Clasamentul ce face referire la cele mai bune univesitati din Romania a fost recent anuntat de actualul ministru al educatie, Daniel Funeriu. Mai nou, acesta a realizat si o noua modalitate de a face acest clasament, propunand o serie de categorii cum ar fi: institutii de cercetare avansata si educatie (cele ce ofera programe de studii de licenta, masterat si doctorat), institutii de cercetare stiintifica si educatie (acele universitati care au doar programe de licenta si mastarat), universitati ce sunt centre de educatie (ofera doar programe de licenta) si nu in ultimul rand a fost realizata o categorie si pentru institutiile de invatamant ce se focalizeaza pe educatia artistica.

Asadar, cele mai bune universitati din Romania au fost incadrate in aceste categorii in functie de profilul lor educational. Cea mai importanta dintre toate cele enumerate mai sus este categoria in care au fost incluse universitatile cu cele trei cicluri de studii, de licenta, masterat si doctorat. Este cea mai complexa categorie si reprezinta nivelul la care ar trebui sa fie institutiile de invatamant superior din tara noastra pentru a avea sanse sa concureze cu cele din Europa si sa se plaseze cat mai sus in topurile realizate la acest nivel.

foto: en.wikipedia.org
foto: en.wikipedia.org

Topul cu cele mai bune universitati din Romania are pe prima pozitie, asa cum era si de asteptat, Universitatea din Bucuresti. Urmeaza apoi cea din Cluj, renumita Babes-Bolyai, si pe locul trei, cea mai veche universitate din tara noastra, Universitatea Al.I Cuza. Aceleasi orase detin si urmatoarele pozitii, cu alte universitati cu profile diferite, asa cum in cazul Iasului este vorba despre Universitatea de Medicina si Farmacie, iar in cazul Clujului, de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Clasificarea prezentata de ministrul educatiei a fost realizata de Asociatia Universitatilor Europene, insa indiferent de cine organizeaza aceste topuri, clasamentul nu sufera mari schimbari, in principiu primele trei pozitii ramanad la fel.

Care sunt criteriile pe care le respecta cei ce realizeaza topul cu cele mai bune universitati din Romania? Printre acestea se numara prezenta pe care o are o univeristate in domeniul cercetarii (daca este prezenta prin articole in revistele de profil de la nivel international, in domeniile de interes, daca organizeaza sau participa la conferinte si seminarii in domeniul de interes la nivel international), daca acea universitate are un campus si cat de bine organizat este acesta (au studentii acces la biblioteci, si cat de bine sunt acestea dotate, ce conditii ofera caminele studentesti, etc).

Citește și:  Cand a fost inventat cimentul?
foto: orasulpebicicleta.ro
foto: orasulpebicicleta.ro

Am putea vedea care este, pe scurt, istoria celor trei universitati ce ocupa primele locuri in topul care contabilizeaza cele mai bun universitati din Romania. Ce mai veche dintre cele trei, prima universitate din tara de altfel, infiintata in 1860 la Iasi de domnitorul al carui nume il poarta a aniversat in anul 2010 o varsta care ii pune pe umeri o mare responsabilitate si ii acorda o mare importanta in peisajul educational romanesc. Proiectele pe care le desfasoara sunt in numar de 442, atat in tara cat si la nivel international.

Inglobeaza 16 univeristati, avand numeroase specializari, 24 de centre de cercetare. A obtinut de-a lungul anilor nenumarate brevete. Studentii sai, in numar de 37 492, isi desfasoara zilnic activitate intr-o cladire ce a fost inugurata in 1897. In plus, zi de zi admira picturile celebrului Sabin Balasa, picturi realizate in „Sala Pasilor Pierduti”. Din anul 2006 este membra a retelei Utrecht, fiind singura din Romania. A legat relatii cu nenumarate universitati din tari precum Franta, Germania, Marea Britanie, China, Japonia, dar si Canada si SUA.

foto: curierul-iasi.ro
foto: curierul-iasi.ro

In schimb, ocupanta locului intai in topul ce contabilizeaza cele mai bune universitati din Romania, Universitatea din Bucuresti are un numar de 25 de specializari. Este situata pe locul 1368 la nivel international. A fost printre altele onorata cu premii de excelenta acordate de Intel si Siveco pentru modul in care si-a dezvoltat plaformele de invatamant electronic. Printre recentele premii se numara si cele castigate de Faculatatea de Fizica la concursul international Student Physicist’s Tournament chiar la inceputul acestui an. Premiile au constat in mentiuni si premii pentru cei mai buni participanti. Cu un an in urma, premii importante castigau si studentii Facultatii de Litere, de data aceasta la un concurs de nivel national. Insa premiile au fost importante, studentii clasandu-se pe locul I, II si obtinand si mentiuni.

Ultima universitate ce este in atentia acestui articol este reprezentatea Vestului in clasamentul national, fiind desigur vorba despre universitatea clujeana Babes-Bolyai. Avand in jur de 20 de facultati, fiecare cuprinzand cel putin 3 domenii de specializare, este in primele 800 de universitati ale lumii. Reprezentatii sai declara ca este o universitate complexa, ce se axeaza pe o parte de cercetare din domeniul academic si isi propune, printre altele, la fel precum celelalte doua universitati descrise mai sus, sa ajunga sa fie intre primele 500 de universitati din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.