Canis Major este o constelatie care se afla in partea sudica a cerului. Numele sau provine din limba latina si inseamna “Cainele Mare”. Acesta il reprezinta pe cainele mai mare care il urmeaza pe Orion, legendarul vanator. Cainele mai mic este reprezentat de constelatia vecina, Canis Minor. Constelatia Canis Major a fost catalogata de catre astronomul grec Ptolemeu, in secolul 2. Aceats constelatie este casa stelei Sirius, cea mai stralucitoare stea de pe cer, precum si a altor obiecte importante, cum ar fi: galaxia pitica Canis Major, clusterul deschis Messier 41, nebuloasa de emisie NGC 2359 (cunoscuta si sub numele de Casca lui Thor) si ciocnirea galaxiilor spiralate NGC 2207 si IC 2163.

Canis Major se afla pe locul 43 in topul celor mai mari constelatii de pe cer, ocupand o suprafata de 380 de grade patrate. Aceasta este situata in cel de-al doilea cadran din emisfera sudica si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +60 de grade si -90 de grade. Constelatiile invecinate cu ea sunt: Columba, Lepus, Monoceros si Puppis. In constelatia Canis Major se gasesc patru stele in jurul carora orbiteaza planete cunoscute. Cea mai stralucitoare stea din Canis Major, Sirius, este si cea mai stralucitoare stea de pe cerul noptii. Nu exista ploi de meteoriti asociate cu aceasta constelatie. Canis Major apartine familiei de constelatii Orion, alaturi de Canis Minor, Lepus, Monoceros si Orion.

Sirius (Alpha Canis Majoris)

Sirius, cunoscuta si sub numele de Steaua Cainelui, este cea mai stralucitoare stea de pe cer si al cincilea cel mai apropiat sistem stelar de soare. Sirius este o stea binara cu o magnitudine aparenta de -1,42. Aceasta se afla la numai 8,6 ani lumina distanta. Componenta mai luminoasa, Sirius A, este o stea alba de secventa principala, iar insotitoarea sa, Sirius B, este o pitica alba ce orbiteaza in jurul ei o data la 50 de ani. Distanta dintre cele doua stele variaza intre 8,1 si 31,5 unitati astronomice. Sirius B nu poate fi vazuta cu ochiul liber. Sirius A apartine clasei spectrale A1V, iar Sirius B apartine clasei DA2. Sirius A are masa de doua ori mai mare decat a soarelui nostru si este de 25 de ori mai luminoasa. Sirius B are o masa aproape egala cu cea a soarelui nostru si este una dintre cele mai masive pitice albe cunoscute. Sirius A are o magnitudine absoluta de 1,42, iar Sirius B are o magnitudine absoluta de 11,18. Se crede ca varsta acestui sistem stelar este de 200-300 de milioane de ani.

Numele de Sirius provine din cuvantul grec “Seirios”, care inseamna “arzator”, “stralucitor” sau “mistuitor”. In vremurile antice, steaua se ridica pe cer chiar inainte de rasaritul soarelui, in perioada cea mai fierbinte din vara (acele zile erau numite “Zilele Cainelui”). Grecii si romanii credeau ca acea stea era cumva responsabila pentru caldura verii. In Egipt, Sirius marca inundatiile provocate de Nil. Rasaritul elicoidal al stelei, care avea loc chiar inainte de inundatiile anuale si de solstitiul de vara, a jucat un rol crucial in calendarul egiptean, in timpul erei Regatului Mijlociu. Impreuna cu stelele Rigel din Orion, Aldebaran din Taurus, Capella din Auriga, Pollux/Castor in Gemeni si Procyon din Canis Minor, Sirius formeaza Hexagonul de iarna (sau Cercul de iarna), un asterism care este vizibil pe cerul de nord intre lunile decembrie si martie. Sirius mai face parte si din Triunghiul de iarna, alaturi de Procyon din Canis Minor si Betelgeuse din Orion.

Constelatia Canis Majore si stelele principale ale acesteia, Foto: 90millimeter.org
Constelatia Canis Major si stelele principale ale acesteia, Foto: 90millimeter.org

Murzim si Wezen

Murzim (Al-Murzim sau Mirzam) este o giganta alb-albastra, a carei luminozitate variaza intre magnitudinile 1,95 si 2. Aceasta se afla la aproximativ 500 de ani lumina distanta. Numele stelei provine din cuvantul arab pentru “vestitor”, care se refera cel mai probabil la pozitia acesteia pe cer (steaua rasare inaintea lui Sirius). Murzim este clasificata ca fiind o stea variabila Beta Cephei – o stea care prezinta variatii in luminozitate, ca urmare a pulsatiilor de pe suprafata sa.

Wezen este o supergiganta alb-galbuie de tip F care se afla la aproximativ 1800 de ani lumina distanta. Magnitudinea sa aparenta este de 1,83. Aceasta este cea de-a treia cea mai luminoasa stea din Canis Major. Wezen poate fi gasita la aproximativ 10 grade sud-est de Sirius. Numele sau deriva din cuvantul arab “al-wazn” care inseamna “greutate”. Varsta estimata a stelei este de 10 milioane de ani, ceea ce inseamna ca aceasta va deveni o supergiganta rosie in urmatorii 100 000 de ani si, eventual o supernova.

Adhara, Aludra si Muliphein

Adhara este cea de-a doua cea mai luminoasa stea din Canis Major si se afla pe locul 24 in topul celor mai luminoase stele de pe cerul noptii. Numele sau vine de la cuvantul arab care inseamna “fecioare”. Aceasta este o stea binara care se afla la 430 de ani lumina distanta. Componenta primara apartine clasei spectrale B2 si are o magnitudine aparenta de 1,5. Aceasta stea este una din cele mai stralucitoare surse de ultraviolete cunoscute de pe cer. Steaua insotitoare are o magnitudine aparenta de 7,5 si se afla la 7,5” distanta de cea primara. Acum aproximativ 4,7 milioane de ani, Adhara era cea mai luminoasa stea de pe cer. Aceasta se afla la numai 34 de ani lumina distanta si avea o magnitudine de -3,99. Nicio alta stea nu a fost vreodata la fel de stralucitoare si nici ar putea fi in urmatorii 5 milioane de ani.

Aludra este o stea variabila Alpha Cygni, luminozitatea ei variind intre magnitudinile 2,38 si 2,48. Aceasta este o supergiganta albastra si se afla la aproximativ 3000 de ani lumina distanta. Aludra se apropie deja de etapele finale ale vietii sale. Se crede ca va deveni o supernova in urmatoarele cateva milioane de ani. Numele stelei provine din cuvantul arab “al-adra” care inseamna “virgin”. Alaturi de Adhara, Wezen si Omicron-2 Canis Majoris, Aludra a fost una din stelele cunoscute sub numele de “Fecioare”. Muliphein este o giganta alb-albastra de tip B, care se afla la 402 ani lumina distanta. Aceasta are o magnitudine aparenta de 4,11.

Tau Canis Majoris si Phurud

Tau Canis Majoris este o stea binara spectroscopica cu eclipsa care se afla la 3200 de ani lumina distanta. Aceasta este cea mai stralucitoare stea din clusterul deschis NGC 2362, motiv pentru care acest cluster este numit uneori Clusterul Tau Canis Majoris. Aceasta stea este o supergiganta albastra de tip O, clasificata ca fiind o variabila de tip Beta Lyrae. Luminozitatea sa variaza intre magnitudinile 4,32 si 4,37, cu o perioada de 1,28 zile.

Phurud (Furud) este o stea binara spectroscopica. Numele sau provine din expresia araba “al-furud” care inseamna “cele singuratice”. Aceasta stea se afla la aproximativ 336 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 3,02. Cea mai stralucitoare componenta este o pitica alb-albastra de secventa principala de tip B. Insotitoarea sa este o stea nevazuta. Cele doua stele orbiteaza in jurul unui centru comun, o data la 675 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.