Unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea, Casa Darvas – La Roche, din actuala stradă Iosif Vulcan, a fost construită între anii 1911-1912, după proiectul celebrilor fraţi arhitecţi Lászlo şi Jószef Vágó. De altfel, acest proiect a fost printre ultimele la care cei doi au lucrat împreună. Considerată cea mai originală casă din Oradea, clădirea a fost şi prima reşedinţă individuală în stilul vienez secession din oraş.

vedere-laterala-cu-casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Ea a fost ridicată pe trei niveluri (demisol înalt, parter şi etaj) pentru Darvas Imre, un mare întreprinzător evreu din Oradea în domeniul exploatării lemnului, şi soţia sa, Schutz Margit. Numele casei vine de la placa pe care Darvas a pus-o deasupra uşii dinspre malul Crişului şi pe care scria „La Roche és Darvas faipari vállalat”, adică „Întreprinderea forestieră La Roche şi Darvas”, Alfred La Roche fiind un bancher din Elveţia, acţionar la firma înfiinţată de Darvas.

casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Astfel, pe lângă locuinţa individuală, casa a găzduit şi birourile întreprinderii. Ulterior, ea a fost împărţită în mai multe apartamente, iar în prezent jumătate din imobil este în proprietate privată, iar cealaltă jumătate este a Primăriei. Din 2001, parterul a devenit sediul clubului FC Bihor.

Citește și:  Muzeul Memorial Aurel Lazar din Oradea: Obiective turistice Bihor

vedere-cu-casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor.jpg
balcon-de-la-casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor.jpg
casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor-monument-istoric.jpg
detalii-de-pe-casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor.jpg
detalii-de-pe-coloane-casa-darvas-la-roche-din-oradea-judetul-bihor.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.