Campul magnetic al lui Jupiter este cel mai puternic din sistemul nostru solar. Acesta variaza de la 4,2 Gauss (o unitate de inductie magnetica egala cu o zece miime de Tesla) la ecuator pana la 14 Gauss la poli. Acest lucru inseamna ca este de 14 ori mai puternic decat campul magnetic al Pamantului si ca are de 20 000 de ori mai multa energie. Magnetosfera lui Jupiter se extinde pana la 7 milioane de kilometri catre soare si catre marginea orbitei lui Saturn.

Campul magnetic al planetei Jupiter este in forma de gogoasa (toroidala) si contine echivalente enorme ale Centurilor Van Allen ale Pamantului. Aceste centuri capteaza particule de mare energie (in principal electroni si protoni). Rotatia rapida a planetei si campul sau magnetic se combina pentru a aplatiza aceste centuri in foi plasmatice. Rotatia campului magnetic coincide cu cea a planetei (in jur de 10 ore). Unii dintre satelitii lui Jupiter interactioneaza cu acest camp magnetic (Io in special). Satelitul Io are mai multi vulcani activi pe suprafata sa, care “scuipa” un gaz de particule in spatiu, iar acest gaz devine ionizat. Aceste particule se imprastie in cele din urma in restul regiunii care inconjoara planeta Jupiter, devenind o sursa majora de particule incarcate captive in campul magnetic al planetei.

Mai sus am mentionat Centurile Van Allen. Acestea sunt un tor de particule energetice incarcate (plasma) care se afla in jurul Pamantului. Centurile Van Allen sunt tinute in loc de campul magnetic al Pamantului. Majoritatea particulelor care formeaza aceste centuri provin de la vantul solar si razele cosmice. Centurile sunt situate in regiunea interioara a magnetosferei Pamantului. Exista doua centuri distincte – centura exterioara este formata din electroni energetici, iar centura interioara este formata dintr-o combinatie de protoni si electroni. In plus, centurile de radiatii contin cantitati mai mici de alte nuclee, cum ar fi particulele alfa. Centurile reprezinta un pericol pentru sateliti, acestia avand nevoie de protectie adecvata. In jurul lui Jupiter exista centuri similare, care sunt mult mai puternice – din aceasta cauza, orice nava spatiala care survoleaza sau orbiteaza planeta are nevoie de ecranare suplimentara pentru a-si proteja componentele electronice.

Citește și:  Pulsarul Geminga si razele cosmice
Campul magnetic al lui Jupiter , Foto: en.wikipedia.org
Campul magnetic al lui Jupiter , Foto: en.wikipedia.org

Campul magnetic al lui Jupiter genereaza unele dintre cele mai spectaculoase si active aurore din sistemul solar. Aurorele de pe planeta Jupiter sunt create intr-un mod putin diferit de aurorele pe care le vedem pe Pamant. Pe planeta noastra, aurorele sunt declansate de furtunile solare care emana particule energetice, care tulbura campul magnetic. Unele aurore de pe Jupiter sunt create in acelasi mod, insa Jupiter mai are o modalitate de a produce aurore. Rotatia rapida a planetei Jupiter, campul magnetic intens si o sursa abundenta de particule (de la satelitul Io care este activ din punct de vedere vulcanic) creeaza un rezervor imens de electroni si ioni.

Aceste particule incarcate, prinse in campul magnetic al lui Jupiter, sunt accelerate in permanenta in jos, in atmosfera de deasupra regiunilor polare, unde intra in coliziune cu gazele si produc aurore. Campul magnetic al lui Jupiter interactioneaza cu toate corpurile din sistemul solar intr-un fel sau altul (cel putin asta cred oamenii de stiinta). Unii oameni de stiinta speculeaza chiar ca acest camp magnetic este suficient de puternic pentru a afecta petele solare atunci cand Jupiter se afla la periheliu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.