WWW este prescurtarea de la World Wide Web, care, intr-o traducere literala (cuvant cu cuvant) inseamna “retea intinsa peste lume”, “intinsa/larga retea a lumii”, numita, in mod obisnuit si mai simplu “web” , adica un sistem hipertext public, care functioneaza pe internet, permitand consultarea, cu ajutorul unui browser (navigator) – Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox etc. – a paginilor site-urilor.
World Wide Web (www) a fost creat in 1990, de catre Tim Berners-Lee, inginer englez la CERN (European Organization for Nuclear Research ), al carei sediu se afla la granita franco-elvetiana. In 2004, pentru aceasta realizare, el a primit, din partea reginei Elisabeta II, titlul nobiliar de Sir Timothy John Berners-Lee. In 1989, marturiseste Tim Berners-Lee, CERN era conectat la o retea interna si la ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) –retea descentralizata de calculatoare, creata pe baza unui proiect american, care asigura “telnet”, transfer de fisiere (FTP) si Remote printing (tiparire la distanta). A avut atunci ideea geniala de a pune laolalta hipertextul, TCP-ul (Transmission Control Protocol) si DNS-ul (Domain Name System). Asa a aparut World Wide Web. Incepand cu 1990, tot el este cel care a dezvoltat cele trei principale tehnologii web:
- Adresses web;
- Hyper Text Transfer Protocol (HTTP);
- Hyper Text Markup Language (HTML);
La 30 aprilie 1993, CERN anunta ca la World Wide Web (www) va avea acces oricine. Prima adresa de internet a primului server web a fost http://info.cern.ch.
Creand World Wide Web, Tim Berners-Lee a realizat si un web browser si un editor web, caci intentiona sa faca din www un mediu colaborativ, in care fiecare sa consulte si sa creeze informatie. Cu toate acestea, www s-a orientat, rapid, mai mult spre difuzare de informatie, decat pe colaborare.
In 1994, Tim Berners-Lee paraseste CERN, pentru MIT (Massachusetts Institute of Technology) si, in acelasi an, punele bazele World Wide Web Consortium, care cuprinde diverse companii care se ocupa cu ameliorarea calitatii web.
Tot in 1994, s-a creat Yahoo – web directory – de catre un grup de studenti de la Universitatea Stanford, care a devenit, in scurt timp, cel mai mare catalog de resurse web. In 1995, s-a creat domeniul yahoo.com.
In decembrie 1995, AltaVista (in spaniola, “vedere de sus”) devine cel mai mare motor de cautare World Wide Web, iar din 1998, Google detine suprematia.
In ianuarie 2012, pe web puteau fi accesate 580 milioane de site-uri, dintre care 175 milioane considerate active. Cel mai mare salt, in privinta numarului de site-uri, s-a produs intre 2005-2006, cand s-au infiintat nenumarate bloguri, pagini personale, site-uri ale intreprinderilor mari si mici.
Web-ul este, insa, doar una dintre aplicatiile Internet-ului, altele fiind e-mail-ul, chat-ul, Usenet-ul (forum-urile). Web-ul a fost inventat cu mai multi ani inaintea internet-ului, dar acesta din urma este cel care s-a bucurat de o deosebita popularitate.
Semnificatii “ascunse” ale www?
Cei preocupati de ezoterism si unii forum-isti asociaza www cu cifra fatidica 666, pornind de la faptul ca, in limba ebraica, fiecare litera din alfabet are un corespondent numeric, iar “W/V” (wav/vav) are, ca valoare numerica, cifra “6”. Dupa alte conexiuni, in codul ASCII (Codul Standard American pentru Schimbul de Informații), literei W ii corespunde numarul 87, adica 8+7=15=1+5=6.
Unii au mers si mai departe si au descifrat diverse fragmente din Apocalipsa, in relatie cu aceasta cucerire tehnologica (asociata Satanei) care, “prin mavrele (manipularile) sale, ii controleaza pe mari si mici, bogati si saraci, liberi si sclavi, prin mana dreapta (mouse-ul), cap – privire, auz (tehnologie audio-video) si nimeni nu va putea cumpara sau vinde (card bancar) fara semnul Diavolului sau numarul numelui sau (adresa IP)”. Altii spun ca, asa cum in lume, Bunul Dumnezeu si Diavolul merg unul dupa altul, pentru a indrepta sau strica, dupa caz, ceea ce a facut celalalt, asa si in World Wide Web, www poate fi 666, dar atatea alte lucruri la care omul are acces sunt de la Dumnezeu si ca, pentru a le impaca pe toate, inainte de a tasta un www, ar trebui facut semnul crucii. Original compromis intre tehnologie si amenintarea din umbra a Anticristului!
Evident ca speculatii s-au facut si se vor face mereu, dar daca, oricum, cam tot ce exista pe lumea aceasta are parti luminoase si parti intunecate si daca tot suntem pe www, putem sa ne gandim ca World Wide Web , “vasta retea a lumii”, este asemenea unei uriase panze de paianjen, iar despre paianjen oamenii inceputurilor credeau ca este semnul intelepciunii.