Printre recomandările lunii iunie, există o destinaţie şi un eveniment care nu trebuie ratate. Între 19 şi 22 iunie are loc, lângă Cluj, un festival de muzică la care participă, anual, peste 30.000 de oameni. Electric Castle este primul festival din Romania care a mutat muzica electronică și concertele live într-un castel.
Castelul Bánffy de la Bonţida
Castelul Bánffy de la Bonţida este unul dintre cele mai frumoase ansambluri de clădiri istorice din Transilvania. Deşi, probabil, a existat o reşedinţă nobiliară în secolele al XIV-lea şi al XV-lea, documentele scrise datează doar din secolul al XVI-lea. Odată cu festivalul, Bonţida a devenit o destinaţie preferată de tineri la început de vară. Mai mult, Castelul Bánffy şi festivalul de muzică electronică atrag mulţi turişti din afara graniţelor care ajung să descopere România, atraşi de artiştii care vin aici. Bonobo, Thievery Corporation, Die Antwoord şi alţi peste 100 de artişti vor concerta pe cele cinci scene.
Festivalul Electric Castle
Festivalul Electric Castle este locul unde, timp de patru zile, turiştii nonconformişti îşi iau cortul şi se bucură de muzică în mijlocul naturii. Pe teritoriul festivalului, există un loc de campare, dotat cu toate facilitățile și utilitățile necesare, pe tot parcursul celor 4 zile de festival. Prețul biletului de camping este de 30 RON de persoană, pentru 4 zile şi se pot achiziţiona bilete de festival cu camping inclus și de la faţa locului.
Turiştii pot opta şi pentru cazare la pensiunile din Bonţida. Localnicii şi-au adaptat locuinţele pentru a primi un număr cât mai mare de oaspeţi. La Castelul Bánffy se poate ajunge din Cluj, cu maşina personală, cu autobuzul sau cu trenul. Ansamblul arhitectonic construit de familia al cărei nume îl poartă este situat la 27 km nord-est de municipiul Cluj-Napoca.
Cea mai mare scenă a festivalului se află în curtea interioară a castelului. Aici, este locul în care ,într-un decor spectaculos, sunt concertele celor mai cunoscuţi muzicieni și trupele live ale festivalului. Cea mai mare scenă indoor a festivalului este situată în fostele grajduri ale castelului, aici participanţii se pot bucura de o ambianţă silent disco. Scena experiementală a festivalului este situată în fosta Moară a Castelului.
În plus, în cadrul festivalului mai au loc şi alte evenimente: proiecții de film, workshop-uri pentru producții audio-video, concursuri sportive, târguri de haine și bijuterii unicat, dar şi sesiuni de autografe cu artişti. Împrejurimile castelului sunt locuri tocmai bune pentru drumeţii şi plimbări cu bicicleta, pe valea Someşului Mic.
Castelul Bánffy se întinde pe o suprafaţă de 20.000 metri pătrați şi are 6 clădiri: castel, grajduri, capelă, moară. un monument istoric, vechi de sute de ani, care a fost, pe rând, reședință aristocratică, spital militar, școală de șoferi, C.A.P. și spital pentru copii.
Potrivit unui raport militar din 1680, au existat fortificaţii ce înconjurau conacul, fiind alcătuite din clădirile renascentiste şi bastioanele de colţ. Dénes Bánffy (1638–1674), conte de Dăbâca şi Cluj, consilierul principelui Mihály Apafi I a fost cel acare a construit acest castel renascentist impunător. Dénes Bánffy al II-lea a moştenit proprietatea din anul 1735, la vârsta de 12 ani. Şi-a petrecut tinereţea la Viena, având importante funcţii în curtea împărătesei Maria Tereza. În anul 1747, el a început reconstrucţia în stil baroc a castelului.
Prima fază a construcţiilor, între 1745 şi 1751, s-a concentrat asupra curţii de onoare din faţa clădirii porţii. Noile clădiri au fost compuse din manej, grajd, remiză, locuinţele servitorilor – inspirate din arhitectura barocă vieneză. József Bánffy a ordonat demolarea clădirii porţii în jurul anilor 1820, întredeschizând curtea barocă cu cea renascentistă. Din materialul de construcţii, obţinut din turnul porţii, s-a construit moara pe apă, de lângă castel.
Parcul a fost şi el transformat. József Bánffy a creat în locul parcului franţuzesc unul romantic, conţinând toate elementele corespunzătoare unui parc englezesc. În toamna anului 1944, trupele germane în retragere au incendiat şi au jefuit castelul, nimicind mobilierul, biblioteca, vestita galerie de portrete. Doar câteva fotografii de epocă păstrează imaginea interioarelor luxoase.
Lucrările de restaurare au fost lansate în 1999, în urma acordului cultural semnat între Ministerul Culturii din România şi Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria. Castelul este compus din: clădirea principală, clădirea Miklós, clădirea fostei bucătării, grajdul, clădirea porţii şi moara. În luna iunie, toate aceste locuri ale vechiului castel sunt folosite pentru concertele din cadrul Festivalului Electric Castle.
Castelul poate fi vizitat şi în septembrie când se celebrează „Barock – Zilele Castelului Bánffy din Bonţida”. Vizitatorii castelului pot participa la o serie de evenimente culturale: expoziţii, vizionare de filme, demonstraţii de călărie, atelierele de meşteşuguri tradiţionale, concursuri de pictură. De asemenea, aici au loc tururi ghidate, unde participanţii pot afla istoria castelului dar şi poveştile despre fantomele, despre care se spune că bântuie prin ruinele lui. Mai concret, realizatorii emisiunii “Vânatorii de fantome”, de la Discovery, au concluzionat, după mai multe investigaţii, că nu există fantome la Bánffy.