Anumite regiuni ale lumii si-au castigat reputatia de cele mai stranii si frumoase locuri de pe Terra, prin prezenta unor reliefuri sau fenomene naturale rare, mult timp considerate adevarate enigme, unele semanand, mai degraba, cu ciudatele peisaje descoperite, in epoca moderna, pe alte planete. In opinia cercetatorilor, acestea sunt urmatoarele :
- Marea Gaura albastra din Belize – este o « ciudatenie » si o minune geologica marina, un crov, adica o adancitura circulara, in grotele calcaroase submarine, in largul coastelor statului Belize, din America Centrala, cu un diametru de aproximativ 300 de metri si 120 de metri adancime, format in perioada ultimei glaciatiuni, cand nivelul apelor marii era mult mai scazut. Ploile acide au erodat stancile din calcar, iar la finele epocii glaciare, apa marii le-a acoperit. Denumirea de « gauri albastre » se trage de la contrastul exceptional dintre albastrul intens al apelor de profunzime, albastrul turcoaz, de suprafata, si nuantele recifelor din jur. Marea Gaura albastra din Belize a fost descoperita de celebrul explorator Jacques-Yves Cousteau, care, in 1971, a intocmit si o harta a adancurilor acestei zone, declarand-o ca una dintre cele mai spectaculoase zone, potrivita si pentru amatorii de plonjari. Mai sunt astfel de „gauri albastre”, in lume, dar nu la fel de impresionante. De exemplu, cea mai periculoasa pare a fi cea din Marea Rosie, de 202 metri adancime, unde si-au pierdut viata, de-a lungul timpului, din pricina plonjarilor riscante, peste 40 de persoane.
- Ochiul Saharei, din Mauritania, cunoscut si sub denumirea de Structura lui Richat (in limba araba, vorbita in Mauritania, richat provine din cuvantul assanya, care inseamna « pene »), a fost considerat, multa vreme, o enigma stiintifica. Avand un diametru de 50 de kilometri, acesta nu poate fi observat, in intregime, decat din spatiu. Asa a fost descoperit in 1965, in timpul unei misiuni spatiale americane. La momentul actual, se considera ca Ochiul Saharei este rezultatul unui fenomen vulcanic fara precedent, ca intensitate, care a avut loc in urma cu peste 100 de milioane de ani (in Cretacic) si care a provocat afundarea succesiva a straturilor de pamant. Atrage atentia (privit de sus) prin forma sa oculara, intr-un peisaj desertic monoton, aici venind, in ultima vreme, un numar semnificativ de vizitatori, turisti sau oameni de stiinta, curiosi sa vada, la fata locului, aceasta « anomalie » a desertului.
- Grota cu cristale uriase, de la Naica, din Mexic, se afla, de asemenea, in topul celor mai stranii locuri din lume. Naica este o mina din care se extrage plumb, zinc si argint si, in cavitatile din interiorul minei, au fost descoperite uriase cristale din gips, unele atingand impresionanta dimensiune de 1,2 metri diametru si peste 11 metri lungime. Pestera principala, numita Cave of the Crystals, in spaniola Cueva de los Cristales, este apreciata ca unul dintre cele mai frumoase si ciudate spatii subterane, de pe Terra. A fost descoperita intamplator, de catre fratii Eloy si Francisco Javier Delgado, in timpul sapaturilor pentru un tunel, in mina, la o adancime de aproximativ 300 de metri, acolo unde conditiile de temperatura si umiditate sunt speciale. Se estimeaza ca formarea cristalelor uriase a inceput in urma cu 600 de mii de ani, intrerupandu-se acum 30 de ani, cand, in tunelele respective, a fost pompata apa, in cadrul lucrarilor de minerit. In cristale s-a descoperit si polen vechi de 30 000 de ani, in interiorul unor mici bule.
- Lacul de sare de la Salar de Uyuni, Bolivia, America de Sud, are o suprafata de 12 500 kilometri patrati, fiind o ‚relicva” a unui lac urias din Muntii Anzi. Aici se afla cea mai mare rezerva de sare de pe planeta, in jur de 60 de miliarde de tone (pana la o adancine de 120 de metri), in fiecare an extragandu-se in jur de 25 000 de tone. Locul este straniu prin aspectul sau – un peisaj desertic, alb de jur imprejur, cat vezi cu ochii, si doar din loc in loc cate o „insula” de cactusi.
- Lumea Uriasilor de gheata – Eisriesenwelt, Austria, este o pestera descoperita in 1879 si care a starnit, intotdeauna, spaima celor care au ajuns in zona, fiind considerata un fel de „Poarta a infernului”. Situata in Muntii Alpi, la 40 de kilometri de Salzburg, pestera Lumea Uriasilor de gheata s-a format in urma cu peste 100 de mii de ani, pe o lungime de 42 de kilometri – fiind cea mai mare pestera de pe glob (neexplorata, inca, in totalitate) si impresionanta prin aspect. In fiecare an, trec pe aici in jur de 200 000 de turisti.