. Această pasăre este răspândită în pădurile tropicale din sud-estul Asiei, estul Indiei, sudul Chinei, Filipine și Indonezia. Masculul are penajul în roșu și negru, iar femela este în nuanțe de gri și galben. Hrana lor constă din insecte pe care le prind din zbor.