Constelatia Corvus este situata in cerul sudic. Numele sau provine din latina si inseamna “cioara” sau corb”. Constelatia reprezinta pasarea sacra a lui Apollo, in mitologia greaca. Corvus a fost initial catalogata de astronomul grec Ptolemeu, in secolul 2. Corvus nu contine foarte multe stele stralucitoare si obiecte importante, insa gazduieste o pereche faimoasa de galaxii aflate in interactiune – galaxiile Antena. Aceste galaxii arata un viitor probabil al Caii Lactee si Andromedei, atunci cand cele doua se vor ciocni.

Corvus se afla pe locul 70 ca marime, in topul constelatiilor, ocupand o zona de 184 grade patrate. Aceasta este situata in cel de-al treilea cadran al emisferei de sud si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +60 de grade si -90 de grade. Constelatiile invecinate cu aceasta sunt: Crater, Hidra si Virgo. Corvus contine o stea cu planete cunoscute si nu contine niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Gienah (Gamma Corvi). Exista o ploaie de meteoriti care este asociata cu aceasta constelatie, si anume Corvidele. Corvus apartine familiei de constelatii Hercule, alaturi de: Ara, Aquila, Corona Australis, Centaurus, Crux, Crater, Cygnus, Hidra, Hercule, Lira, Lupus, Ophiuchus, Scutum, Sagitta, Serpens, Sextans, Triangulum Australe si Vulpecula.

Stele importante din galaxie

Cele mai luminoase stele din constelatie (Delta, Gamma, Epsilon si Beta Corvi) formeaza un asterism care seamănă cu o navă și când sunt conectate, par să arate către steaua strălucitoare Spica (Alpha Virginis). Alchiba (Alpha Corvi) este a cincea stea luminoasa din constelatie. Aceasta are o magnitudine aparenta de 4,02. Alchiba este cea de-a treia cea mai slab iluminata stea care a fost desemnata Alpha, fiind mai luminoasa decat Alkes (Alpha Crateris) si Meridiana Alfecca (Alpha Coronae Australis). Alchiba este o pitica sau o subpitica de clasa F, care se afla la numai 48,2 ani lumina distanta. Aceasta stea este de patru ori mai luminoasa decat soarele nostru. Numele traditional al stelei deriva din cuvantul arab “al hibaa”, care inseamna “cort”. Alpha Corvi este suspectata a fi o stea binara.

Kraz (Beta Corvi) este o giganta alb-galbuie de tip G, care se afla la 140 de ani lumina distanta. Magnitudinea aparenta a acesteia variaza intre 2,60 si 2,66. Beta Corvi este cea de-a doua cea mai stralucitoare stea din constelatie. Numele sau traditional, Kraz, i-a fost desemnat in vremurile moderne, insa originea acestuia este necunoscuta. Beta Corvi are o luminozitate de 160 de ori mai mare decat a soarelui. Gienah (Gamma Corvi) este cea mai stralucitoare stea din constelatia Corvus. Aceasta are o magnitudine aparenta de 2,59 si se afla la aproximativ 165 de ani lumina. Aceasta este suspectata a fi o stea binara. Numele sau traditional, Gienah, provine din expresia araba “al-janah al-ghirab al-yaman”, care inseamna “aripa dreapta a ciorii”. Gamma Corvi este o giganta care apartine clasei spectrale B8III.

Algorab (Delta Corvi) este o stea de clasa A0, care se afla la aproximativ 87 de ani lumina distanta de sistemul solar. Aceasta are o magnitudine aparenta de 3,1. Numele traditional al stelei, Algorab, provine din cuvantul arab “al-ghuraab”, care inseamna “cioara”. Minkar (Epsilon Corvi) este o stea de clasa K2 III, a carei magnitudine aparenta este de 3,02. Aceasta se afla la aproximativ 303 ani lumina distanta. Numele traditional al stelei, Minkar, provine din cuvantul arab “almanxar”, care inseamna “nara ciorii”.

Eta Corvi, cea de-a sasea cea mai stralucitoare stea din constelatie, este o stea de secventa principala, o pitica ce fuzioneaza hidrogen, care apartine tipului spectral F2 V. Aceasta este putin mai masiva si mai tanara decat soarele nostru. Magnitudinea sa aparenta este de 4,31. Eta Corvi se afla la aproximativ 59,4 ani lumina distanta. Aceasta stea este similara cu Vega (cea mai stralucitoare stea din constelatia Lira), prin faptul ca are un disc de resturi in orbita sa. De fapt are doua discuri. Eta Corvi emite un exces de radiatii infrarosii, cu mult mai multe decat se observa de obicei la un obiect care apartine acelei clase. VV Corvi este o stea dubla compusa din doua stele care orbiteaza una in jurul celeilalte cu o perioada de 1,46 zile. Sistemul se afla la aproximativ 280 de ani lumina distanta. VV Corvi are de asemenea o a treia insotitoare, care a fost descoperita in ultimul deceniu.

Principalele stele din Constelatia Corvus, Foto: exploresteamboat.com
Principalele stele din Constelatia Corvus, Foto: exploresteamboat.com

Galaxii din constelatia Corvus

Galaxiile Antena reprezinta o pereche binecunoscuta de galaxii aflate in interactiune in constelatia Corvus. Acestea au fost descoperite pentru prima oara de catre astronomul William Herschel, in anul 1785. Coliziunea galactica se afla in prezent in etapa de explozii stelare – rata de formare a stelelor in acea regiune este extrem de ridicata. Galaxiile mai sunt cunoscute si sub numele Coada Inelata. Galaxiile Antena apartin grupului NGC 4038 – un grup de galaxii care contine intre 13 si 27 de membri situati in constelatiile Corvus si Crater. Galaxiile aflate in coliziune au primit numele Antena deoarece forma lor seamana cu antena unei insecte. Ele au doua cozi lungi compuse din gaz, praf si stele ejectate din corpurile lor principale, ca urmare a interactiunii.

Galaxiile Antena au o magnitudine aparenta de 11,2/11,1 si se afla la 45 de ani lumina distanta de Pamant. In anii recenti, in aceste galaxii au fost observate doua supernove: SN 2004GT si SN 2007 sr. Acum 1,2 miliarde de ani, galaxiile Antena erau galaxii separate. Se crede ca NGC 2038 a fost o galaxie spirala prescrisa, iar NGC 2039 a fost o galaxie spirala.

Cele doua galaxii s-au apropiat una de alta acum 900 de milioane de ani si au trecut una prin alta acum 600 de milioane de ani. Galaxiile Antena au inceput sa expulzeze stele acum circa 300 de milioane de ani, iar acum fluxurile de stele ejectate au devenit atat de mari incat arata ca niste antene, o prelungire a perechii aflate in coliziune. In urmatoarele 400 de milioane de ani nucleele celor doua galaxii vor fuziona intr-un singur nucleu, iar perechea va deveni cel mai probabil o galaxie eliptica.

NGC 4027 este o galaxie spirala prescrisa din constelatia Corvus. Aceasta are o magnitudine aparenta de 11,7 si se afla la aproximativ 83 de milioane de ani lumina distanta de sistemul nostru solar. NGC 4027 este o galaxie ciudata – unul din bratele sale se extinde mai mult spre exterior decat celalalt, posibil ca urmare a unei coliziuni cu o alta galaxie, in trecut. NGC 4027 este deasemenea membra a grupului de galaxii 4038. Aceasta este situata la mai putin de un grad sud-vest de galaxiile Antena. NGC 4361 este o nebuloasa planetara mare, care este situata in centrul constelatiei. Forma sa este similara cu cea a unei galaxii eliptice slab iluminata. Nebuloasa inconjoara o stea cu magnitudinea 13.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=uCq6dEraQug

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.