„Carpe diem” este o expresie/maximă latină, mai exact, începutul unui vers dintr-o odă a lui Horațiu (poet latin, din secolul I î.Hr.), însemnând „Bucură-te de ziua de astăzi/Folosește-te de ziua de astăzi”. Adresându-se unei femei și amintindu-i că „viața e scurtă”, Horațiu îi spune: „Nu ți-e îngăduit, o, Leuconoe, să cunoști capătul rânduit de zei zilelor mele și ale tale… Stând de vorbă, timpul a și trecut. Bucură-te de ziua de azi și nu te încrede în cea de mâine”.
„Carpe” este o formă de imperativ a verbului latin „carpo, carpis, carpere, carpsi, carptum”, sensul propriu fiind „a tăia iarba, a culege o floare”, iar prin extensie, „a alege, a gusta, a profita”.
De-a lungul timpului, unii au interpretat expresia „Carpe diem” în sens negativ, ca un fel de incitare la hedonism (concepție care proclamă plăcerea drept binele suprem, iar dorința de a o obține, principiu al comportamentului; cultul plăcerii – DEX).
În realitate, „Carpe diem” exprimă numai îndemnul ca fiecare să se bucure de prezent, în ideea că viitorul este incert și toate ale vieții sunt trecătoare.
În vremurile mai vechi, expresia „Carpe diem” apărea frecvent pe cadranele solare (tocmai pentru că se lega de ideea de timp). Ulterior, diferiți scriitori au valorificat-o în scrierile lor, iar astăzi se folosește ca adagiu (maximă), în diverse contexte de comunicare.
Expresia Carpe Diem transcende simpla utilizare lingvistică, devenind un îndemn către o filozofie de viață împlinită. Aceasta ne încurajează să valorificăm fiecare moment, să ne concentrăm pe prezent fără a ne lăsa copleșiți de griji sau de frica viitorului. Implementarea acestei abordări în viața de zi cu zi poate conduce la o mai mare apreciere pentru momentele mici, dar prețioase, ale vieții.
Pentru mai multe informații despre cum să cultivi o astfel de perspectivă, îți recomandăm să explorezi articolul nostru despre cum este corect: deseară sau diseară?. Acesta nu doar că îți va îmbogăți înțelegerea asupra limbii române, dar îți va oferi și perspective despre cum să trăiești mai conștient și prezent.