Clădirea Colegiului Naţional “Moise Nicoară” din Arad este una din cele mai interesante edificii, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţ şi din ţară. Colegiul se află în Piaţa Moise Nicoară, la numărul 1. Se ajunge la el din faţa Teatrului de Stat, făcând stânga pe strada Unirii.

cladirea-colegiului-national-moise-nicoara-din-arad-judetul-arad.jpg

Moise Nicoară a fost una dintre marile personalităţi ale culturii române, fiind unul dintre reprezentaţii Şcolii Ardelene. Tot el a fondat Preparandia românească din Arad, prima şcoală în care învăţătorii erau pregătiţi pentru a preda în Banat şi Crișana. Nicoară a fost apreciat şi ca scriitor, el fiind cel care a scris primele fabule ale literaturii române. De asemenea, s-a ocupat cu scrierile filologice, matematice, istorice şi geografice şi a tradus multe cărţi ale clasicilor autori.

intrarea-in-cladirea-colegiului-national-moise-nicoara-din-arad-judetul-arad.jpg

Colegiul Naţional “Moise Nicoară” şi-a desfăşurat cursurile într-o altă clădire decât cea de astăzi. A fost înfiinţat odată cu prima şcoală elementară sau începătoare din Arad, având, desigur, o altă denumire. Clădirea actuală a colegiului a fost construită între 1869 şi 1873, după ce numărul elevilor a început să crească foarte mult. Au fost folosiți, la început, bani din cadrul Fundaţiei “Margareta Bibits”, însă mare parte din aceștia au fost daţi chiar de stat. Locul pe care stă clădirea a aparţinut unei biserici ortodoxe care a fost distrusă de bombardamente în 1848.

inscriptie-de-pe-fatada-de-la-cladirea-colegiului-national-moise-nicoara-din-arad-judetul-arad.jpg

Atunci, ministrul învăţământului şi al cultelor, Iosf Eotvos, a fost prezent când s-a pus piatra de temelie a clădirii Colegiului Naţional “Moise Nicoară”. Edificiul a fost ridicat într-un stil neoclasic, iar arhitectul care a proiectat-o a fost Josef Diecher, originar din Ungaria. Clădirea conţine şi elemente renascentiste, care oferă un aer special monumentului.

Citește și:  Cheile Vârghișului: Obiective turistice Covasna

fatada-de-la-cladirea-colegiului-national-moise-nicoara-din-arad-judetul-arad.jpg

Colegiul este împărţit în două: clădirea principală, etajată şi o altă clădire secundară, în care se află şi sala de sport. Principala intrare iese în evidenţă prin dimensiunile deloc modeste, iar interiorul este la fel de interesant: scările sunt făcute din marmură roşie de Moneasa, coloanele sunt sobre, iar coridoarele, largi, toate elementele găsindu-se într-un echilibru perfect. Sala de festivităţi este şi ea spectaculoasă – în urmă cu câţiva zeci de ani, ea a fost restaurată, astfel încât să capete înfăţişarea pe care a avut-o atunci când clădirea a fost ridicată. Aici, pot fi observate mai multe elemente ale stilului baroc.

imagine-din-lateral-cu-cladirea-colegiului-national-moise-nicoara-din-arad-judetul-arad.jpg

Deşi Fundaţia “Margareta Bibits” avea sarcina de a se ocupa de clădirea Colegiului Naţional “Moise Nicoară”, din anul 1895 a fost preluată de către stat. În anul 1934, a fost declarată monument arhitectural de mare importanţă, statut care s-a păstrat până în momentul actual. Mai mult, în acest liceu, s-au format o serie de personalităţi române, cum ar fi Ştefan Augustin Doinaş, Aurel Avrămescu (membru al Academiei Române şi primul român care a lucrat în domeniile telecomunicaţiilor), Tiberiu Popovici (cel care a fondat Şcoala de Informatică din Cluj) sau Căiuş Iacob (fondatorul şcolii româneşti de mecanică).

colegiului-national-moise-nicoara.jpg

balconul-de-la-cladirea-colegiului-national-moise-nicoara-din-arad-judetul-arad.jpg
placute-informative-despre-cladirea-colegiului-national-moise-nicoara-din-arad-judetul-arad.jpg

cladirea-colegiului-national-moise-nicoara-din-arad-judetul-arad-vazuta-din-lateral.jpg
grup-de-statui-pe-cladirea-colegiului-national-moise-nicoara-din-arad-judetul-arad.jpg
detaliu-de-pe-cladirea-colegiului-national-moise-nicoara-din-arad-judetul-arad.jpg
prim-plan-cu-detalii-cladirea-colegiului-national-moise-nicoara-din-arad-judetul-arad.jpg
coloana-ornata-cladirea-colegiului-national-moise-nicoara-din-arad-judetul-arad.jpg
detaliu-ornamental-de-pe-cladirea-colegiului-national-moise-nicoara-din-arad-judetul-arad.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.