McDonald’s, cu cei peste 65 de milioane de clienti zilnic, este cel mai mare lant de restaurante fast-food din lume. A fost infiintat in 1952, in Statele Unite ale Americii, de catre omul de afaceri Ray Kroc (1902 – 1984), pianist, devenit unul dintre cei mai bogati oameni din lume, dupa ce, in 1961, a rascumparat McDonald’s de la fratii Richard si Maurice McDonald, celebrul simbol « M » fiind utilizat din 1955.

McDonalds
McDonalds

« Inventia » McDonald’s este considerata unul dintre cele mai elocvente exemple de ceea ce se numeste serendipitateadica faptul de a ajunge la o descoperire, de a face o inventie, intr-un mod intamplator, ca urmare a unor circumstante legate de alte cautari.

In 1937, fratii Richard si Maurice McDonald’s au deschis, in Arcadia (California) un stand de hot-dogs, numit « Airdome », iar in 1940 au , in San Bernardino, un « Restaurant McDonald’s », meniul oferit constand in 25 de produse. Restaurantul a devenit destul de repede un loc placut de intalnire pentru tinerii clienti si foarte profitabil pentru proprietari. Opt ani mai tarziu, fratii McDonald’s, constatand ca cea mai mare parte a veniturilor proveneau din vanzarea de hamburgeri, s-au gandit sa puna la punct un sistem de serviciu rapid – Speedee Service System. Treptat, fratii McDonald’s au inceput sa vanda drepturile de proprietate (in franciza), in schimbul unor contributii financiare sau al prestarii de servicii pentru McDonald’s. Ray Kroc a fost unul dintre cei care au cumparat astfel de drepturi, fiind uimit de rentabilitatea si popularitatea afacerii. Incepand cu 1961, fratii McDonald’s au cedat in totalitate drepturile catre Kroc, pentru suma de 2,7 milioane de dolari. Primul restaurant al societatii McDonald’s, asa cum o stim astazi, a fost deschis de Kroc in Chicago, castigul primei zile fiind de 366,12 dolari.

Sunt celebre vorbele « de duh » ale lui Ray Kroc, care spunea adesea: « Niciunul dintre noi nu poate fi atat de bun cat toti impreuna », « Daca doi angajati ai unei intreprinderi au aceleasi idei, unul este inutil » sau « Daca vi se pare ca invatatura costa scump, ganditi-va la pretul ignorantei ».

Citește și:  Hainele inteligente – tehnologie de ultima ora

Primul restaurant McDonald’s din afara granitelor SUA a fost deschis in 1967, la Richmond, Canada. Au urmat Costa Rica, Panama, Japonia. In Europa, primul McDonald’s s-a deschis in Olanda, la Zaandam, in apropiere de Amsterdam, la 21 august 1971, apoi in Germania, Suedia, Marea Britanie etc.

McDonalds1

Sandviciul McChiken, primul produs McDonald’s pe baza de carne de pasare, a fost pus in vanzare in 1980, nu a avut prea mare succes si a fost retras de pe piata, pentru a fi relansat mai tarziu, in 1983, ca Chiken McNuggets.

Cel mai mare McDonald’s, cu 1500 de locuri, a fost construit in 2012, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Londra, ramand in functie doar sase saptamani, dupa care a fost demontat.

Logo-ul McDonald’s a fost creat in 1962, de catre Jim Schindler, care s-a inspirat din cele doua arcuri aurite (pe care le-a reunit intr-un « M »), arcuri care fusesera amplasate pe fatada primului restaurant McDonald’s, conceput de arhitectul Stanley Meston.

Cel mai vechi restaurant McDonald’s (al treilea construit si al doilea cu simbolul « M ») este inca in functie, la Downey, in California, aspectul sau fiind conservat ca in 1953, anul inaugurarii.

McDonalds11

La ora actuala, Compania McDonald’s nu este scutita de critici referitoare la produsele sale (din pricina ingredientelor pe care le foloseste si care pot genera probleme de sanatate) sau din cauza fenomenului de « mondializare », in sensul ca, fiind o retea comerciala atat de puternica, a impus o anume standardizare a modului de viata, in privinta alimentatiei, in detrimentul specificului culinar al fiecarei tari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.