Colibriul cu varful ciocului alb in forma de secera isi are numele de la aspectul ciocului sau mare, puternic curbat in jos, care face sa fie recunoscut destul de usor. Aceasta pasare se diferentiaza de alte specii de colibri prin faptul ca se hraneste cu nectarul florilor din genul Heliconias si are obiceiul sa stea cu picioarele agatat de floare si cu varful ciocului soarbe nectarul din pistilul acesteia. Ocazional prinde si insecte, pe care le culege din crapaturile scoartei copacilor, iar paianjenii ii ia cu usurinta chiar din panzale tesute de ei.

Aceasta pasare vioaie are lungimea corpului de 12-14 cm si greutatea de 10-13 g. Nu este o specie migratoare, traieste in special in regiunile cu paduri secundare sau tropicale din sudul Americii Centrale si pana in nord-vestul Americii de Sud, la poalele Muntilor Anzi, in Peru, Columbia, Panama si Costa Rica. Ajunge in zonele impadurite de la altitudini de cel mult 2100 m.

Penajul sau este foarte frumos colorat, pe partea dorsala este in nuante verzi-stralucitoare, iar pe partea ventrala cu mici striatii intunecate pe un fond de culoare alb-galbui. Aripile sunt mari, cu marginile ascutite, verzi sau negre cu marcaje albe pe marginile penelor primare. Coada este destul de lunga, are penele superioare verzi, iar cele negre tivite cu alb. In timpul zborului colibriul isi tine aripile intinse si coada in forma de evantai.

Capul sau este mic si rotund, iar pe partile laterale apar ochii ca doua margele negre. Picioarele sunt subtiri, au degetele prevazute cu gheare ascutite si curbate, de culoare neagra. La aceasta specie nu apare un dimorfism sexual pronuntat, femela are coloritul similar cu cel al masculului, doar aripile ei sunt mai scurte ca la acesta.

Colibriul cu varful ciocului alb in forma de secera

In perioada clocitului colibriul isi face cuibul suspendat de frunzele copacilor. Cuibul este in forma de cupa si realizat din fibre de palmier, iar cu firele lungi si subtiri este agatat de petiolul frunzelor. Cuibul este intotdeauna construit in apropierea florilor, deoarece nectarul acestora ii serveste pasarii drept hrana.

Femela depune in cursul unui an doar o singura ponta alcatuita din 2 oua pe care le cloceste singura. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti cu insecte si larve de insecte si ocrotiti de femela pana incep sa zboare. Masculul nu ajuta la clocitul oualor si nici la cresterea puilor.

Colibriul cu varful ciocului alb in forma de secera are denumirea stiintifica de Eutoxeres aquila, face parte din ordinul Apodiformes, familia Trochilidae. Riscul de disparitie al acestei specii este mic.

Video – Colibriul cu varful ciocului alb in forma de secera (Eutoxeres aquila):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.