Castelul Foişor se află în Sinaia, judeţul Prahova, chiar în apropierea Castelului Pelișor. A fost construit pentru a servi drept cabană de vânătoare, însă faptul că a fost ridicat înainte de Castelul Peleș i-a făcut pe membrii familiei regale să locuiască aici, până în anul 1883 când Peleşul a fost finalizat.

Castelul, cunoscut şi sub denumirea de “Casa de Vânătoare Pelișor”, este o construcţie impresionantă, dar care, din păcate, nu a putut fi vizitată niciodată. Asta pentru că este o reşedinţă rezidenţială, aparţinând protocolului de stat. Edificiul are 42 de camere şi are o importanţă istorică deosebită şi datorită faptului că în el a fost născut Regele Mihai.

Clădirea de astăzi a fost construită în perioada 1932-1933, deoarece primul castel a fost devastat de un incendiu. Castelul Foişor a fost construit din banii Regelui Carol I, care a refuzat vehement să ia bani din Lista Civilă şi, astfel, să pună la dispoziţia statului castelul şi întregul domeniu de la Sinaia. Carol I a fost singurul rege al României care a locuit în acest castel, iar după moartea sa i-a revenit fiului său, Regele Ferdinand. Acesta l-a lăsat, la rândul lui, Regelui Mihai, până când a fost nevoit să abdice.

În timpul regimului comunist, Castelului Foişor i-a fost adăugată o aripă în partea de est. Odată cu noua aripa s-au amenajat, în interior, şi câteva birouri, sufragerii pentru primirea oaspeţilor şi chiar o sală de teatru, de dimensiuni mici. În anul 1966, Nicolae Ceauşescu a mărit din nou castelul, dorinţa lui fiind aceea de a-şi construi propriul palat care să fie mai mare şi mai impunător decât castelele vecine. În plus, în ultimii ani ai regimului, Ceauşescu a hotărât să să închidă toată zona, pentru ca nimeni să nu îi desluşească planurile.

Citește și:  Baroul de avocati din Oradea: Obiective turistice Bihor

După căderea regimului comunist, Castelul Foişor a rămas al statului, în timp ce Peleşul şi Pelișorul au fost redeschise în scop turistic. Familia regală a dat în judecată statul, pentru a-şi putea revendica cele trei clădiri. Deşi statul român oferise 30 de milioane de euro pentru a putea păstra în continuare domeniul, Regele Mihai a refuzat şi a câştigat, în cele din urmă, procesul.

castelul-foisor.jpg

Chiar dacă acum sunt trecute pe numele lui, Regele Mihai a hotărât ca Peleşul să fie folosit ca muzeu în continuare. Pelișorul este şi va fi folosit de familia regală de fiecare dată când va avea nevoie, iar Castelul Foişor a rămas protocolului de stat, pentru ca autorităţile să primească aşa cum se cuvine oaspeţii de seamă care vin în România.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.