Castelul Banffy de la Răscruci a aparţinut, aşa cum îi spune şi numele, familiei nobiliare Banffy. Se află în judeţul Cluj şi a fost desemnat monument istoric. Este deseori confundat cu celălalt castel al familiei, aflat şi el în aceeaşi comună, Bonţida. Cele două edificii se află pe o parte şi pe alta a râului Someș.

Castelul Banffy de la Răscruci1

Pe locul castelului de astăzi, se afla, acum câteva sute de ani, unul din parcurile familiei Banffy. În acest parc, se afla şi un porumbar realizat în stil japonez, dar şi o clădire care era folosită pe post de reşedinţă de vară. Castelul Banffy a fost construit în anul 1809, într-un stil eclectic, pe locul vechii reşedinţe domneşti. Cel care s-a ocupat de clădire, denumită şi Pavilionul, a fost Denes Banffy, iar după ce acesta a murit, Albert Banffy a fost cel care l-a îngrijit.

Castelul Banffy a avut de suferit în timpul revoluţiei din 1848, când confruntările dintre cei care încercau să pună mâna pe Transilvania au avut repercusiuni asupra clădirii. Însă Albert Banffy a reuşit să repună edificiul pe picioare şi chiar l-a făcut şi mai cunoscut, atunci când a inaugurat centrul de echitaţie. Apoi, Adam Banffy, fiul lui Albert, a moştenit castelul după moartea tatălui său.

Acesta era un fan înfocat al artei, literaturii şi istoriei, lucru care se poate vedea în interior – salonul a fost amenajat în stil renascentist, având pereţii tapetaţi cu lemn. Tavanul a fost realizat din lemn casetat, iar casetele aparţin Renaşterii germane, fiind sculptate şi imprimate cu blazonul familiei şi cu numele celor mai importanţi oameni din istoria Transilvaniei şi a Ungariei. Salonul este cel mai de seamă loc al castelului, având în interiorul său o vitrină expusă la expoziţia de la Paris din secolul al XX-lea, dar şi un bufet de lemn sculptat. Tot lui Adam i se datorează cel de-al doilea etaj, dar şi faţada.

Citește și:  Rezervația naturală Sarea lui Buzău : Obiective turistice Buzău

Castelul Banffy de la Răscruci este alcătuit din două corpuri şi anexe. Intrarea se face prin sud, pe două scări care sunt puse în evidenţă de terasa cu coloane dorice. Pe lângă salon, se remarcă şi o sobă din teracotă verde, care se află într-o stare foarte bună. Se spune că ar fi copia celei pe care o avea împăratul Franz Josef în salonul său şi a fost realizată tot în stil renascentist. Soba conţine câteva sculpturi foarte interesante, care înfăţişează scene importante pentru istoria Ungariei, cum ar fi alegerea lui Arpad, bătălia de la Mohacs sau adunarea de la Opusztaszer.

castelul-banffy-de-la-rascruci.jpg

Din salon, se poate ajunge la etajul Castelului Banffy de la Răscruci cu ajutorul unei scări care are o balustradă din lemn. La etaj, se află şi balconul clădirii, care oferă o privelişte minunată asupra terenlui de aproape cinci hectare. Pe vremuri, terenul reprezenta una dintre cele mai frumoase grădini ale judeţului, însă astăzi nu este decât o amintire a vremurilor demult apuse. Mai mult, frumosul lac din grădină a ajuns un simplu teren mâlos, fără nicio valoare.

După ce Castelul Banffy de la Răscruci a fost naţionalizat, autorităţile au deschis o şcoală specială în clădire. Aceasta a fost desfiinţată abia în anul 2007, când Consiliul Judeţean Cluj s-a hotărât să reintroducă edificiul în circuitul turistic al judeţului. Au fost efectuate câteva lucrări de reabilitare, însă castelul încă aşteaptă să fie promovat aşa cum se cuvine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.