Situata la nord de planul ecliptic, Draco a fost una dintre cele 48 de constelatii cartografiate initial de Ptolemeu, mai tarziu aceasta fiind adoptata ca una dintre cele 88 de constelatii de catre Uniunea Astronomica Internationala. Aceasta constelatie dezordonata se intinde pe 1083 de grade patrate, insa contine doar trei stele stralucitoare. Asterismul “Dragonului” este compus din 14 stele principale, iar constelatia contine 75 de stele desemnate Bayer-Flamsteed. Constelatiile invecinate cu aceasta sunt: Bootes, Lira, Hercule, Cygnus, Ursa Minor, Cepheus, Ursa Major si Camelopardalis. Constelatia Draco poate fi vazuta cu usurinta de catre observatorii aflati la latitudinile cuprinse intre +90 de grade si -15 grade, fiind cel mai bine vazuta cand atinge punctul culminant in luna iulie.

Exista trei ploi de meteoriti asociate cu aceasta constelatie, incepand cu Draconidele Delta. In fiecare an, incepand cu 28 martie si terminand cu 7 aprilie, Pamantul trece pritr-un flux de meteoriti si dungi luminoase par sa provina din cer, dintr-un punct aflat in apropiere de granita cu Cepheus. Activitatea acestei ploi de meteoriti atinge varful in preajma datei de 7 aprilie, iar rata maxima este de 5 meteoriti pe ora. Pe 20 iunie, ploaia de meteoriti Draconidele Delta atinge varful. Acestia sunt descendentii cometei Pons-Winnecke. De aceasta data, radiantul se afla mai aproape de manerul Carului Mare, iar rata de cadere a meteoritilor poate fi de 10 pana la 100 pe ora. Data de 9 octombrie marcheaza varful ploii anuale de meteoriti, Draconidele – descendentii cometei Giacobinni-Zinner. Uneori, atunci cand aceasta cometa trece aproape de Pamant, rata de cadere a meteoritilor poate fi de pana la 1000 pe ora. Radiantul sau se afla in apropiere de Hercule si nu este ceva neobisnuit ca un astronom sa observe pana la 200 de meteoriti pe ora, chiar si intr-un an mai slab.

In mitologie, Dragonul Draco este foarte cunoscut. Pentru egipteni, acesta era o zeita protectoare al carei corp era compus din parti de crocodil, om, leoaica si hipopotam. Cel mai faimos mit il descrie pe Draco drept Ladon, dragonul cu o suta de capete care pazea merele de aur ale Hesperidelor si una din muncile lui Hercule. Acesta a adormit dragonul cu ajutorul muzicii, pentru a fura merele de aur, iar Hera, facandu-i-se mila de el, l-a plasat pe cer. Poate ca Draco este dragonul ucis de Cadmus inainte ca acesta sa gaseasca orasul Teba, sau poate ca este dragonul care pazea lana de aur si care a fost ucis de Iason. Exista chiar si o legenda romana, in care Draco a fost ucis de zeita Minerva si aruncat pe cer dupa infrangerea sa. Indiferent de originea acestei constelatii, Draco este cu siguranta minunata.

Stele importante ale constelatiei

Thuban (Alpha Draconis) se afla la 300 de ani lumina distanta. Aceasta stea a jucat un rol important la un moment dat in istoria noastra. Acum ceva timp, Thuban era Steaua Nordului. Datorita precesiunii echinoctiilor, aceasta si-a schimbat pozitia, insa pana in anul 10 000, ea se va muta treptat inapoi catre polul nord ceresc. In anul 20 346, Thuban va fi din nou Steaua Nordului. Alpha Draconis este o stea binara si de asemenea o stea giganta alba, care este de 250 de ori mai puternica decat soarele nostru. Rastaban (Beta Draconis) este o stea supergiganta de tip G, care este de asemenea o stea binara. Numele sau traditional inseamna “capul sarpelui”. Rastaban se afla la 360 de ani lumina distanta de sistemul nostru solar si, daca folositi un telescop, veti putea observa insotitoarea pitica a acesteia, a carei magnitudine este de 11,5.

Principalele stele din Constelatia Draco, Foto: astrologyking.com
Stelele importante din Constelatia Draco, Foto: astrologyking.com

Eltanin (Gamma Draconis) este cea mai stralucitoare stea din constelatie, mai stralucitoare decat Rastaban cu aproape o jumatate de magnitudine stelara. Numele sau inseamna “sarpe” sau “dragon”. In acest moment, Eltanin se afla la 148 de ani lumina distanta de noi, insa aceasta giganta portocalie nu va sta in aceasta pozitie pentru mult timp. In 1,5 milioane de ani, Eltanin va trece pe langa Pamant la distanta de 28 de ani lumina si va deveni cea mai stralucitoare stea de pe cer.

Dziban (Psi 1 Draconis) este o stea dubla. Steaua principala din aceasta pereche are o culoare frumoasa, usor galbena, care se potriveste clasei sale spectrale F si poate fi usor de divizat cu ajutorul unui binoclu. Omicron Draconis este o supergiganta care de asemenea are o insotitoare legata din punct de vedere gravitational, ce poate fi vazuta cu ajutorul unui binoclu. Trebuie doar sa cautati o stea principala de culoare portocalie si o insotitoare albastra mai slab iluminata.

Obiecte din constelatia Draco

NGC 6543 este o nebuloasa planetara, care este cunoscuta si sub numele de “Nebuloasa Ochi de Pisica”. Aceasta nebuloasa mica, dar stralucitoare, poate fi vazuta cu usurinta cu ajutorul unui telescop mic. Din punct de vedere structural, aceasta este una dintre cele mai complexe nebuloase cunoscute, observatiile de inalta rezolutie ale Telescopului Spatial Hubble dezvaluind structuri remarcabile cum ar fi noduri, jeturi, si puternice caracteristici arcuite. Aceasta nebuloasa a fost descoperita de catre William Herschel pe 15 februarie 1786, si a fost prima nebuloasa planetara al carei spectru a fost cercetat de astronomul amator William Huggins, in anul 1864.

NGC 6503 este o galaxie spirala, a carei magnitudine este de 10. Aceasta poate fi vazuta cu ajutorul unor telescoape mici, chiar daca s-ar putea afla la 17 milioane de ani lumina distanta. Partea cu adevarat interesanta legata de aceasta galaxie pitica, este faptul ca se afla la marginea “Marelui Vid” (o intindere de neant care masoara 33 de milioane de ani lumina si se afla intre Hercule, Coma si Grupul Local de galaxii). Desi nu este complet pustiu, acel neant cu siguranta nu are parte de clustere de galaxii, iar NGC 6503 este un obiect izolat.

NGC 5907 este o galaxie spirala care se afla la aproximativ 39 de ani lumina distanta si are o metalicitate extrem de scazuta. Aceasta a fost descoperita in anul 1788 de catre William Herschel si este membra a grupului de galaxii NGC 5866. Galaxia contine cateva stele gigante, insa pare a fi compusa aproape in intregime din stele pitice. NGC 4236 este o galaxie spirala barata ce face parte din grupul de galaxii M81/82. Desi este o galaxie cu magnitudinea 11, poate fi vazuta cu ajutorul unor binocluri mari si a unor telescoape mici.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.