Caprimulgul pitic australian este o pasare nemigratoare al carui areal este alcatuit din regiunile cu paduri deschise dar si dese, pasuni alpine si mlastini de mangrove din sudul Noii Guinee si toata Australia. Numeroase exemplare apar chiar si in Tasmania.

Caprimulgul pitic australian, Foto: ibc.lynxeds.com
Caprimulgul pitic australian, Foto:
ibc.lynxeds.com

Este o specie arboricola nocturna care prinde insecte in timpul noptii, ziua sta ascunsa in scorburile copacilor sau crapaturile de stanci. Prin penajul sau dens si aspectul interesant al corpului, caprimulgul pitic australian poate fi usor confundat cu o bufnita. Are lungimea corpului de 21-25 cm si greutatea de 35-65 g. Penajul masculului este in nuante diferite fata de cel al femelei. Mai ales pe partea dorsala culorile la mascul sunt cenusii, iar la femela in tonuri maronii. Aripile sunt scurte, dar destul de puternice sa ii ofere posibilitatea de a avea un zbor scurt, sigur, cu multe acrobatii spre a prinde insectele din aer. Capul este mare si rotund, ciocul scurt si ascutit, are deschiderea larga, iar deasupra lui apare un smoc scurt de pene subtiri, ca niste mustati. Ochii sunt mari si expresivi, au irisul de culoare maronie, acuitatea vizuala este excelenta. Pe fata prezinta pete intunecate, alungite, caracteristice speciei. Picioarele sunt mici dar robuste, se termina cu degete lungi si gheare negre, ascutite, puternic curbate. Coada este lunga, subtire, in culori gri-maronii.

Citește și:  Știai că există specii de păsări periculoase ce te pot ucide? Vezi care sunt acestea
Foto: bie.ala.org.au
Foto: bie.ala.org.au

In perioada de reproducere femela isi captuseste cuibul cu frunze (mai ales de eucalipt) spre a proteja puii de atacul parazitilor. La cateva zile de la imperechere depune 3-4 oua in cuib, pe care le cloceste singura timp de 4 saptamani. Dupa eclozarea oualor apar puii care la inceput sunt neajutorati si trebuie ocrotiti, ei sunt hraniti cu larve de insecte de ambii parinti. Cei mai mari dusmani ai lor sunt soparlele si mamiferele carnivore.

Caprimulgul pitic australian nu este o specie in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Caprimulgiformes, familia Aegothelidae si are denumirea stiintifica de Aegotheles cristatus.

Video – Caprimulgul pitic australian, Aegotheles cristatus:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.