Ciocănitoarea pestriță mică (Dendrocopos minor) este cea mai mică specie de ciocănitoare din Europa și o prezență rară în pădurile de foioase din România. Deși are doar 14 cm lungime și cântărește aproximativ 18 grame, această pasăre joacă un rol esențial în ecosistem, consumând insectele dăunătoare copacilor.
Cu un penaj distinct, marcat de dungi albe și negre, și un comportament energic, ciocănitoarea pestriță mică este ușor de recunoscut, chiar dacă este mai greu de găsit datorită dimensiunilor sale reduse.
Ciocanitoarea pestrita mica (Dendrocopos minor) este intalnita in Asia Centrala, in toata Europa, a disparut din Spania si estul Italiei, lipseste din Franta si Danemarca, mai rar apare in estul Turciei, nord-estul Algeriei, nord-vestul Tunisiei. Face parte din familia Picidae.
Ciocanitoarea pestrita mica prefera padurile de foioase si vaile raurilor. Este o pasare migratoare partial, destul de rara in tara noastra. Dentrocopos este un nume care provine de cuvintele dendron – un capac si kopto – bat, din limba greaca.
Are corpul destul de mic, de cca. 14 cm, de talia unei vrabiute, fiind considerata cea mai mica ciocanitoare de la noi din tara si din Europa. Masculul are o pata rosie pe cap, iar femela are o pata alba. Penajul este alb cu pete cafenii, pe spate penele au dungi negre si albe care alterneaza.
Are deschiderea aripilor de cca. 25 cm si o greutate a corpului de cca. 18 g. Fruntea este de culoare maro-deschisa. Partile laterale ale capului au o zona maro, o zona alba si o dunga neagra ce porneste de la cioc spre gat. Picioarele sunt de culoare inchisa si au gheare puternice cu care se agata de trunchiurile copacilor, in pozitie verticala, ajutandu-se si de coada.
Neobosita, ciocanitoarea pestrita mica isi cauta hrana sub scoarta copacilor, prinzand larvele cu ciocul ei ascutit si puternic. Isi face cuibul in trunchiul copacilor batrani.
Gaura de intrarea in cuib are un diametru de cca. 2-3 cm. In luna aprilie-mai, femela depune cca. 5-6 oua, care sunt clocite timp de doua sapatamani, dupa care ies puii care sunt hraniti de ambii parinti cu insecte si larve mici.
Puii parasesc cuibul dupa 18-20 zile. Desi este o pasare mica, scoate sunete destul de puternice ,,keek-keek”. Nu rezista la temperaturile scazute din iernile geroase. Ciocanitoarea este o pasare protejata deoarece consuma insectele daunatoare copacilor.
Protecția ciocănitoarei pestrițe mici: De ce este o specie importantă?
Deși este o pasăre de talie mică, ciocănitoarea pestriță mică joacă un rol vital în pădurile de foioase din România. Aceasta contribuie la controlul populațiilor de insecte care atacă copacii, protejând astfel sănătatea pădurilor.
În plus, defrișările și pierderea habitatului au afectat populațiile de ciocănitori pestrițe mici, motiv pentru care este importantă conservarea habitatelor naturale ale acestei specii. Protejarea pădurilor de foioase și prevenirea degradării mediului forestier sunt esențiale pentru a menține această pasăre rară în ecosistemele noastre.
Video – Ciocanitoarea pestrita mica: