Numeroase liste de pe internet si din reviste includ opera “Codex Seraphinianus” in randul misterelor de nedescifrat, creand intr-adevar o stare de neliniste oricui o rasfoieste. Creata de arhitectul si designerul industrial Luigi Serafini, l-a transformat pe acesta intr-un artist nemuritor, desi inainte de crearea “enciclopediei unei alte lumi” era un ilustru necunoscut pentru lumea larga. Opera acestuia, codexul, inca se vinde pe sume destul de mari, chiar si in cazul copiilor, parand ca totusi ascunde ceva in paginile ei.
“Codex Seraphinianus” a fost creat ca o enciclopedie vizuala a unei lumi probabil extraterestre, in care fiecare capitol prezinta un alt element al acesteia. Astfel, cei care rasfoiesc un exemplar se pot delecta cu imagini suprarealiste extrem de bine realizate ale plantelor, animalelor, oamenilor, tehnologiei folosite de acestia sau a locurilor in sine, experienta neputand fi asemanata cu nimic altceva.
Creata intre 1976 si 1978, cartea a avut nevoie de multa munca de detaliu si mai ales de o imaginatie fara limite, nici acum neputandu-se gasi un echivalent. Insa ceea ce uimeste cu adevarat la Codex Seraphinianus este scrisul folosit, o serie de litere facute din linii curbe, indescifrabile, insa care pentru unii ascund un mesaj important si misterios. Desi autorul insusi a declarat ca nu exista niciun mesaj ascuns in scrisul folosit in carte, care pur si simplu se nastea mecanic la contactul penitei cu hartia, acest fapt nu a facut decat sa mareasca misterul celor care vor cu adevarat o conspiratie.
Cartile se gasesc destul de greu, de exemplu la noi in tara neputand sa se ajunga in posesia unui exemplar decat prin site-uri gen Amazon sau Ebay. Putine editii au fost scoase pe piata, prima in 1981, in doua volume, o a doua in America in 1983, iar mai apoi inca o editie in 1993. In 2006 a aparut cea mai recenta editie din Codex Seraphinianus, cu desene noi, aceasta din urma fiind si cea care arde buzunarele cel mai putin. O editie originala, pentru colectionari a ajuns astfel sa coste in jur de 1500 de dolari la o licitatie. Insa ce anume ii face pe oameni sa dea atatia bani pe o carte ce se gaseste in diverse versiuni scanate pe internet? Ei bine, rasfoind putin volumul, raspunsul apare de la sine.
In primul capitol, apar intial, dupa scrisul de rigoare aranjat exact sub forma unei introduceri, ceea ce par a fi niste microoorganisme cu niste forme cel putin bizare si nefunctinale in realitate. Urmeaza lumea plantelor, absolut spectaculoasa prin florile cu forme geometrice, brute, sau sub forma de panza de paianjen, plantele care isi creeaza propria ploaie sau au frunzele in forma de lamele unui foarfece. Nici fructele nu sunt mai putin bizare, aparand desene ale unui mar cu un alt mar mai mic inauntru, dar si o portocala prinsa cu un ac de siguranta sau o para ce pare sa sangereze de sub un bandaj. O imagine de neuitat este cea a copacilor care se dezradacineaza singuri si se arunca in apa, pornind in ceea ce pare a fi o migratie. Desi pana in acest moment cititorul a parcurs doar o mica parte din Codex Seraphinianus, deja simte o neliniste explicabila poate doar prin posibilitatile pe care le-ar putea oferi universul, insa pe care nu le cunoastem.
Lumea animalelor nu se lasa deloc mai prejos, forma rosiatica din care iau nastere direct buburuze, furnicarele acvatice, pestii jumatate descarnati care se continua cu o matura, pestele cu chip uman sau sarpele incolacit care aparent nu are nici cap nici coada sunt la randul lor imagini halucinante ce raman cu cel ce rasfoieste cartea multa vreme. Li se adauga sarpele ce slujeste drept siret de pantof, cocosul alcatuit foar din picioare si cap sau pasarea colorata ce nu are cap deloc, dar si calul care se prelungeste cu o roata sau capul de cerb cu radacini, plantat direct in pamant.
Lumea oamenilor din Codex Seraphinianus este la randul ei fascinanta prin creaturile umanoide alcatuite fie din doua curcubee, fie fara capete sau membre sau create din mai multe picioare legate intre ele prin trunchiuri. Incontrolabil, cititorul se va gandi la victimele unor experimente oribile, insa aparent creaturile acestea sunt cat se poate de naturale in lumea lui Luigi Serafini. Picioare umane continuate cu ghemuri sau lumini sunt tovarasii oamenilor obisnuiti, care se plimba fara grija printre acestia. Mai multe triburi ciudate apar la randul lor in Codex, insa o imagine aparte, ce a aparut si pe coperta unei editii este cea a unui cuplu care face dragoste si se transforma in crocodil.
Lumea tehnologiei acestei lumi pare total inutila in unele puncte, constructiile parand ca se vor farama in orice secunda din cauza delicatetii mecanismelor, dar si a formelor care sfideaza orice forma de gravitatie. Masinariile pot fi astfel acoperite cu muste, sau create din flori si fluturi, cu aripi sau numeroase roti ce nu par sa ajunga niciunde, insa din pacate instructiunile neinteligibile lasa cititorii doar sa isi imagineze la ce ar putea folosi. Acestor ilustratii li se adauga sute altele cel putin la fel de speciale, fapt care i-a facut pe unii sa speculeze privind sursa de inspiratie pentru o opera atat de vasta si atat de originala precum Codex Seraphinianus.
Insa, lasand conspiratiile la o parte, oricine doreste sa se imbogateasca pe acest plan sau are pe cineva apropiat innebunit dupa arta, poate sa isi comande ultimul exemplar aparut, insa care nu va fi ieftin, cea mai putin costisitoare varianta fiind cea italiana, de 89 de euro, plus taxele de transport. Insa tinand cont de faptul ca este o carte chiar cautata si faimoasa, se pare ca pentru multi unele placeri chiar nu au niciun cost.