Ciocanitoarea pestrita mica (Dendrocopos minor) este intalnita in Asia Centrala, in toata Europa, a disparut din Spania si estul Italiei, lipseste din Franta si Danemarca, mai rar apare in estul Turciei, nord-estul Algeriei, nord-vestul Tunisiei. Face parte din familia Picidae.

Ciocanitoarea pestrita mica prefera padurile de foioase si vaile raurilor. Este o pasare migratoare partial, destul de rara in tara noastra. Dentrocopos este un nume care provine de cuvintele dendron – un capac si kopto – bat, din limba greaca.

Are corpul destul de mic, de cca. 14 cm, de talia unei vrabiute, fiind considerata cea mai mica ciocanitoare de la noi din tara si din Europa. Masculul are o pata rosie pe cap, iar femela are o pata alba. Penajul este alb cu pete cafenii, pe spate penele au dungi negre si albe care alterneaza.

Ciocănitoarea pestriță mică

Are deschiderea aripilor de cca. 25 cm si o greutate a corpului de cca. 18 g. Fruntea este de culoare maro-deschisa. Partile laterale ale capului au o zona maro, o zona alba si o dunga neagra ce porneste de la cioc spre gat. Picioarele sunt de culoare inchisa si au gheare puternice cu care se agata de trunchiurile copacilor, in pozitie verticala, ajutandu-se si de coada.

Citește și:  Găinușa de stâncă cu gâtul alb (Picathartes gymnocephalus)

Neobosita, ciocanitoarea pestrita mica isi cauta hrana sub scoarta copacilor, prinzand larvele cu ciocul ei ascutit si puternic. Isi face cuibul in trunchiul copacilor batrani. Gaura de intrarea in cuib are un diametru de cca. 2-3 cm. In luna aprilie-mai, femela depune cca. 5-6 oua, care sunt clocite timp de doua sapatamani, dupa care ies puii care sunt hraniti de ambii parinti cu insecte si larve mici.

Puii parasesc cuibul dupa 18-20 zile. Desi este o pasare mica, scoate sunete destul de puternice ,,keek-keek”. Nu rezista la temperaturile scazute din iernile geroase.

Ciocanitoarea este o pasare protejata deoarece consuma insectele daunatoare copacilor.

Video – Ciocanitoarea pestrita mica:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.