În ciuda faptului că Coca-Cola este cea mai populară băutură din lume, nu foarte multă lume îi cunoaște istoria. La fel cum nu mulți sunt cei care știu că John Pemberton este cel care a inventat celebra băutură.
John Pemberton a trăit în Columbus, Georgia, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acesta era de profesie chimist și farmacist. În aprilie 1865, Pemberton a fost rănit în bătălia de la Columbus, Georgia în timpul Rǎzboiului Civil American, pe când lupta pentru forțele Confederației. Inventarea Coca-Cola a venit ca un rezultat direct al ghinionului din acea bătălie.
La vremea respectivă, morfina era un medicament foarte popular; era folosită pentru a atenua suferința soldaților răniți și pentru a diminua din durerea rănilor de război.
La fel ca mulți alți veterani de la acea vreme, Pemberton devenise dependent de acest drog. Atât de răspândită era dependența de morfină după sfârșitul Rǎzboiului Civil American, încât devenise cunoscută sub numele de „boala armatei”.
Confruntându-se cu propria dependență și cu cea a multor dintre colegii săi veterani de război, John Pemberton s-a folosit de vocația sa pentru a încerca să găsească un leac al acestei dependențe.
Fiind chimist și farmacist, era familiarizat cu aclamatele beneficii ale cocainei, medicament ce era foarte popular la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind foarte des folosit ca stimulent mental. Drogul era cunoscut pentru creșterea vigilenței, pentru crearea unui sentiment de bine și de euforie, pentru că inducea o stare de energie și pentru că ar fi îmbunătățit activitatea motorie. Mai mult decât atât, Sigmund Freud recomanda în 1884 utilizarea de cocaină pentru a trata dependențe precum cea de alcool și cea de morfină.
În 1865, același an în care Pemberton a fost rănit în război, o băutură folosită drept medicament, numită „Vin Mariani” a fost prezentată publicului și în scurt timp devenea un remediu foarte popular pentru a trata toate problemele. Băutura era un amestec de vin și cocaină și era fǎcută din vin de Bordeaux tratat cu frunze de coca.
La lansarea sa se susținea că băutura poate restabili energia, puterea și vitalitatea. Experimentele lui Pemberton de găsire a unui remediu pentru dependența de morfină l-au condus spre crearea propriei sale versiuni a vinului de coca, pe care a numit-o „Pemberton’s French Wine Coca” sau „Vinul Francez de Coco al lui Pemberton”.
Versiunea sa era o băuturǎ alcoolică, amestecată cu coca (planta din care se extrage cocaina), o nucă de cola (nucă a copacului Cola, un copac din familia de cacao, ale cărui nuci conțin cofeină) și Damiana (un arbust originar din Texas cu efecte cunoscute de relaxare și creștere a libidoului).
„Pemberton’s French Wine Coca” este versiunea alcoolică a invenției ce avea să devină Coca-Cola. Băutura a fost promovată ca având un beneficiu special pentru doamnele din sudul Statelor Unite dar și pentru oricine ar fi avut nevoie de un tonic nervos.
În 1886, odată cu introducerea în Atlanta și în Fulton a unei legislații de cumpătare, vânzarea și consumul de băuturi alcoolice a fost limitată și restricționată. Acesta a fost motivul pentru care Pemberton a fost nevoit să vină cu o versiune fără alcool a vinului său de coca, fapt ce a dus la inventarea băuturii Coca-Cola.
Cu ajutorul unui coleg farmacist din Atlanta, Willis Venable, a testat și a perfecționat rețeta pentru băutură, prin mai multe încercări, folosind un sistem de încercare și eroare.
Pemberton a elaborat și un set de indicații pentru prepararea băuturii, inclusiv amestecarea siropului de bază cu apă carbogazoasă, apă ce la momentul respectiv era considerată benefică pentru sănătatea unei persoane.
Coca-Cola a fost vândută inițial drept medicament brevetat, termen folosit astăzi pentru preparatele medicale a căror eficiență este necunoscută. Costa doar 5 cenți paharul. La început putea fi găsită la fântânile de sifon, populare în America pentru presupusele calități medicinale ale apei. Aceste fântâni reprezentau o încercare de reproducere a apei minerale naturale.
Odată ce o lansează în 1886, Pemberton numește băutura „tonic al creierului” și „băutură de cumpătare”(anti-alcool), declarând că aceasta vindecă durerile de cap, anxietatea, depresia, indigestia și dependența. Cocaina este scoasă din rețeta de fabricare în 1903, chiar dacă drogul devine ilegal abia în 1914.
Încă de la început, Coca-Cola s-a angajat în strategii de marketing de genul creării de produse precum calendare și ceasuri în care erau folosite femei atrăgătoare alături de numele băuturii. În 1930, au fost create reclame de Crăciun, reprezentând un Moș Crăciun vesel, îmbrăcat în roșu, ce au avut un rol important în formarea imaginii sale actuale. De asemenea, în anii 1980, compania a demarat o campanie numită „Cola Dimineața” prin care încerca să-i atragă pe băutorii de cafea.
Cine ar fi crezut că invenția Coca-Cola, un amestec menit să fie tonic medicinal amestecat cu apă carbogazoasă pentru a adăuga la calitățile sale medicinale, avea să devină una dintre cele mai renumite băuturi din lume?