Moinești este un oraș fermecător. Îl vizitez de câte ori am posibilitatea. Îl știu cam de vreo zece ani – mereu același, indiferent câte se schimbă. Oamenii și atmosfera rămân la fel. La prima vedere, nu ai ce face în Moinești. La o privire mai atentă, sunt însă nenumărate obiective turistice de admirat.

Avionul din Moinești

avionOrașul Moinești își întâmpină vizitatorii cu o mică intersecție cu sens giratoriu, dominată de un… avion. Autoritățile au plasat chiar la intrarea în oraș un avion MIG 21 de tip Lancer, suspendat în așa fel încât dă impresia că se pregătește de decolare. Imaginea este foarte reușită, iar cei care trec prin intersecție, mai ales la volan, au senzația că urmează ca avionul să se ridice în înaltul cerului. Avionul este amplasat într-un mic părculeț verde, sub o plăcuță de marmură ce dezvăluie curioșilor contextul inaugurării monumentului. Avionul a fost adus în Moinești în anul 2011. Mai există numai două alte orașe ce dispun de un astfel de avion – Fetești și Câmpia Turzii.

Bulevardul principal

stradaDe aici încolo, începe bulevardul principal al orașului Moinești, străjuit de blocuri pe o parte și pe alta, cu magazine și chioșcuri vesele. Atmosfera este foarte plăcută, tipic moldovenească, cu oameni curioși să vadă cine le intră în oraș, cu șoferi foarte relaxați în trafic, cu tineri veseli și zgomotoși.

Spitalul din Moinești

spitalCea mai mare mândrie a celor din Moinești este Spitalul Municipal de Urgență, cel mai important centru medical din regiunea de nord vest a județului Bacău. Este o clădire enormă, frumos îmbrăcată în alb și roșu, cu un design foarte modern. Există 7 secții în cadrul acestui spital, iar medicii de acolo sunt foarte mândri de dotările fiecărui compartiment. Cu excepția Bacăului, cred că orașul Moinești este singurul ce deține heliport pe acoperișul spitalului.

Biserica Sfântul Pantelimon

biserica maramures din fataChiar în curtea din fața Spitalului Municipal de Urgență din Moinești se află un obiectiv turistic deosebit – o mică bisericuță din lemn, construită după cel mai pur stil maramureșean cu putință. Pe timpul nopții, mica bisericuță cu hramul Sfântului Pantelimon este iluminată, dând impresia unui paznic nocturn. Povestea acestui lăcaș e fermecătoare: în 2002, se deschidea, chiar în cadrul spitalului, o mică capelă unde pacienții și aparținătorii să se poată ruga în clipele cele mai grele. Sfințirea capelei s-a făcut chiar de ziua Sfântului Pantelimon.

Pentru că ulterior capela s-a dovedit totuși neîncăpătoare, în 2008, s-a decis construirea unei bisericuțe din lemn, cu hramul Sfântului Pantelimon. Pentru turnarea fundației s-a folosit piatră de la Slănic, iar biserica în sine a fost înălțată de către o firmă specializată din Baia Mare, în numai o lună. La această biserică au fost aduse, spre închinare, părticele din moaștele Sfântului Pantelimon. Are o înfățișare fermecătoare, destul de neobișnuită pentru un oraș al Moldovei.

biserica maramures din spateParcul Tei

parc teiLa numai câțiva pași distanță de bisericuța Sfântului Pantelimon, se găsește parcul Tei, unul dintre cele mai vesele locuri vezi din Moinești. Parcul Tei este destul de micuț, prevăzut cu leagăne pentru copii, băncuțe și aranjamente florale. Aici se strâng, începând cu orele după-amiezii, cei mai mulți dintre elevii și tinerii orașului Moinești, oferind trecătorilor o minunată priveliște asupra celor ce compun viitorul localității.

Din parcul Tei Moinești, răzbat mereu râsete, voci vesele, discuții și muzică. Intrarea în parc este însă marcată de Monumentul Eroilor, dedicat memoriei tuturor celor care și-au dat viața pentru Patrie.

Citește și:  FOTO: Cât de frumos e centrul vechi din Târgu Mureș!

inscriptie parc teiMonumentul este prevăzut în vârf cu o acvilă, cu aripile deschise și ținând în cioc o cruce. Alăturat, există o placă de marmură cu numele celor căzuți în Primul Război Mondial.

eroi parc teiCatedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae

Se află vizavi de Parcul Tei, ascunsă însă printre blocuri. Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae este o construcție grandioasă, la care se lucrează de când am pășit eu prima oară în Moinești – deci cam de vreo zece ani.

catedrala din stradaPiatra de temelie a catedralei s-a pus însă în 1998, pe locul unde, cu sute de ani în urmă, exista un schit călugăresc. Lucrările sunt aproape de final, biserica mai având de terminat doar pictura interioară. Atmosfera dinăuntru e copleșitoare, grandioasă prin înălțimea pereților, dar și caldă prin mobilierul din lemn roșcat și datorită numeroaselor icoane existente.

catedrala interiorÎn 2013, de la Muntele Athos, a fost adusă în această catedrală o copie a icoanei Maicii Domnului, Podromița. Se află în apropierea altarului, unde credincioșii pot veni să se roage la Fecioara Maria.

catedrala iconostasSunt greu de descris în cuvinte pacea și nădejdea care învăluie pe enoriașii intrați în această catedrală. În turla bisericii, a fost sfințit sediul postului de radio Trinitas Moinești, singurul sediu inaugurat într-o turlă bisericească.

catedrala altarParcul Osoiu

osoiuSe află la capătul dealului cu același nume și marchează ieșirea din orașul Moinești. Parcul Osoiu a fost ani la rând un loc public verde, unde oamenii se strângeau să asculte muzică, să facă grătare și să admire panorama de vis asupra cartierului Lucăcești.

Priveliștea asupra văii este, într-adevăr, superbă. De multe ori am venit și aici și m-am bucurat să admir caii și vacile lăsate să pască liber pe colinele dealului. Iarna, atunci când ningea, dealul se umplea de copiii veniți să se dea cu sania.

osoiu spre lucacestiÎn prezent, parcul Osoiu a fost amenajat foarte modern, cu bănci, stâlpi de iluminat cu panouri solare, spații de joacă pentru cei mici. Pe timpul nopții este păzit, împotriva celor ce ar putea relua tradiția petrecerilor în aer liber cu muzică dată la maxim.

tot cartier lucacestiScările spre Lucăcești

alta casa pitoreascaDin 2013, celebrele trepte care făceau legătura între strada Libertății și cartierul Lucăcești au fost modernizate. Scara aceasta este foarte veche și reprezintă o scurtătură pentru cei ce doresc să evite șoseaua. După modernizare, arată fermecător, treptele fiind placate cu piatră naturală și având balustrade de fier forjat. Scările dau spre parcul Băi și, la un moment dat, fac o buclă unde a fost amenajată o mică zonă de repaos, cu băncuțe de lemn. Per total, sunt 250 de trepte. Tinerii preferă să le parcurgă în special seara, la capătul meselor copioase, cu bunătăți moldovenești.

Ulițe fermecătoare

ulitaDincolo de tot ce s-a construit, cele mai fermecătoare locuri ale orașului Moinești rămân însă ulițele dintre case, în special ulițele ce urcă spre dealul Osoiu.

casa pitoreascaAici, peisajul este cel idilic rural, pur românesc, cu căsuțe cochete, încărcate cu flori, livezi de un verde crud, tufișuri de zmeură pe margini și garduri din nuiele împletite, garduri vechi, dar care se contopesc cu natura atât de liniștitoare.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.