Peste tot in lume, in data de 25 decembrie, crestinii de peste tot din lume sarbatoresc Craciunul sau nasterea lui Isus Hristos. Si oricat de importanta ar parea aceasta sarbatoare, ironia face ca istoria sa mentioneze ca crestinii au ignorant aceasta sarbatoare vreme de trei secole. Abia in anul 325, imparatul Constantin cel Mare a introdus Craciunul ca sarbatoare oficiala, fiind considerata zi sfanta pentru ca in acea zi s-a Nascut Hristos.Totusi, intrebarea care ramane este cand si de ce am inceput sa sarbatorim Craciunul? Ca data exacta, se mentioneaza anul 320 d Hr. cand Papa Iuliu I a mentionat oficial ca ziua de 25 decembrie este ziua in care s-a nascut Mantuitorul.
Povestea Craciunului si a nasterii lui Isus
Pe vremea cand Israelul era condus de regale Irod si intr-o lume in care puterea cea mai mare era detinuta de imperiul Roman, in Nazareth, traiau doi tineri, Iosif, de meserie templar, si Maria, o fecioara ce urma sa ii devina sotie legitima. Povestea spune ca, intr-o noapte, asupra Mariei s-a pogorat Sf Duh, care i-a spus ca a fost aleasa sa il nasca pe Fiul lui Dumnezeu si ca il va boteza cu numele de Isus. Apoi, datorita unei noi taxe pe care imparatul vroia sa o impuna locuitorilor din Nazareth, Iosif si Maria au fost obligati sa paraseasca orasul si sa se indrepte catre Bethlehem.
Calatoria celor doi este infatisata pe un asin, care o ducea pe Maria si pe Iosif mergand pe langa ei, timp de mai multe zile, singura posibilitate de odihna fiind doar noaptea. Cand au ajuns in Bethlehem, ghinionul a facut ca toate hanurile sa fie pline, datorita oamenilor care venisera din toate colturile tarii, pentru inregistrarea impusa de imparat. Ajutorul lor a venit din partea unui hangiu care, vazand starea in care se afla Maria si faptul ca urma sa nasca, i-a sfatuit pe cei doi sa mearga si sa innopteze intr-una din cavernele care erau sapate in dealurile de prin jur, sapate de ciobanii care veneau cu animalele la pascut. Cei doi s-au indreptat spre aceste pesteri si au reusit sa gaseasca o iesle, unde Iosif a aranjat un pat din fan proaspat, iar dintr-o troaca a facut un patut pentru pruncul care trebuia sa se nasca.
Urmatoarea noapte Iisus s-a nascut, iar pe cerul Bethlehem-ului a aparut o stea mare care pe ciobanii aflati pe camp cu oile i-a speriat. In momentul cand vroiau sa plece, un inger le-a aparut si le-a spus sa nu le fie frica, pentru ca li s-a nascut Mantuitorul, iar steaua reprezinta drumul care duce spre locul unde este. Tot aici aflam si povestea celor trei crai de la rasarit. Despre ei se spune ca traiau la est de Ierusalim, iar in noaptea cand au vazut steaua stralucind, cei trei regi, Gaspar (regele Tarsusului), Melchior (regele Arabiei) si Balthazar (regele Etiopiei) s-au indreptat catre ea. Povestea spune ca ei au fost calauziti de stea 12 zile, lucru care coincinde in calendarul crestin cu Epifania. Dupa ce l-au cinstit pe Iisus cu daruri, tamaie si mir, acestia s-au intors fiecare in tara lui, unde au vestit mai departe nasterea Mantuitorului.
Partea de adevar si de ce am inceput sa sarbatorim Craciunul
Ceea ce stim in prezent, este ca Iisus nu s-a nascut pe 25 Decembrie, ci pe 25 Martie, insa data de 25 decembrie coincide cu nasterea zeului Soarelui in credinta pagana. Romanii il celebrau pe Saturn, sirienii pe Elah-Gabal, persii pe Mithra, vechiul zeu al luminii, sarbatoare botezata de imparatul Aurelian in anul 264 d. Hr cu denumirea de “Natalis Solis Invicti” (nasterea invincibilului Soare). Iar aici se pune problema si de ce faptul ca la inceputurile crestinismului, credinciosii nu sarbatoreau Craciunul, singura lor sarbatoare adevarata era Pastele, semnificand rastignirea si invierea lui Iisus Hristos. Dar pe masura ce anii treceau, crestinismul desi prindea putere, in perioada iernii, mii de oameni inca participau la festivalul nasterii zeului Soare. Cum acest lucru se dorea eliminat, singura modalitate de contracarare a cultului pagan a fost ca in aceasta perioada sa se sarbatoreasca nasterea lui Iisus Hristos, Mantuitorul tuturor crestinilor. Analizand toate aceste lucruri putem afirma ca Craciunul a fost la inceput sarbatorit deoarece se dorea eliminarea vechiilor credinte in zei si credinta intr-un singur Dumnezeu atotputernic.
Pe masura ce anii au trecut, sarbatoarea Craciunului a devenit oficiala, a castigat tot mai mult teren, devenind in prezent una dintre cele mai asteptate sarbatorii. Pe firul real al semnificatiei Craciunului, s-au inventat povesti, cum este cea a lui Mos Craciun, povestea spiridusilor, cadourile care se impart cu aceasta ocazie si traditiile pastrate sau absorbite, insa mentinute vii in fiecare an. Si desi sunt greu de crezut ca sunt adevarate, fiecare poveste are in spatele ei un sambure de adevar, fiecare traditie a pornit de la un fapt concret, facand oamenii sa ramana fideli in pastrarea acestor obiceiuri.
Asa ca, indiferent de cum sau de ce sarbatorim Craciunul, in prezent, ne bucuram de o perioada care este sinonima cu notiunea de vacanta, de o perioada in care suntem mai buni si milostivi, in care nevoia de afectiune este din ce in ce mai mare si avem nevoie sa stam inconjurati de oamenii dragi. Craciunul este perioada in care ne bucuram de cadouri, de mirosul sarbatorilor si a traditiilor specifice, dar si o perioada de liniste si pace sufleteasca.