Cel mai scurt razboi din istorie este cunoscut sub numele de « Bombardamentul din Zanzibar », imprejurare in care Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei a atacat Zanzibarul, un arhipelag din Oceanul Indian, care apartinea, la acel moment, Tanzaniei, tara din continentul african. Practic, la data de 27 august 1896, britanicii nu au avut nevoie decat de 38 de minute pentru a pune stapanire pe regiunea respectiva.

Razboiul din Zanzibar a durat foarte putin
Razboiul din Zanzibar a durat foarte putin

Cauza conflictului militar a fost moartea sultanului pro-britanic Hamad ibn Thuwaini, caruia i-a urmat, la tron (pentru doar trei zile), varul sau, Khalid ibn Bargach, ostil britanicilor. Potrivit unui tratat semnat in 1886, un sultan nu putea fi numit decat cu acordul consulului britanic, acord pe care Khalid nu il avea, hotarand sa se baricadeze in palat si sa isi pastreze puterea, aparat de 2 800 de zanzibarezi (garzi ale palatului, servitori, sclavi, civili), motiv suficient pentru declansarea ofensivei engleze.

Sediul puterii locale era format din palatul sultanului, un harem si « Casa minunilor » (Beit al-Ajaib) – un loc destinat ceremoniilor, primul loc electrificat din Africa de Rasarit (aflata sub autoritate germana). Cele trei constructii, din lemn, nefortificate, erau amplasate de-a lungul tarmului, legate intre ele prin poduri acoperite. Regatul Unit a trimis, in Zanzibar, trei nave de razboi si 150 de puscasi marini. Bombardamentul a inceput la ora 9.02, a incendiat palatul, a capturat drapelul Zanzibarului, a distrus cele cateva corabii locale, folosind in jur de 500 de obuze, 4000 de gloante de mitraliera si totul a incetat la ora 9.40. S-au inregistrat 400 de victime, dintre fortele de aparare ale sultanului si un singur soldat englez ranit.

Razboiul din Zanzibar a durat foarte putin1

Khalid s-a refugiat in Consulatul german (la sfarsitul secolului al XIX-lea existand o adevarata concurenta, intre germani si englezi, in privinta controlului comertului si teritoriilor din aceasta regiune), dupa care a fugit in Tanzania, iar englezii l-au numit sultan pe obedientul Hamoud bin Mohammed, responsabil peste un guvern marioneta. Zanzibarul si-a pierdut independenta ramanand, multa vreme, sub stapanire britanica. Abia la 10 decembrie 1963, a fost declarata independenta Statului Zanzibar. La mai multe luni dupa acest cel mai scurt razboi din istorie, sultanul Hamoud, la decizia englezilor, a abolit, oficial, sclavia, sub toate formele (in jur de 60 000 de sclavi au fost eliberati), dar, in fapt, procesul a fost dificil si indelungat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.