Centralia este un oras minier din estul Statelor Unite ale Americii, din Pennsylvania, astazi abandonat, care ascunde nenumarate galerii din care, altadata, se extragea carbune. Mina arde neincetat din 1962, originea incendiului fiind incerta. S-au avansat mai multe ipoteze, printre care faptul ca pompierii, din greseala, cand au fost chemati sa dezafecteze un teren din apropiere, ar fi aprins o galerie, sau ca un camion a deversat cenusa fumeganda, intr-un put abandonat al minei, sau ca un preot ar fi blestemat Centralia, spunand : « Intr-o zi, acest oras o sa dispara de pe fata pamantului ».

Centralia1

Multe operatiuni, de-a lungul anilor, au incercat sa puna capat incendiului, dar toate au esuat. Cantitatile de monoxid de carbon, din aer, au devenit din ce in ce mai periculoase pentru locuitorii din zona, pe sosele au inceput sa apara crapaturi, un copil s-a prabusit intr-o crevasa aparuta instantaneu sub picioarele sale. In 1980, guvernul american a aprobat suma de 42 de milioane de dolari, pentru a muta locuitorii (in jur de 1000, cati mai ramasesera) si a le construi alte locuinte, in alte parti. Au ramas doar cativa, in pofida pericolului pe care regiunea il reprezinta. In anul 2002, codul postal al Centraliei, orasul care arde de peste 50 de ani, a fost suprimat oficial, localitatea devenind « orasul fantoma ». Au ramas o biserica, patru cimitire, sase case si un sediu care adaposteste o masina de pompieri. In prezent, focul se intinde pe aproape doi kilometri patrati si avanseaza cu 15 metri pe an. Specialistii afirma ca, in acest ritm, subsolul Centraliei va mai arde, probabil, inca doua secole de aici inainte.

Citește și:  Cine a inventat barometrul si cate tipuri exista?

Situatia de la Centralia a inspirat crearea jocului video si adaptarea cinematografica a acestuia, o productie francezo-canadiana, realizata de Michael J. Basset – Silent Hill.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.