Capibara (Hydrochoerus hydrochaeris) este cel mai mare rozator din lume, are lungimea de 1,1-1,3 m si greutatea de 35-66 kg. Se aseamana cu un cobai, insa este mult mai mare decat acesta. Traieste in regiunile de coasta ale raurilor, in zonele inundabile din pampas, pajistile umede, in locurile mlastinoase si cu mangrove din nordul si estul Americii de Sud.

Aceste rozatoare formeaza grupuri de 10-30 de membri, uneori si mai mari de pana la 100 de exemplare. Intotdeauna grupul este alcatuit din masculi, femele si puii lor, organizati ierarhic si condus de un mascul dominant, considerat lider, care ii indruma spre zonele mlastinoase ale raurilor unde se hranesc in special cu plante acvatice. Acesta are avantajul de a se imperechea cu orice femela doreste din turma, in schimb ceilalti masculi se lupta intre ei pentru castigarea dreptului la imperechere cu celelalte femele.

Sunt foarte bine adaptate la viata in apa, au narile sus pe bot, urechile si ochii pozitionati deasupra capului. Ei folosesc apa pentru a se refugia din fata pradatorilor, dar si pentru a se racori in zilele fierbinti, mai ales in timpul arsitei de la amiaza. Cand sunt speriati fug si se ascund prin papura din apa, sau inoata printre plantele plutitoare, tinand doar ochii si marile la suprafata apei.

Capibara este un animal cu aspect robust, are corpul solid, membrele anterioare si posterioare scurte dar puternice, terminate cu degete partial palmate si gheare in forma de copita, iar coada este aproape inexistenta. Are corpul acoperit cu blana in nuante de culori cafenii-inchis si cafenii-deschis, cu zone mai cenusii sau mai galbui. Inoata si se scufunda cu usurinta, poate vedea, mirosi si auzi chiar si cand se afla in apa, deoarece isi tine partea superioara a capului mereu la suprafata.

Citește și:  Jerboa cu patru degete (Allactaga tetradactyla), o specie pe cale de dispariție

Capibara

Sunt animale teritoriale, care isi marcheaza o zona prin mirosuri si nu permit vreunui intrus sa se apropie. Femela are o perioada de gestatie de 6 luni, dupa care naste in medie 5 pui, in cazuri exceptionale si 8. Acestia sunt suficient de bine dezvoltati inca de la nastere, in cateva ore reusesc sa alerge, sa se scufunde in apa si sa inoate, intotdeauna in apropierea parintilor. Puii cantaresc 1,5 kg, au corpul acoperit cu blana si ochii deschisi din prima zi de viata.

Primele 12 saptamani sunt alaptati de femela, iar apoi se hranesc cu iarba si diferite plante. Dupa un an de viata ating jumatate din lungimea si greutatea adultilor, iar dupa doi ani ii egaleaza. Dimineata se odihnesc la umbra, in miezul zilei se tavalesc prin noroiul umed, se balacesc si se hranesc cu vegetatia acvatica, seara mananca scoarta moale de copac si muguri, la miezul noptii dorm, iar spre zorii zilei urmatoare mananca iar. Speranta de viata la copibara este de 8-10 ani in mediul lor natural.

Oamenii ii considera mari daunatori deoarece au obiceiul sa distruga recoltele agricole, sau sa caute plantele gustoase pe pasunile proaspete. De asemenea, oamenii ii vaneaza pentru pielea si carnea lor.

Capibara face parte din ordinul Rodentia, familia Caviidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Capibara (Hydrochoerus hydrochaeris):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.