CES 2024 – Consumer Electronics Show – care s-a desfăşurat, anul acesta, între 9 şi 12 ianuarie, la Las Vegas, SUA, a fost, aşa cum era de aşteptat, dată fiind reputaţia evenimentului, un spectacol tehnologic uimitor, la care cele mai bune şi competitive companii din lume (peste 4000) au adus inovaţiile lor, de la gadgeturi, dispozitive conectate, realitate virtuală şi augmentată, la produse electronice de larg consum, automobile, industrie etc., care (probabil) ne vor schimba viaţa cât de curând.

Mai mult decât un simplu târg comercial, CES este vitrina inovației tehnologice, o răscruce în care inventatorii, antreprenorii și mass-media se întâlnesc pentru a dezvălui progresele care ne vor modela viitorul, felul în care oamenii vor interacţiona cu tehnologia. Iată câteva dintre cele mai spectaculoase tendinţe tehnologice prezentate la CES 2024:

CES 2024 – AI, integrarea AI în fiecare aplicaţie posibilă

CES 2024, Carucior pentru copii, cu AI
CES 2024, Carucior pentru copii, cu AI

AI (Artificial Intelligence) a făcut progrese incredibile anul trecut și, la CES 2024, fiecare dintre participanţi a arătat interesul de a integra AI în toate aplicațiile posibile. Inteligența artificială a alimentat totul, de la aplicații care traduc plânsetele bebelușului pentru a le transpune în informații și sugestii pentru părinți (copilului îi este foame? are stomacul deranjat? are colici?) și roboții care îți găzduiesc câinele, până la perne care împiedică sforăitul.

Una dintre “vedetele” târgului de la Las Vegas a fost un cărucior inteligent pentru copii, inventat de un start-up canadian, cu balansare automată, direcție fără a fi condus cu mâinile şi asistență electrică pentru urcarea pantelor. Dar beneficiul cel mai mare este siguranța totală oferită de acest cărucior, dotat cu inteligență artificială și senzori care detectează obstacole, cu două roți din spate motorizate care pot angaja frânarea, dacă mânerele sunt vreodată eliberate la coborâre. Este, de asemenea, localizabil.

Inteligenţa artificială a pătruns şi în lumea modei, o cunoscută casă de modă apelând la AI pentru a-şi extinde creativitatea, integrand ceea ce este caracteristic mărcii respective în realizarea jachetelor, rochiilor, blugilor, genţilor etc. – “o lume cu totul nouă de posibilități pentru multe companii care doresc să depășească limitele conținutului creativ, să-şi îmbunătăţească moștenirea mărcii prin crearea de instrumente AI generative puternice și personalizate”, după cum declara, la CES 2024, reprezentantul unui start-up care dezvoltă inteligență artificială generativă personalizată pentru brandurile de lux și modă, pentru a sprijini creația.

CES 2024 a arătat că industriile din toate domeniile încearcă să-și dea seama cum să folosească această tehnologie universală – AI. Desigur, înţelegerea acesteia va necesita timp, va avea nevoie de experimentare și de multe teste în lumea reală, așa că este de aşteptat ca AI să continue să domine preocupările tehnologice şi în anii următori.

Televizor LG cu ecran transparent

CES 2024, televizor LG cu ecran transparent
CES 2024, televizor LG cu ecran transparent

Pe partea de televiziune, giganții coreeni și japonezi concurează în inventivitate. LG a venit la Consumer Electronics Show, din Las Vegas, cu un televizor wireless transparent, o premieră pentru liderul tehnologiei OLED în ultimii ani, care seamănă cu un raft sau cu un acvariu, oferind posibilităţi de integrare în designul interior care rup codurile clasicului ecran negru din mijlocul sufrageriei.

Aproape invizibil atunci când este oprit, acest ecran 4K de 77 de inchi are nevoie doar de o priză electrică în apropiere – niciun alt cablu nu iese în afară, deoarece toată tehnologia este la distanță, într-o cutie anexă.

Un nou procesor permite moduri de afișare originale, cu un contrast mai mult sau mai puțin mare pentru afișarea informațiilor (meteo, ceas etc.), fotografii sau filme în modul clasic, cu calitatea obișnuită a ecranelor LG. Nu a fost anunţată încă data lansării, nici preţul (care va fi, probabil, foarte ridicat, având în vedere caracteristicile și originalitatea produsului).

Ces 2024 – concentrare pe sănătate

Withings BeamO, Multiscop
Withings BeamO, Multiscop

Gadgeturile de sănătate au deja o istorie lungă. Cu toate acestea, în timp ce dispozitivele precum smartphone-urile și ceasurile inteligente ne oferă o imagine a sănătății noastre generale, lotul din acest an, de la CES 2024, promite să ofere o înțelegere mai bogată a corpului nostru – și, în cele din urmă, mai multe informații pentru a lua decizii mai bune și mai sănătoase.

La CES 2024, compania Withings BeamO s-a remarcat ca un jucător important în tehnologia de sănătate și fitness, preocupat de îmbunătățirea monitorizării sănătății acasă, venind cu un “multiscop” – un dispozitiv care arată ca o telecomandă a televizorului și este prezentat pe un fundal bej.

Sunt combinate în acest “multiscop” mai multe instrumente de monitorizare a sănătății într-un singur gadget ușor de transportat. Are un senzor de temperatură corporală, posibilitatea de a efectua o electrocardiogramă (ECG), un oximetru și un stetoscop digital, toate concepute pentru a face urmărirea statisticilor vitale de sănătate mai uşoară.

Datele colectate de BeamO sunt bine organizate într-o aplicație, astfel încât utilizatorilor le este foarte ușor să partajeze aceste informații cu medicii lor. În plus, Withings lucrează la obținerea aprobării FDA pentru BeamO, pentru a detecta fibrilația atrială, o afecțiune frecventă a inimii. Acest pas în tehnologia sănătății la domiciliu evidențiază o tendință către asistență medicală mai practică și accesibilă, unde dispozitivele sofisticate, dar ușor de utilizat sunt cheia.

Tehnologii pentru persoanele cu dizabilităţi şi alte probleme de sănătate

TranscribeGlass
TranscribeGlass

O altă companie, lider în tehnologia vorbirii asistate, a venit cu o aplicaţie bazată pe inteligența artificială, care să ajute persoanele cu tulburări de vorbire și dizabilități de voce, transformând instantaneu vorbirea fără voce în vorbire naturală și vocală.

Acesta este un uriaș pas înainte în comparație cu instrumentele tradiționale de conversie a vocii, deoarece oferă utilizatorilor o modalitate mai fluidă și mai naturală de a vorbi. Aplicația nu se limitează la o singură limbă, funcţionând în multe limbi diferite, ceea ce îl face un instrument versatil, care ar putea ajuta oamenii din întreaga lume.

Alte gadgeturi de sănătate au scopul de a ajuta persoanele cu dizabilități să se conecteze mai bine cu lumea prin tehnologie. TranscribeGlass le oferă persoanelor cu probleme de auz un atașament pentru ochelari de vedere, care transcrie conversația în timp real și o proiectează sub formă de subtitrări.

De asemenea, o “mănușă de stabilizare” Gyrogear speră să ajute persoanele cu tulburări de tremor (mișcare ușoară, involuntară, rapidă, repetată) să-și recapete controlul asupra mișcării mâinii, iar compania “Tandem”, lider de livrare a insulinei și de tehnologie pentru diabet, a prezentat cel mai mic sistem automat de administrare a insulinei din lume.

Citește și:  Matematica - cea mai veche stiinta

CES 2024 – Revoluția industrială a metaversului

CES, Metavers
CES, Metavers

Pentru majoritatea oamenilor, metaversul nu s-a dovedit deocamdată convingător, ca să nu mai vorbim despre costurile enorme chiar și pentru o configurație VR (Realitate Virtuală) modestă.

CES din acest an a schimbat scenariul metaversului prin promovarea unor concepte care, deși sunt mai de nișă, se pot dovedi mai convingătoare. În discursul său, CEO-ul Siemens (cel mai mare conglomerat european de companii din domeniul ingineriei) a introdus conceptul de “metavers industrial”.

Folosind dispozitive VR și simulări fizice reale, reprezentantul companiei a propus spații virtuale în care inginerii și cei care se ocupă de logistică ar putea lucra pentru a construi modele exacte pentru viață (adică un fel de “gemeni digitali”).

Acești gemeni virtuali ar permite profesioniștilor să construiască prototipuri pentru orice, de la mașini, la avioane și chiar fabrici întregi în spații virtuale. Acestea ar putea fi apoi testate realist în aceleași spații, permițând companiilor să economisească semnificativ costurile pentru prototipuri și construcție.

Alte companii caută să schimbe modul în care se experimentează aceste spații virtuale, prin tehnologii care să permită utilizatorilor să simtă în mod “realist” obiectele virtuale, oferind mai multe experiențe de viață în astfel de spații.

Tehnologie conectată cu natura

Purificarea aerului
Purificarea aerului

O mulţime de tehnologii de la Consumer Electronics Show, din anul acesta, au avut în vedere impactul activităţii umane asupra mediului. Compania “Agapyo”, dezvoltator de materiale plastice biodegradabile, a prezentat un plastic biodegradabil, care ar putea fi adăugat la o grămadă standard de compost, fără a lăsa nicio urmă de microplastic, în timp ce “Neoplants” a proiectat o plantă de interior pentru a elimina de 30 de ori mai mulți poluanți din aerul mediilor interioare.

Alte standuri au prezentat tehnologii care îi ajută pe oameni să se reconecteze cu natura în moduri unice și semnificative. “Swarovski Optik”, de exemplu, a prezentat un binoclu (Axe Visio) care poate identifica orice pasăre pe care vrei să o vezi, în plus face o poză și creează o înregistrare a momentului.

Haikubox”, un dispozitiv de acasă, care ascultă cântecele păsărilor din cartier, identifică pasărea și înregistrează cântecul și ora din zi pentru cei pasionaţi de acest domeniu. Ambele dispozitive oferă utilizatorilor o modalitate nu numai de a interacționa cu natura, dar și de a crea date pentru propria educație sau, la scară mai mare, chiar să colecteze şi să aprofundeze resursele disponibile pentru o posibilă analiză științifică.

Pentru o muncă mai inteligentă, nu mai grea

O mulţime de standuri de la CES 2024 au venit cu idei şi tehnologii pentru a face viața profesională, indiferent de domeniu, mai ușoară şi mai productivă.

AdHawk Microsystems a prezentat ochelari de vedere care analizează mișcările pe minut ale ochilor unui purtător, dezvăluind tiparele care indică dacă persona respectivă trebuie să ia o pauză sau nu. Pe măsură ce datele se acumulează, utilizatorii își pot cronometra ziua pentru a ști când sunt orele lor principale de muncă și odihnă.

Apple Vision Pro speră să vină cât de curând cu extinderea spaţiului de lucru cât să cuprindă întregul câmp vizual al unei persoane, prin Realitate Augmentată, ceea ce va necesita şi un internet mai rapid și mai fiabil, pe care-l promit cei de la “Wi-Fi Alliance”, care au anunțat la CES că au început să certifice dispozitivele Wi-Fi 7.

CES 2024 – Masca de mobilitate Skyted

Masca de mobilitate Skyted
Masca de mobilitate Skyted

Masca de mobilitate Skyted, care se va afla pe piaţă începând cu decembrie 2024, a stârnit interesul multor vizitatori, pentru că promite să pună capăt conversațiilor zgomotoase pe care toată lumea le poate auzi în spaţiul public. Cu un aspect futurist, masca permite desfăşurarea unei conversații la telefon, de exemplu, într-o confidențialitate perfectă. Este ideală și pentru securitatea apelurilor.

Susținută de Agenția Spațială Europeană și Airbus, această mască absoarbe 80% din frecvențele vocii, complet inaudibile în exterior şi este compatibilă cu toate smartphone-urile şi aplicațiile, realizată din materiale 100% reciclate.

Trapă inteligentă pentru pisici

Trapa inteligenta pentru pisici
Trapa inteligenta pentru pisici

Pentru iubitorii de pisici, o invenţie elveţiană, care s-a bucurat de mult suucces la târgul din Las Vegas, de anul acesta, este o trapă inteligentă anti-şoareci, care poate detecta dacă pisica aduce prietenilor ei mai mari, oamenii, vreun “ dar” când intră în casă.

Cu o cameră integrată, software-ul cu inteligență artificială și bazat pe date culese de-a lungul mai multor ani, nu recunoaște doar animalul de companie, ci și ceea ce poartă în gură – șoareci, păsări etc. şi ține ușa închisă cât are în gură o asemenea vietate. Trapa poate fi controlată de la distanță, printr-o aplicație internă.

Sfera – vedeta CES 2024

CES 2024, Sfera, Sursa Sky Video
CES 2024, Sfera, Sursa Sky Video

Sfera, cea mai mare arenă cu această formă din lume, care a fost vedeta de necontestat a CES 2024 si care a fost terminată cu ocazia târgului de tehnologie, este o “sală” multifuncţională de 112 metri înălţime, cu un panou LED de 54.000 m pătraţi, format din 1,2 milioane de LED-uri și care afișează cea mai înaltă definiție a ecranului din lume.

În interior sunt spații de expoziție, câteva camere de hotel, dar, mai presus de toate, o sală de cinema cu 18 000 de locuri, cu ecran sferic și definiția sa totală de 16K. Zi, noapte, aproape sau departe de Centrul de Convenții (unde a avut loc CES 2024), ochii peisajului tehnologic global au fost ațintiți asupra acestei “nebunii” care a costat 2,3 miliarde de dolari.

Nenumărate alte exponate prezentate la acesta ediţie CES au arătat că inventivitatea umană nu cunoaşte limite – automobile care încorporează versiuni avansate de inteligență artificială, conectivitate prin AI, pentru toate aparatele de bucătărie care vor putea comunica între ele pentru asistență integrală, de la cumpărarea alimentelor, până la pregătirea/ gătirea acestora, aspiratoare-robot performante, smartphone-uri pliabile, cu ecran pe ambele părţi, jocuri video în care personajele pot conversa cu jucătorul, un mic dispozitiv autonom, Rabbit R1, alimentat de inteligență artificială, care va putea naviga prin aplicațiile utilizatorului său (pentru a comanda un taxi, o pizza, a reda muzică sau a trimite un mesaj) prin înțelegerea unei cereri pronunțate oral etc.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.