Cand vorbim de cele mai cunoscute picturi din lume, vorbim de acele opere de arta care au avut un impact substantial in viata si dezvoltarea culturala a omenirii. Pictura este o arta a esteticului, o reflectare a frumusetii interioare a creatorului picturii, o perceptie a autorului asupra lumii care il inconjoara.

Cele mai cunoscute picturi din lume nu sunt neaparat cele mai scumpe, desi unele valoreaza milioane de euro, insa fiecare are ceva unic care atrage si incanta privirea.

Unele din cele mai cunoscute picturi ale lumii sunt: „Mona Lisa” de Leonardo Da Vinci; „Sunflowers” – Van Gogh; „Tipatul” – Eduard Munch; „Pranzul pe iarba” – Edouard Manet; „Sarutul” – Gustav Klimt, „Cina cea de taina” – Leonardo Da Vinci; „Pictura Capelei Sixtine” – Michelangelo, „ Nasterea lui Venus” – Sandro Botticelli, „Crini de apa”- Monet, „Rondul de noapte” – Rembrandt.

Mona Lisa, Foto: revistagalileu.globo.com
Mona Lisa, Foto: revistagalileu.globo.com

Mona Lisa” (Gioconda): realizata de pictorul italian Leonardo Da Vinci, inceput in anul 1503 si terminat in 1519, in perioada curentului renascentist. „Mona Lisa” a fost pictata pe lemn de plop, tabloul avand dimensiunea de 77*53cm. Portretul se presupune a fi al Lisei de Giocondo. Este cel mai faimos tablou din lume si cea mai recognoscibila pictura din lume.

Elementele care au transformat aceasta opera de arta in una dintre cele mai cunoscute picturi din lume sunt: zambetul enigmatic al femeii, fundalul neuniform din spatele femeii, atmosfera iluzorie a tabloului.

Cina cea de taina, Foto: shmoop.com
Cina cea de taina, Foto: shmoop.com

Cina cea de taina”: pictata tot de Leonardo Da Vinci, pictura care a refuzat sa se supuna distrugerilor cauzate de bombardamentele celui de al Doilea Razboi Mondial sau vitregiilor vremii (in timpul bombardamentului tavanul bisericii a fost distrus, insa pictura a ramas, ca prin miracol, intacta), datorata in special combinatiei nefericite intre „suportul picturii”, respectiv un strat dublu de ipsos, si materialele pe baza de ulei si tempera.

Pictura a fost realizata in anii 1494 si 1497, pe peretele din sala de mese a bisericii „Santa Maria delle Grazie”. Combinatia nefericita intre peretele de gips, tempera si ulei a determinat degradarea repetata a picturii. In 1948 pana in 1999 are loc ultima restaurare a picturii, conform celor mai performante tehnici, pictura fiind restaurata milimetru cu milimetru. Pictura reprezinta scena biblica si anume ultima cina avuta de Isus cu apostalii sai, in ajunul mortii sale, conform relatarii biblice din cele 4 Evanghelii.

Astazi pictura face parte din patrimoniul UNESCO.

Sunflower, Foto: walkandsee.wordpress.com
Sunflower, Foto: walkandsee.wordpress.com

Sunflower”, de Vicent Van Gogh, care spunea „floarea soarelui imi apartine, intr-un fel”. Adevarul acestor cuvinte se regaseste in seria de tablouri reprezentand aceasta floare. Initial tablourile au fost create pentru scop personal, decorarea propriei case, insa in prezent se regasesc in colectiile private sau in muzee. Tablourile au fost create in intervalul august-septembrie 1888.

Tipatul, Foto: thoughtandawe.wordpress.com
Tipatul, Foto: thoughtandawe.wordpress.com

Tipatul” de Eduard Munch, unul din pionieri expresionismului in pictura, se evidentiaza prin interesul fata de trairile umane, care se regasesc si in portretele pictate. Acest lucru este evident si in „Tipatul”, unde forma in combinatie cu paleta de culori transmit sentimente intense specifice singuratatii. Culorile nu fac decat sa agraveze tensiunea si starea negativa: chipul de un galben bolnavicios, cerul de un rosu sangeriu, albastru intunecat, in combinatie cu expresivitatea corpului contorsionat exprima toata gama de sentimente definite in fraza anterioara. Tabloul pana in 2006 disparuse, in urma furtului din Galeria Nationala de Arta de la Oslo.

Capela sixtina, Foto: backpackingwithchad.com
Capela sixtina, Foto: backpackingwithchad.com

Pictura Capelei Sixtine” de Michelangelo cuprinde doua parti importante. Prima este pictarea tavanului capelei,”Crearea lui Adam”, unde pe o suprafata de doar 500 mp, artistul picteaza peste 3000 de figurine. Pentru realizarea operei artistul lucreaza in cea mai mare parte a timpul singur. Tavanul a fost pictat pe parcursul a patru ani, din 1508-1512, fiind sfintinte cu ocazia sarbatorii Tuturor Sfintilor din 1512.

Judecata de apoi, Foto: sharonscrapbook.blogspot.ro
Judecata de apoi, Foto: sharonscrapbook.blogspot.ro

Incepand cu 1935, Michelangelo incepe pictarea „Judecatii de Apoi” pe peretele din spatele altarului. Scena biblica reprezinta propria interpretare, propria perceptie a artistului asupra scenei biblice. La inaugurarea picturii, in 1541, opera starneste adevarate controverse. Trupurile goale declanseaza o adevarata polemica in randurile fetelor bisericesti si a populatiei de rand, pictorul fiind acuzat de blasfemie, imoralitate. Dupa moartea artistului, zonele genitate sunt acoperite cu frunze de vita, pictate. Astazi picturile din Capela Sixtina sunt unele dintre cele mai cunoscute picturi. Celebritatea se datoreaza si faptului ca aceasta capela apartine de Palatul Vaticanului, aici reunindu-se arhiepiscopi pentru alegea noului papa.

Nasterea lui Venus, Foto: novostimira.com.ua
Nasterea lui Venus, Foto: novostimira.com.ua

Nasterea lui Venus” de Sandro Botticelli reprezinta una din piesele de baza ale creatiei pictorului italian, ramanand in istoria artelor ca una din cele mai cunoscute picturi ale lumii. Pictata in anii 1482-1485, la cererea lui Lorenzo si Giovanni Piefrancesco de Medicii, pentru vila lor din Castello. Ceea ce este esential in acest tablou este finetea cu care pictorul reuseste sa redea senzatia de miscare, actiunea vantului este suprinsa sublim.

Rondul de noapte, Foto: thefastertimes.com
Rondul de noapte, Foto: thefastertimes.com

Rondul de noapte” pictata de Rembrandt, una din cele mai cunoscute picturi din lume, datand din 1642, a generat un adevarat scandal atunci. Motivul: pictorul a renuntat le metoda statica de pictare a grupului, axandu-se pe dinamica grupului, a actiunii. Acest fapt a determinat ca, comandantul Frans Banning Cock, sa nu iasa in evidenta asa cum si-ar fi dorit. Miscarea a fost obtinuta prin jocuri de lumina si culoare, conuri de umbra, etc.

Crini de apa, Foto: gallerycache.wordpress.com
Crini de apa, Foto: gallerycache.wordpress.com

Crini de apa” – Monet este practic o colectie de aproximativ 250 tablouri, infatisand gradina pictorului de la Giverny. Colectia a fost pictata pe parcursul ultimilor 30 de ani din viata pictorului. Tablourile, deosebit de scumpe, sunt expuse in principalele galerii de arta din lumea intreaga.

Sarutul, Foto: kevmoslice.wordpress.com
Sarutul, Foto: kevmoslice.wordpress.com

Sarutul” – Gustav Klimt, una din cele mai cunoscute picturi din lume, este o pictura in ulei, realizata intre 1907-1908, este intruchiparea senzualitatii combinata cu un erotism suav, culoriile accentuand aceasta stare.

Desigur, din categoria „cele mai cunoscute tablouri ale lumii”, probabil in opinia unora, lipsesc anumite opere si, cu siguranta, asa si este. Fiecare creatie, fiecare tablou poate reprezenta „unul din cele mai cunoscute tablouri ale lumii”, insa diversitatea si minunatia lor nu poate fi cuprinsa in cateva randuri. Bucurati-va de arta, de gandurile si sentimentele pictorilor, admirati-le opera, dar nu de pe net sau carti. Ci atat cat este posibil, admirati-le in muzee!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.