Caracatita cu inele albastre (Hapalochlaena lunulata) traieste in recifele de corali, in golfuri si lagune, in apele de coasta ale Oceanului Atlantic si Indian. O particularitate importanta la acest cefalopod care nu depaseste lungimea de 10 cm este membrana veninoasa, foarte periculoasa, care ucide un om in 15 minute.

Cercetatorii o considera o caracatita mica foarte agresiva, un animal acvatic foarte otravitor, unul dintre cele mai toxice din lume, veninul ei este de 100 de ori mai puternic decat cel al cobrei. Muscatura ei nu doare, uneori este posibil chiar nici sa nu stii de ea, insa simptomele apar foarte repede.

Aceasta specie poate fi usor recunoscuta dupa inele albastre si negre in numar de 50-60, de forme diferite, care sunt distribuite pe pielea de culoare galbena. Cand este stresata sau iritata isi intensifica coloritul albastru al inelelor si in anumite zone pielea se inchide la nuanta, din galben devine maronie. La fel ca si alte cefalopode, prezinta pe suprafata pielii celule care contin cromatofori ce au capacitatea de a-si schimba culoarea.

Acest lucru o ajuta sa se ascunda de pradatori in caz de pericol, iar daca nu se poate retrage si este nevoita ataca orice fel de inamici care ii stau in cale. Are tentaculele lungi de 7 cm, un cioc mic si foarte ascutit si greutatea corpului variabila, intre 10-100 g.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Otrava sa este suficient de toxica pentru om pentru a-i provoca moartea, iar un antidot contra ei nu exista. Veninul sau contine numeroase substante periculoase (serotonina, taurina, histamina, acetilcolina si altele) unele neurotoxice care cauzeaza paralizia motorie a sistemului respirator si nervos si astfel provoaca insuficienta cardiaca si duc la deces. Expertii au ajuns la concluzia ca substanta toxica nu este produsa de caracatita, ci de anumite bacterii simbiotice care apar in glandele salivare.

Caracatita cu inele albastre isi ataca prada ca un paianjen, prinde un crustaceu, il musca cu ciocul sau puternic si greu, ii injecteaza saliva otravitoare spre a-l paraliza rapid, apoi suge corpul acestuia lasand numai cochilia goala. Se hraneste cu tot felul de crustacee, crabi, creveti si pesti mici.

In perioada de imperechere – de regula in ultima luna de toamna – femela depune ouale doar o singura data in viata, acestea fiind in numar de 50. Interesant este modul ei de a-si proteja ouale, sta langa ele fara a mai fi preocupata sa se hraneasca. La scurt timp dupa eclozarea oualor mama-caracatita moare, iar puii isi continua dezvoltarea, formeaza o noua generatie si astfel ajung la maturitate sexuala, se imperecheaza si contribuie la perpetuarea speciei.

Caracatita cu inele albastre face parte din ordinul Octopoda, familia Octopodidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.