Unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea, Casa Darvas – La Roche, din actuala stradă Iosif Vulcan, a fost construită între anii 1911-1912, după proiectul celebrilor fraţi arhitecţi Lászlo şi Jószef Vágó. De altfel, acest proiect a fost printre ultimele la care cei doi au lucrat împreună. Considerată cea mai originală casă din Oradea, clădirea a fost şi prima reşedinţă individuală în stilul vienez secession din oraş.

Ea a fost ridicată pe trei niveluri (demisol înalt, parter şi etaj) pentru Darvas Imre, un mare întreprinzător evreu din Oradea în domeniul exploatării lemnului, şi soţia sa, Schutz Margit. Numele casei vine de la placa pe care Darvas a pus-o deasupra uşii dinspre malul Crişului şi pe care scria „La Roche és Darvas faipari vállalat”, adică „Întreprinderea forestieră La Roche şi Darvas”, Alfred La Roche fiind un bancher din Elveţia, acţionar la firma înfiinţată de Darvas.

Astfel, pe lângă locuinţa individuală, casa a găzduit şi birourile întreprinderii. Ulterior, ea a fost împărţită în mai multe apartamente, iar în prezent jumătate din imobil este în proprietate privată, iar cealaltă jumătate este a Primăriei. Din 2001, parterul a devenit sediul clubului FC Bihor.

Citește și:  Bustul lui Nicolae Iorga din Ploiesti : Obiective turistice Prahova

vedere-laterala-cu-casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor.jpg
casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor.jpg
vedere-cu-casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor.jpg
balcon-de-la-casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor.jpg
casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor-monument-istoric.jpg
detalii-de-pe-casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor.jpg
detalii-de-pe-coloane-casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.